Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
1 komentara

Ovo je Rob, a njegova ideja je spasila puno ljudi diljem svijeta

Mnogi od Robovih starijih kolega u početku su bili prilično skeptični prema njegovoj metodi međusobnog prepoznavanja. Neki su ga pitali ne sjeća li se vlastitog imena, ali mnogi od njih su ga i podržali

1 komentara

Zamislite da život osobe može biti spašen ne najnaprednijom medicinskom tehnologijom i vještim doktorima, već novim kutem gledanja na stara pravila. Jednom je australski liječnik Rob Hackett uzeo svoju kiruršku kapu na njoj napisao svoje ime i struku 'Rob, anesteziolog' i u tom trenu je nastala revolucija u kirurgiji. 

Objavljuje Robert HackettPetak, 1. lipnja 2018.

Robovu ideju odmah su podržali studenti medicine iz SAD-a i Velike Britanije te objavili puno fotografija sa svojim kirurškim kapama s imenima na njima. 

Ovim postupkom je Hackett skrenuo pozornost javnosti na rizik u operacijskoj dvorani u kojoj se zbog nepoznavanja i loše komunikacije među medicinskim osobljem prilikom velikih medicinskih zahvata događaju nepotrebne greške. 

Stoga je predložio najjednostavniji način da se smanji mogućnost ljudske pogreške. 

DR. MILIVOJ JOVANČEVIČ: Za sve bolesniju djecu krivi su kozmetika, obrađena hrana...

Mnogi od Robovih starijih kolega u početku su bili prilično skeptični prema njegovoj metodi međusobnog prepoznavanja. Neki su ga pitali ne sjeća li se vlastitog imena, ali mnogi od njih su ga podržali u njegovoj akciji jer smatraju da tradicija Svjetske zdravstvene organizacije da predstavljanje doktora jednog po jednog prije operacije glupa praksa. Mnogi tu praksu smatraju samo formalnošću i ne obraćaju puno pozornosti na to kako se netko zove. 

Sada, godinu i pol kasnije, Rob se može samo lijepo nasmijati. Pokrenuo je svjetski trend! Doktori diljem svijeta podupiru australskog kolegu, objavljujući selfieje na kojima nose svoje kirurške kape s imenima. Uz to, započeli su i #TheatreCapChallenge.

Kirurška kapa s imenom čovjeka koji ju nosi može čovjeku spasiti život kad trebate donijeti vrlo brzu odluku. 

Ponekad, u kritičnim situacijama, doktori ne mogu prepoznati svoje kolege kad sve što mogu vidjeti su njihove oči iznad kirurških maski. I zbog toga se mogu zbuniti i reći krivo ime ili ga potpuno zaboraviti, pogotovo ako je netko novi član medicinskog osoblja. Takvo jednostavno i brzo rješenje može uštedjeti vrijeme potrebno za razmjenu informacija između kirurga i ostalog medicinskog osoblja u operacijskoj dvorani.

MISLILA DA SE OTROVALA HRANOM 'Rodila sam na podu kupaonice, a nisam znala da sam trudna'

Sada, 'označeni' doktori pokazuju mnogo bolje rezultate u zajedničkom radu. Na primjer, u Velikoj Britaniji, prema najnovijim istraživanjima, doktori pamte imena svojih kolega duplo brže nego prije početka ovog trenda. Danas, umjesto 38 posto, 90 posto doktora zna imena svojih kolega.

Ova ideja je također poboljšala živote pacijenata. Na primjer, žene koje čekaju na carski rez su puno mirnije znajući imena i odgovornosti svakog člana medicinskog osoblja oko sebe.

Također, ponovna uporaba kirurških kapa, umjesto prijašnje navike da se jednom iskorištene bacaju, može imati pozitivan učinak na okoliš. 

Bolnica s 20 operacijskih dvorana baca oko 100.000 kapa godišnje, koje su izrađene od viskoze koja je prilično štetna za okoliš. Opetovano korištenje kirurških kapa će također znatno smanjiti financijske troškove bolnica piše Brightside.

SKANDAL U KRALJEVSKOJ OBITELJI: Princeza Diana odglumila pokušaj samoubojstva tijekom trudnoće?

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message