Obavijesti

Lifestyle

Komentari 36

Pas jača djeci imunitet, utjeha je i graditelj samopouzdanja

Pas jača djeci imunitet, utjeha je i graditelj samopouzdanja
1

Samo korist: Djeca koja rastu uz kućne ljubimce su opuštenija, zdravija, imaju manje alergija i bolje socijalne vještine, a on im brzo postaje i najbolji prijatelj

VIDEO

Odavno je dokazano da odrastanje uz kućnog ljubimca povoljno djeluje na psihički razvoj djeteta. U to čvrsto vjeruje i Branka Obuljen Štritof, majka Emme (5) i 20-mjesečne Tare te vlasnica 10 godina stare zlatne retriverice Goldie.

- Budući da je Goldie s nama bila već pet godina prije nego što smo dobili dijete, suprug i ja nismo razmišljali o tome da bismo je negdje udomili. Njih dvije su se brzo sprijatljile, a tako je bilo i kad je na svijet došla Tara. Stalno je grli, mazi, navlači po tepihu, a Goldie jednako uživa u igri - rekla je Branka dodajući kako Goldie leži cijelu noć pokraj Tarina krevetića i čuva je. 

Na upit rade li im problem pseće dlake, Branka kaže kako dva puta na dan usisava cijeli stan, no to joj nikad nije teško.

- Ona nama i djeci daje toliko ljubavi i pozitivne energije da nam posao oko nje nije problem. Goldie je naprosto dio obitelji i gdje smo mi, tu je i ona. Jedino na što treba paziti kod male djece je da u žaru igre dijete nehotice ne ozlijedi psa. No postoje i pravila kojih se naša djeca drže, a jedno od njih je da primjerice kad pas jede, mora imati mir. Cure znaju da je tada ne smiju dirati, nego je puste na miru - pojašnjava nam Branka te dodaje kako je Goldie i odličan čuvar. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Čim čuje nečije korake na stubištu, odmah počne lajati i obavještava ih da netko dolazi.

Licencirani voditelj tečaja za obuku i školovanje pasa Alenka Medak ističe prednosti života sa psom i naglašava kako psi djeluju pozitivno na zdravlje. 

- Dokazano je da djeci koja imaju pse brže ojača imunitet te se smanjuje rizik od alergija. Također, sama prisutnost psa djeluje umirujuće jer smanjuje broj otkucaja srca i snižava tlak. Stoga su takva djeca opuštenija i zadovoljnija, a pas ih potiče i na kretanje te boravak na svježem zraku - kaže Medak.

I psihologinja Petra Matković slaže se da pas, osim veselja, donosi i puno više. I to u ranom razvoju kad je neverbalna komunikacija važna. Odnos psa i djeteta potiče jasnije izražavanje i međusobno prepoznavanje emocija. Tako će često jedno drugome biti potpora. 

- To je dobar temelj za razvoj socijalnih vještina, empatije i suosjećanja. Osim toga, djeca koja odrastaju uz kućnog ljubimca uče o odgovornosti - objašnjava Petra Matković.

Koji su psi za djecu? 

Pudlice, labradori i zlatni retriveri su zbog blagog karaktera i naklonjenosti ljudima primjeri pasa koji imaju dobre predispozicije za suživot s malom djecom, kaže Medak.

Pripremite psa 

Svaki pas može biti agresivan u određenim okolnostima. zato je odgovornost roditelja nadzirati svaku interakciju djeteta i psa. ljubimca treba pripremiti na dolazak bebe, naučiti ga pravilima, socijalizirati i omogućiti mu druženje s djecom, pojašnjava Medak.

Uz pse su djeca osjećajnija 

Psiholozi kažu da uz psa djeca uče o tuđim potrebama i granicama jer pas da do znanja koliko može tolerirati. Djeca tako grade i svoje granice te jačaju samopouzdanje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći
SUNCE, KIŠA, SNIJEG...

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći

Svaka promjena atmosferskog tlaka, temperature i vlažnosti zraka može nepovoljno utjecati na zdravlje, pa valja znati kako se zaštiti i osnažiti imunitet

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima
SUPER TRIK

Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima

Pohanje hrane u pećnici puno je ugodniji i lakši posao nego na tavi. Kuća ne smrdi toliko, ulje ne šprica po cijeloj kuhinji, treba ga manje, a ono što pripremite nije toliko masno