Obavijesti

Lifestyle

Komentari 29

Moćni kiseli kupus je kao metla za probavu, a čuva i od raka: Jedite ga ujutro i za ručak

Moćni kiseli kupus je kao metla za probavu, a čuva i od raka: Jedite ga ujutro i za ručak

Kiseli kupus je fermentirano povrće koje mnogi nazivaju superhranom, a medicinski je dokazano da pomaže kod niza tegoba. Najčešće se jede kao salata ili u sarmi, no iskušajte nove recepte

VIDEO

Minerali u idealnim omjerima te probiotički sadržaj glavni su razlog zbog kojeg je kiseli kupus u narodnoj i tradicionalnoj medicini od davnina poznat kao saveznik u borbi za zdravlje. Riječ je o jednoj od rijetkih namirnica čija se nutritivna svojstva povećavaju kiseljenjem, najstarijom metodom konzerviranja namirnica.

POGLEDAJTE VIDEO: Kupus usporava rast tumora

Pokretanje videa...

zdrava hrana 01:57

- Kupus je povrće, a svom je povrću zajednički nizak udio kalorija i visok udio vode. U 100 grama kiselog kupusa ima nešto manje od 20 kcal, tako da je u prosječnoj porciji od 150 grama zapravo vrlo malo kalorija, a to je ujedno i količina koju prosječan čovjek, ma kakav ljubitelj bio, može pojesti - pojašnjava nutricionist Branimir Dolibašić ističući kako u kiselom kupusu ima vrlo malo masti i ugljikohidrata te zanemariv dio proteina, ali zato sadrži visok udio soli.

- Kako se prilikom kiseljenja zapravo svježi kupus soli, u većim količinama je on potencijalno loš izbor za ljude koji imaju problema s tlakom ili moraju paziti na unos soli. U samo 100 grama kiselog kupusa nalazi se četvrtina ukupno predviđene dnevne količine natrija za taj dan prema dijeti za hipertenziju, tako da oni moraju biti vrlo umjereni pri konzumaciji. Dodatno je ograničenje za žene koje imaju problema sa štitnjačom - nastavlja Dolibašić pojašnjavajući kako kupus sadrži tvari tzv. glukozinolate koji se u organizmu razlažu ga goitrogenem a oni ometaju prirodnu funkciju štitnjače.

Namirnica sezone: Kiseli kupus jedite što više, iznimno je zdrav
Namirnica sezone: Kiseli kupus jedite što više, iznimno je zdrav

- Goitrogeni se u kelju, brokuli i sličnim namirnicama smanjuju kuhanjem i termičkom obradom za otprilike 2/3, no kod kiseljenja toga nema. S druge strane, smanjenjem goitrogena koje smo dobili kuhanjem namirnica, nećemo ostvariti benefite svježeg kiselog kupusa jer se termičkom obradom gube njegova nutritivna svojstva, osobito vitamin C kojim obiluje te probiotici - pojasnio je nutricionist.

Bogatstvo kiselog kupusa vitaminom C je poznato od davnina jer su ga mornari nosili na brodove kako bi spriječili pojavu skorbuta, a Dolibašić kaže kako u 100 grama kiselog kupusa ima ista količina vitamina C kao u pola naranče.

- No ono po čemu je kiseli kupus supernamirnica je njegovo bogatstvo probiotika koji su iznimno važni za zdravlje naše probave. Fermentirane namirnice sadrže probiotike, a kupus je najjeftinija i najdostupnija namirnica. Uz velik udio vlakana, ova ga kombinacija čini idealnim pa ga zato često zovu metlom za probavu, osobito u ovim zimskim mjesecima kad smo skloniji težoj hrani i smanjenom kretanju - kaže on.

Zimnica naših baka: Voće i povrće su čuvale u pijesku, a u kiseli kupus su stavljale svašta
Zimnica naših baka: Voće i povrće su čuvale u pijesku, a u kiseli kupus su stavljale svašta

Kako bismo prilikom termičke obrade očuvali sve njegove najbolje nutritivne sastavnice, Dolibašić savjetuje da ga dodamo na samom kraju kuhanja, a najbolje vrijeme dana za konzumaciju su jutro i vrijeme ručka. Brojne znanstvene studije istražuju učinak probiotika na organizam, a poznato je da pomažu boljem pamćenju i smanjenju simptoma tjeskobe i depresije. Zahvaljujući antioksidansima koje sadrži, kiseli kupus mogao bi pomoći i u smanjivanju oštećenja na DNK  čime sprječava njihovu mutaciju i rizik od nastanka pojedinih vrsta karcinoma. Blagotvorno djeluje na zdravlje srca jer sadrži vitamin K koji sprječava taloženje kalcija na arterijama, a istovremeno upravo zahvaljujući tom vitaminu podržava čvrstoću i zdravlje kostiju. Kiseli kupus je usto i idealna namirnica za mršavljenje jer sadrži malo kalorija, a puno vlakana koja potiču osjećaj sitosti.

Stockfood

- Tekućina koja nastaje kiseljenjem kupusa, rasol, od davnina je poznata kao lijek za brojna stanja i nedvojbeno je da potiče probavu. Stoga je konzumacija rasola u jutarnjim satima za nekoga s takvim tegobama idealna i može imati isti učinak kao čaj od đumbira. Također, u vrijeme ručka salata od kupusa će prijati kao idealan dodatak jelu, a pomoći će u bržem probavljanju masne hrane, suhog mesa i drugih namirnica koje konzumiramo - ističe on.

Jedite kiseli kupus! Ubrzat će vam metabolizam, očistiti jetru
Jedite kiseli kupus! Ubrzat će vam metabolizam, očistiti jetru

Kaže kako se kiseli kupus može dodati u svakodnevnu prehranu kako bismo izvukli maksimalnu korist te namirnice, a dovoljna je jedna žlica na dan. Možemo ga dodati u sendviče i salate, a nutricionist kaže da je idealan dodatak voćnim salatama.
- Uz rezanu naranču, mandarinu ili jabuku, žlica kiselog kupusa je idealan dodatak koji će se sjajno uklopiti svojim kiselkasto slanim okusom - zaključio je on.

RECEPTI:

Dreamstime

1. Juha od kiselog kupusa i graha

Sastojci:
500 g kiselog kupusa
450 g graha
100 g slanine
maslinovo ulje papar, sol
1/2 žličice mljevene crvene paprike

Priprema:
Na malo maslinova ulja popržite komadić slanine, dodajte sadržaj konzerve graha i kiseli kupus. Povrće prekrijte vodom, začinite paprom i mljevenom crvenom paprikom te kuhajte oko 15 minuta. Poslužite toplo.

Super namirnica: Kiseli kupus potiče bolji imunitet i pamćenje
Super namirnica: Kiseli kupus potiče bolji imunitet i pamćenje

2. Pirjani kiseli kupus sa slaninom

Sastojci:
500 g kiselog kupusa
100 g suhe slanine
1 luk
2 režnja češnjaka
1 dl bijelog vina
4 žlice ulja
lovorov list

Priprema:
Luk i slaninu pirjajte na malo ulja, dodajte češnjak te podlijte vodom. Nakon 10 minuta dodajte ribani kupus i podlijte s malo vode. Dodajte lovorov list. Popaprite prema ukusu. Pirjajte oko 30 minuta, dok kupus ne omekša. Dolijte vodu i vino te pustite da sva tekućina ispari.

Dreamstime

3. Suho meso s kiselim kupusom

Sastojci:

3 žlice suncokretovog ulja
250 g dimljene soljene sušene šunke
500 g svinjskih rebrica
2 luka
2 jabuke
režanj češnjaka
6 komada papra u zrnu
6 kom borovnice
grančica majčine dušice
2 lovorova lista
600 gr kiselog kupusa
3 dl piva
5 dl pilećeg temeljca
350 gr svinjske kobasice
12 mladih krumpira
sol, svježe mljeveni papar

Priprema:

Šunku i rebrica narežite na kockice. Luk i češnjak oljuštite i sitno nasjeckajte. Zelenim jabukama izvadite koštice i narežite na komadiće. Papar i borovice zgnječite u mužaru. Kupus isperite i ocijedite. Dimljenu kobasicu debelo narežite. U zdjeli zagrijte 2 žlice guščje masti (ili suncokretova ulja) i, okrećući, pržite šunku i svinjetinu 3-4 minute. Izvadite meso i stavite na toplo. U zdjelu dodajte luk i pržite ga 2-3 minute. Dodajte jabuke, češnjak, papar u zrnu, borovnicu, majčinu dušicu i lovorov list. Umiješajte kiseli kupus, pa u zdjelu vratite šunku i svinjetinu. Ulijte i pivo i temeljac. Čvrsto poklopite i ostavite da lagano krčka dva sata na slaboj vatri. Uspite krumpir pa poklopite i kuhajte na slaboj vatri jedan sat. U tavi zagrijte preostalu guščju mast ili ulje i popržite kobasice.

Naučite kiseliti kupus: Dulje će trajati ako ga poklopite vrećom
Naučite kiseliti kupus: Dulje će trajati ako ga poklopite vrećom

4. Kobasice s kupusom i krumpirom

Sastojci:

500 g krumpira
4 kobasice
500 g kiselog rezanog kupusa
sol, svježe mljeveni papar, suncokretovo ulje

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 200°C. Krumpire operite i prerežite na polovice i zatim posložite na lim za pečenje, posolite, popaprite i posipajte uljem. Pecite u pećnici 30-45 min. Kiseli kupus isperite u vodi ako je preslan. Na dvije žlice ulja pirjajte kiseli kupus 15-tak minuta. Kobasice ispecite na tavi i poslužite s pečenim krumpirom i pirjanim kiselim kupusom.

Shutterstock

5. Slatki kupus

Sastojci:
1 glavica kupusa
1 crveni luk
2 režnja češnjaka
200 ml pasirane rajčice
2 kom lovorovog lista
2 žličice slatke mljevene paprike
1 žličica šećera
1 žličica octa
sol, papar, voda

Priprema:
Kupus nasjeckajte na rezance. Ubacite ga u vruću vodu koju ste prethodno posolili. Za to vrijeme na tavi pirjajte luk i dodajte mu šećer pa pustite da se karamelizira. Dodajte češnjak i kupus koji ste ocijedili. Pustite da se pirja nekoliko minuta, a zatim dodajte pasiranu rajčicu. Ubacite lovorov list, ocat, sol i papar. Kuhajte oko pola sata dodajući vodu ako je to potrebno.

Jačanje imuniteta: Kiseli kupus štiti od prehlade, gripe i raka
Jačanje imuniteta: Kiseli kupus štiti od prehlade,  gripe i raka

6. Složenac od kupusa, mesa i ječma

Sastojci:

2 veća luka
1 žlica koncentrata rajčice
4 režnja češnjaka
2 konzerve pelata
3 žlice vinskog octa
2 žlice šećera
2 lovorovog lista
500 g ribanog kiselog kupusa
5 mrkva
500 g mljevenog mesa
šalica ječma
sok jednog limuna
pileći temeljac
sol, papar

Priprema:

Nasjeckajte povrće. Na tavi pirjajte luk dok ne postane mekši i proziran. Dodajte koncentrat rajčice i kuhajte jednu minutu. Ubacite češnjak, a zatim i pelate. Smanjite vatru pa dodajte šećer, limunov sok, vinski ocat, sol, papar, lovorov list i pomiješajte. Dodajte kupus i mrkve pa sve dobro sjedinite. Kuhajte dok kupus ne omekša i maknite lovorov list. Ječam skuhajte tako da na ulju prepržite luk i dodate ječam. Kuhajte minutu do dvije pa dodajte temeljac i nastavite kuhati još 20 minuta. Kad se malo ohladi, pomiješajte ga s mljeveni mesom i začinite. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i nauljite kalup. Rasporedite najprije meso i ječam, a zatim prekrijte kiselim kupusom u umaku od rajčice. Ponavljajte postupak dok ne ostanete bez sastojaka.


7. Palačinke s nadjevom od kiselog kupusa

Sastojci:

Za palačinke: jaje, 2 dl mlijeka, 1 dl mineralne vode, prstohvat soli

Za nadjev 200 g kiselog kupusa, lovorov list, crveni luk, mljevena slatka paprika, kim, žličica gustina, žlica mješavine suhih začina
Smjesa za paniranje: jaje, papar, krušne mrvice

Priprema:

Od jaja, mlijeka, mineralne vode, soli i brašna pripremite smjesu za palačinke. Ostavite da odstoji pola sata. Za to vrijeme, na ulju popržite sitno sjeckani luk, dodajte kiseli kupus te začinite Vegetom, paprom, crvenom paprikom i mljevenim kimom. Pirjajte poklopljeno oko 30-45 minuta uz malo dolijevanja vode. Pri kraju umiješajte žličicu gustina rastopljenog u malo vode i ulijte u pirjani kupus. Ostavite da se nadjev malo ohladi. Za to vrijeme ispecite deblje palačinke. Nadjenite ih kupusom. Zamotajte palačinke i ugurajte vrhove tijesta, kao kad punite sarme. Pripremljene palačinke uvaljajte u umućeno jaje i krušne mrvice te pecite na vrućem ulju s obiju strana dok ne postanu hrskave.

8. Carsko meso s kuhanim krumpirom i kiselim kupusom

Sastojci:
kg carskog mesa
kg kiselog kupusa
kg krumpira
sol, papar, timijan, ružmarin
ulje

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Meso na gornjem dijelu narežite na tanke trakice ali ne zarezujući preduboko u kožu; posolite sa svih strana (s gornje strane možete posipati krupnom soli) i začinite ružmarinom, paprom i timijanom po želji. Pecite 1 h pokriveno aluminijskom folijom. nakon sat vremena, maknite foliju i pojačajte temperaturu na 250 stupnjeva te pecite još 25 minuta kako bi kožica postala hrskava. Izvadite iz pećnice i ostavite 10 - 15 minuta da odmori. Krumpir skuhajte, posolite i polijte s malo ulja. U posudu za pečenje stavite malo ulja te dodajte zelje (ako je prekiselo, operite ga, ali ne sasvim kako ne bi izgubilo okus) i prvo ga malo zapecite kako bi dobilo još bolji okus. Dinstajte ga prema želji, ovisno o tome koliko volite da omekša.

fotolia

9. Svinjetina u kiselom kupusu

Sastojci:
žlica suncokretovog ulja
220 g svinjske slanine, sirova bez kože
30 g srednje masne svinjetine
luk
3,5 dl pive
3,5 dl pilećeg temeljca
450 g kobasica
glavica kiselog kupusa
2 jabuke
900 ge krumpira
žlica kima
sol, svježe mljeveni papar

Priprema:

Na ulju propržite slaninu i svinjsku lopaticu te ih izvadite iz tave. Ubacite luk i pirjajte deset minuta. Dodajte meso, pivo i pileći temeljac. Kad proključa, kuhajte još 45 minuta. Zagrijte pećnicu na 170°C. Pripremljenoj mješavini dodajte kobasice, kupus, zelene jabuke, krumpire, kim, sol i papar te sve pecite oko 45 minuta.

10. Savijača od kiseloga kupusa

Sastojci:

2 kom tijesta za savijače
400 g kiselog kupusa
50 g pancete
20 ml suncokretovog ulja
luk
3 režnja češnjaka
150 gr svježeg kravljeg sira
sol, svježe mljeveni papar, slatka paprika

Priprema:

Ako je potrebno, nakratko isperite kiseli kupus pod mlazom hladne vode. Na ulju kratko prepržite sitno nasjeckani luk, pancetu i nasjeckani bijeli luk pa dodajte kiseli kupus i mljevenu slatku papriku. Posolite i poparite. Dobro popržite sastojke. Tijesto raširite po radnoj plohi. Na vrh stavite zdrobljeni sir i kiseli kupus pa zamotajte tijesto. Savijaču prebacite u namašćeni lim za pečenje te je pecite u pećnici na 180°C oko 35 minuta.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'
PROBLEMI S VELIČINOM

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'

Ukrajinka tvrdi da su joj njezine velike grudi broj 30 HH cijeli život stvarale probleme. U školi su ju maltretirali, ne može vježbati osnovne kardio vježbe, a umjesto da bude učiteljica radi putem interneta

Dnevni horoskop za petak 26. travnja: Ovan dobiva priliku sa simpatijom, Ribe trebaju odmor
KAKAV VAS DAN OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 26. travnja: Ovan dobiva priliku sa simpatijom, Ribe trebaju odmor

Pročitajte dnevni horoskop za petak 26. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Prijatelji s povlasticama su posebna kategorija ljubavnika, evo koja pravila treba odrediti
DA SVE BUDE DOBRO

Prijatelji s povlasticama su posebna kategorija ljubavnika, evo koja pravila treba odrediti

U nekim slučajevima ljudi pristaju na ovakve odnose u nadi da će se druga strana u njih zaljubiti. Važno je da imate isti cilj, jer ako imate na umu različite ideje mogli bi se javiti problemi