Ovo mnoge žene samo ubace u torbicu, a može uzrokovati osip | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Ovo mnoge žene samo ubace u torbicu, a može uzrokovati osip

Ovo mnoge žene samo ubace u torbicu, a može uzrokovati osip
8

Kako bismo spriječili nakupljanje bakterija, moramo ukloniti njihovu hranu, vodu i toplinu kako ne bi mogle rasti. Redovito čišćenje alata za njegu kože i šminku te pohranjivanje na suho mjesto je važno

VIDEO

Liječnik Sermed Mezher upozorava na uobičajen predmet u ženskim kozmetičkim torbicama koji može uzrokovati ozbiljan osip na licu i pokazuje kakvu štetu možete namjerno učiniti vlastitoj koži.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

koža 01:04

U kratkom videu koji je britanski liječnik objavio na društvenim mrežama otkrio je da je anonimna 30-godišnja pacijentica na kraju otišla liječniku zbog ozbiljnosti osipa na licu. 

Započnite sada s ove tri navike za blistavu kožu u 2024. godini
Započnite sada s ove tri navike za blistavu kožu u 2024. godini

Budući da je liječnik opće prakse bio zbunjen i činilo se da ništa ne pomaže, žena je poslana dermatologu nakon čega je otkriveno da je za njezin problem kriva njezina četkica za šminku.

- Slučaj ove pacijentice točno objašnjava zašto je otišla liječniku s osipom koji jednostavno nije htio nestati. Kad je otišla kod specijaliste dermatologa, još uvijek nisu znali kako problem točno liječiti, pa su joj uzeli bris i poslali u laboratorij. Ono što su otkrili bilo je zaista šokantno. To je bakterija koja obično pogađa samo one vrlo oslabljenog imuniteta, a zove se Pseudomonas. Šokantno, izvor bakterije bili su ženini nečisti kistovi za šminku. Ove stvari imaju više bakterija nego WC školjka. Ovaj alat u torbi svake žene mogao bi uništiti kožu - objasnio je Mezher.

Preporučuje da provjerite jesu li četkice za šminkanje i pribor koji koristite u dobrom stanju kako bi vaša koža bila čista. Ispostavilo se da zapanjujuće mali broj ljudi svoje alate za uljepšavanje drži čistima.

Anketa Beauty Pie 2023. na više od 1000 ispitanih otkrila je da 45 posto nikada nije opralo svoj kist za puder, a više od polovice nikada nije očistilo svoj beauty blender.

- Naša koža je ekosustav s mnoštvom bakterija, gljivica i virusa koji žive zajedno, a većinu vremena naša koža održava ravnotežu tih bakterijskih vrsta pod kontrolom. Bakterije pomažu održati kožu zdravom i štite nas od infekcija, ali ako brojevi postanu previsoki, možemo završiti s problemima poput akni, atopijskog dermatitisa, seboreičnog dermatitisa ili infekcija rana - kaže Joe Latimer, mikrobiolog sa Sveučilišta u Salfordu.

Nisu samo aplikatori šminke oni koji su zanemareni. Mnogi također priznaju da ostavljaju prljavštinu i bakterije da se razmnožavaju na raznim alatima za njegu kože kao što su trake za glavu i skulptori za lice.

Do nečistoće na proizvodima dolazi nakon njihove stalne uporabe, ako nisu temeljito dezinficirani, što može dovesti do nakupljanja ulja i prljavštine na četkicama i koži te izazvati infekcije i akne.

- Svaki put kada dotaknemo kožu alatima za uljepšavanje kao što su četke za šminku, krpe za lice ili valjci za lice, prenosimo neke od naših bakterija na alate. S vremenom će se bakterije, mrtvo kožno tkivo i stari proizvodi za njegu kože i šminku nakupiti na alatima i to će omogućiti razmnožavanje bakterija. Dakle, kada ponovno koristimo alate, prenosimo tisuće tih mikroba natrag na kožu. Da bude gore, bakterije vole toplinu i vlagu. To znači da ako svoje krpe i četke skladištimo u vlažnom prostoru, više će se bakterija razviti - objašnjava Latimer.

Trikovi za mladolik i lijep vrat - evo koji funkcioniraju, a koji ne
Trikovi za mladolik i lijep vrat - evo koji funkcioniraju, a koji ne

Nečišćenje alata za uljepšavanje tijekom rutinske upotrebe kozmetičkih proizvoda može dovesti do osipa i mrlja jer su mekani materijali zamka za prljavštinu i bakterije.

- Kako bismo spriječili nakupljanje bakterija do potencijalno nezdravih razina, moramo ukloniti njihovu hranu, vodu i toplinu kako ne bi mogle rasti. Redovito čišćenje alata za njegu kože i šminku i, najvažnije, njihovo pohranjivanje na čisto i suho mjesto je najbolji način za to. Na taj način možete uspostaviti sretnu ravnotežu između vas i bakterija bez opasnosti od iritantnih mrlja ili osipa - ističe Latimer.

Jednostavni i prirodni načini za čišćenje četkica za šminku

Ulje čajevca

Blogerica Chantal, podijelila je na svojoj web stranici da ih možete dobro očistiti uljem čajevca. Sve što trebate je eterično ulje čajevca, još jedno esencijalno ulje po izboru, bočica s raspršivačem i voda. Ona preporučuje upotrebu pet do šest kapi ulja čajevca zbog njegovih antifungalnih svojstava i činjenice da je dezinficijens.

- Dodajte četiri do pet kapi bilo kojeg drugog eteričnog ulja, ja preporučujem lavandu, u staklenu bočicu s raspršivačem. Napunite ostatak boce s vodom i dobro protresite. Možete ga koristiti za prskanje četkica svaki dan kako biste ih održali čistima - predlaže.

Maslinovo ulje

Jedan od najpopularnijih načina prirodnog čišćenja kistova za šminkanje je maslinovim uljem, octom i blagim šamponom. Bivša manekenka i blogerica, Crunchy Betty, rekla je da je prvi korak dodavanje malo ulja na krpu.

- Ovo radite kako biste očistili četku, ali i kako biste kondicionirali vlakna na čekinjama. Ovaj korak nije toliko neophodan ako koristite sintetičke kistove za šminku. Sve što još trebate učiniti je utapkati čekinje u maslinovo ulje i zatim prijeći četkom po ručniku nekoliko puta, dok ne osjetite da je uglavnom čist. Zatim u zdjelicu ulijte blagi šampon, malo tople vode i smjesom očistite čekinje. Nakon što ste završili s ovim korakom, umočite kistove u ocat kako biste bili sigurni da ulje nestaje iz četkice dok ih još malo čistite, a zatim ih operite pod vodom - objašnjava Betty.

Ocat i limun

Većina ima bocu octa u ormariću i limun u zdjeli s voćem, a oni dobro funkcioniraju zajedno u uklanjanju šminke koja se uhvatila za čekinje kistova. Ovo je jedno od najprirodnijih rješenja za čišćenje koje možete stvoriti. Najbolji način za najučinkovitiju upotrebu ovih sastojaka je miješanje dvije žlice bijelog octa u šalicu vruće vode. Zavrtite četke u tekućini i zatim ih isperite vodom nakon što uklonite sav proizvod. Ako kistovi jako mirišu na ocat, trljajte ih o limun kako biste nanijeli miris limuna, donosi Daily Mail.

Nakon tuširanja na kožu sklonu aknama nanesite kreme s bakrom, cinkom ili ureom
Nakon tuširanja na kožu sklonu aknama nanesite kreme s bakrom, cinkom ili ureom
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Splićanke pokupile infekciju na plaži, tijelima im se šire kraste. Doktorica: 'Pazite, zarazno je'
VIDEO: NEUGODA ZVANA IMPETIGO

Splićanke pokupile infekciju na plaži, tijelima im se šire kraste. Doktorica: 'Pazite, zarazno je'

Riječ je o infekciji bakterijama Staphylococcus. Zovu ih 'slatke kraste' ili impetigo. Ova infekcija češća je kod male djece ili one oslabjelog imuniteta, no može se javiti i kod odraslih
Ženu izjele stjenice: 'U hotelu u Zagrebu su me izgrizle, svrab je nepodnošljiv, ne mogu spavati'
STRUČNJAK: SVE JE VIŠE SLUČAJEVA

Ženu izjele stjenice: 'U hotelu u Zagrebu su me izgrizle, svrab je nepodnošljiv, ne mogu spavati'

Čitateljica iz Zadra tvrdi kako su je u jednom zagrebačkom hotelu potpuno izgrizle stjenice. Iz hotela tvrde da su zvali firmu za dezinsekciju i deratizaciju te da nije uočena infestacija stjenicama