Obavijesti

Lifestyle

Komentari 77

Ovo su 5 najprljavijih mjesta u kuhinji - očistite ih učinkovito

Ovo su 5 najprljavijih mjesta u kuhinji - očistite ih učinkovito
1

Kuhinja je mjesto na kojemu peremo i pripremamo hranu koju, nakon toga, jedemo. Zato je izrazito važno da neke površine uvijek održavamo čistima kako bismo izbjegnuli zaraze

VIDEO

Kuhinja je mjesto u kojoj se priprema i obrađuje hrana te jede i ona bi trebala biti što čišća kako biste spriječili bolesti. Na ovim mjestima se skuplja najviše bakterija i na njih bi trebalo obratiti posebnu pozornost.

1. Spužve i krpice za pranje suđa

Spužvice za pranje suđa, krpe za brisanje i abrazivne spužvice idealna su mjesta za razmnožavanje bakterija. Razlog tome je stalna vlaga.

Fotolia

Da bi ih dezinficirali, operite ih prvo deterdžentom i toplom vodom, zatim ih potopite u dezinfekcijsku otopinu (koju možete kupiti u bilo kojoj boljoj ljekarni) i ostavite 15 minuta. Iscijedite što više tekućine iz krpica i pustite ih da se osuše, savjetuje Good Housekeeping Institute.

2. Police u hladnjaku

Police i pretinci u hladnjaku u kojima ostavljamo meso i povrće su dva mjesta s najvišim brojem bakterija u kuhinji. Istraživanje iz 2013. je uključivalo uzimanje uzoraka iz 14 različitih kuhinja, a mikrobiolozi su provjerili sve uzorke i pronašli legla salmonele, listerije i plijesni, piše Huffington Post. Drugo istraživanje je pokazalo da su pretinci za povrće, na dnu hladnjaka, najprljavija mjesta u kuhinji jer ostaci povrća tamo trunu i postaju podložni za razvoj brojnih opasnih bakterija.

Fotolia

Kako biste izbjegli stvaranje velike količine bakterija odvajajte meso od povrća u hladnjaku, a prije i nakon dodira s hranom obavezno perite i ruke i noževe i daske za rezanje.

Kako biste izbjegli salmonelu, uvijek pazite na ovih 10 stvari

Same pretince je dobro izvaditi i oprati barem jednom mjesečno, vrućom vodom i blagim deterdžentom te osušiti papirnatim ručnicima.

3. Sokovnici i blenderi

Svi nakon što izmiksaju neku hranu ili pripreme sok operu ili samo isperu sokovnik i ostave ga da se osuši. Rijetko tko se sjeti detaljno oprati noževe i rastaviti blender ili sokovnik na dijelove.

Na takvim poluprljavim mjestima može se naći E.coli, salmonela i plijesan. Kako biste temeljito očistili ta mjesta potrebno je nakon svakog korištenja rastaviti blender i sve dijelove oprati oprati vrućom vodom i deterdžentom za suđe. 

4. Daske za rezanje

Daska za rezanje jedna je od kuhinjskih potrepština koju je potrebno često mijenjati i još češće dobro čistiti. Na njoj režemo meso, kruh, voće i povrće, a drvena daska će lako upiti sve tekućine koje se po njoj prolijevaju i često se zna dogoditi da će komadići hrane ostati zalijepljeni na površini.

Čak i nakon pranja i ribanja na dasci se mogu naći tragovi raznih namirnica. Bakterije se mogu skrivati i neometano rasti u pukotinama na dasci. Često mijenjajte dasku za rezanje, pogotovo ako imate malu djecu.

5. Sudoper

Samo zamislite što sve se nađe u sudoperu - prljavo suđe, ostatci hrane, zemlja nakon ispiranja povrća, razne kemikalije i vosak koje isperemo s voća... Sudoper je prva crta obrane od prljavština i kemikalija u hrani koju jedemo.

Sam sudoper postaje žrtva sve prljavštine i mjesto gdje se nalaze milijuni patogena koji uzrokuju bolesti. Kako bi se spriječilo širenje bakterija, a s njima i bolesti kod ukućana, potrebno je redovito prati sudoper deterdžentom i antibakterijskim sredstvima. Isto je i s kuhinjskom pločom. Ljudi dodirom prenose bakterije i kad se opere sudoper potrebno je oprati i spužvicu s kojom se prao, kuhinjsku ploču i, na kraju, obrisati ruke čistom kuhinjskom krpom, piše Womans Day.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 77
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje