Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Pandemija ne smije ugroziti prevenciju raka vrata maternice

Pandemija ne smije ugroziti prevenciju raka vrata maternice

Liječnice su u ponedjeljak napomenule da su ljudi proteklih mjeseci više no ikad suočeni s činjenicom koliko je zdravlje krhko i koliko ga brzo možemo izgubiti

VIDEO

Pandemija korona virusa naučila nas je da prevencija život znači, a epidemiološka situacija ne smije ugroziti napredak u prevenciji i liječenju raka vrata maternice, jedne od najsmrtonosnijih ženskih bolesti, upozorile su liječnice ususret Nacionalnom danu borbe protiv raka vrata maternice te Danu mimoza. 

Upravo to je, istaknule su, najpotrebnija nit vodilja kada je u pitanju jedna od najsmrtonosnijih ženskih bolesti -  rak vrata maternice, koji kao "tihi ubojica" unatoč blagom padu smrtnosti godišnje u Hrvatskoj odnosi više od 100 života.

POGLEDAJTE VIDEO: Hrvatska liječnica otkrila novi test za rak gušterače

Pokretanje videa...

01:29

Ginekologinja i tajnica udruge "Zdravka" Jadranka Belan Žuklić navela je kako su uz pandemiju, kojoj su se pridružili i potresi, primijetili da je pacijenticama potrebna dodatna podrška i razumijevanje.

Strahom od Covida opravdava se odgađanje liječenja

- Veliki dio pacijentica boji se da neće na vrijeme započeti liječenje. Rijetko, ali susrećemo i drugu krajnost da se strahom od Covid bolesti opravdava odgađanje liječenja - upozorila je Belan Žuklić.

Rekla je i kako se sjeća žene u ranim četrdesetim s citološkim nalazom CIN III/ karcinom in situ, kojoj je preporučen operacijski postupak na početku pandemije, ali ga zbog nerealnog straha nije učinila. 

Davor Javorović/PIXSELL

- Dakako da je toj osobi potrebna psihološka pomoć, ali nažalost odgađanjem dijagnostičkih i terapijskih postupaka, povećava se rizik da se u podlozi razvija rak vrata maternice - naglasila je Belan Žuklić.

Početi adekvatno provoditi Nacionalni program ranog otkrivanja raka

Specijalistica školske medicine i glavna tajnica Hrvatske lige protiv raka Neda Ferenčić Vrban kazala je kako se Liga zauzima da se napokon počne s adekvatnom provedbom Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice.

HPV virus uzrokuje gotovo sve slučajeve raka vrata maternice
HPV virus uzrokuje gotovo sve slučajeve raka vrata maternice

Zahtijeva i besplatnu edukaciju, cijepljenje te odlazak na redovite ginekološke preglede s PAPA testom. Izrazila je ponos na sve sudionike u povijesnom uspjehu donošenja Nacionalnog strateškog okvira protiv raka do 2030. godine.

Njime su Vlada i Sabor krajem prosinca 2020. godine usvojili ciljeve i ambicije vezane uz smanjenje incidencije i mortaliteta od raka vrata maternice, te raka uzrokovanog HPV-om, podsjetila je Ferenčić Vrban.

Shutterstock

Zalaže se i za unaprjeđenje i praćenje učinkovitosti postojećih te uvođenje novih mjera probirnih pregleda, odnosno povećanje postotka odaziva na probirne preglede i smanjenje rizika od premalignih i malignih lezija vezanih uz perzistentnu HPV infekciju u osoba koje se cijepe.

HPV najčešći uzrok rata vrata maternice

Humani papilloma virus (HPV)  najčešći je uzročnik raka vrata maternice.

Upravo cjepivom protiv HPV-a obolijevanje od ove bolesti može se svesti na minimum, kao i spriječiti brojne druge vrste raka uključujući rak vrata maternice, usne šupljine i ždrijela, rodnice, stidnice, anusa, penisa te spolne bradavice.

Moćni kiseli kupus je kao metla za probavu, a čuva i od raka: Jedite ga ujutro i za ručak
Moćni kiseli kupus je kao metla za probavu, a čuva i od raka: Jedite ga ujutro i za ručak

Zbog epidemiološke situacije ovogodišnji Dan mimoza bit će održan u nešto drugačijim uvjetima. Tako će koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice Tatjana Nemeth-Blažić i Neda Ferenčić na on line konferenciji na Dan mimoza podijeliti najnovija saznanja o prevenciji i liječenju raka vrata maternice.

Konferencija će se održati u subotu, 23. siječnja u 11 sati putem Cisco web platforme, a pozivni link bit će na web stranici Hrvatske lige protiv raka www.hlpr.hr.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje