Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Patite od zatvora? Ovo ukusno voće bi moglo biti od pomoći

Patite od zatvora? Ovo ukusno voće bi moglo biti od pomoći
4

Voće, povrće, cjelovite žitarice, grah, orašasti plodovi i sjemenke su dobri izvori vlakana. Redovito konzumiranje ove namirnice može donijeti značajne prednosti za smanjenje zatvora

VIDEO

Postoji razlog da proširite svoj popis namirnica sljedeći put kad budete išli u kupovinu. Nova studija pokazuje da bi oni sa zatvorom mogli pronaći rješenje u ukusnom voća.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Prednosti hodanja 00:53

Nova studija iz The American Journal of Gastroenterology otkrila je da konzumacija dva kivija dnevno može povećati učestalost spontanog pražnjenja crijeva i smanjiti gastrointestinalnu bol kod osoba s funkcionalnom konstipacijom ili sindromom iritabilnog crijeva koji prevladava kod zatvora.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Prehrana i kretanje ključni su u prevenciji dijabetesa kod djece: Potičite im zdrave navike!
Prehrana i kretanje ključni su u prevenciji dijabetesa kod djece: Potičite im zdrave navike!

Kako jedenje kivija pomaže kod zatvora? 

Studija je uspoređivala dobrobiti između konzumiranja šest grama dijetalnih vlakana putem dva kivija bez kože i uzimanja doze od 7,5 grama psiliuma - dodatak koji se obično koristi za zatvor. Sudionici su uključivali zdrave kontrolne osobe i pojedince s konstipacijom koji su imali funkcionalni zatvor, sindrom iritabilnog crijeva ili kombinaciju.

Istraživači su otkrili da je konzumacija dva zelena kivija dnevno rezultirala klinički relevantnim povećanjem spontanih pokreta crijeva za sudionike sa zatvorom.

Gastrointestinalni (GI) simptomi također su se značajno poboljšali za sve skupine koje su konzumirale kivi. 

Studija je također bila relativno mala, uključivala je ukupno 184 osobe, a temelji se na prošlim istraživanjima o prednostima kivija kod zatvora.

Recenzija iz 2018. iz European Journal of Nutrition pripisuje dobrobiti kivija za zdravlje crijeva sposobnostima dijetalnih vlakana da zadrže vodu i prirodnoj prisutnosti proteolitičkog enzima aktinidima, koji doprinosi lakšoj probavi proteina u tankom crijevu i želucu.

Evo kako napraviti čokoladu kod kuće i to zdravu, bez šećera
Evo kako napraviti čokoladu kod kuće i to zdravu, bez šećera

- U kombinaciji s prethodnim kliničkim ispitivanjima zelenog kivija i pojavnim fiziološkim podacima iz funkcionalnih studija, konzumacija dva kivija može se sa sigurnošću preporučiti kao učinkovit tretman za zatvor kod onih s funkcionalnim GI poremećajima koji će također omogućiti poboljšanja simptoma GI ugode - odali su istraživači priznanje radu na kojem se ova studija temeljila.

Što treba znati o zatvoru i vlaknima?

Povećanje broja dokazanih metoda za smanjenje konstipacije može imati ogroman učinak. Prema pregledu iz 2017. koji je objavio American Journal of Nursing, sindromom iritabilnog crijeva može uzrokovati nelagodu u trbuhu, nadutost i rijetko, tri ili manje tjedno, ili otežano pražnjenje crijeva.

Prema pregledu JAMA-e iz 2021., ovaj sindrom pogađa procijenjenih 7% do 16% stanovništva SAD-a i najčešći je kod žena i mladih ljudi. Nasuprot tome, funkcionalni zatvor ne uzrokuje uvijek bolove u trbuhu, ali ipak donosi otežano i rijetko pražnjenje crijeva.

Vlakna su očito ključni igrač u liječenju sindroma iritabilnog crijeva i funkcionalnog zatvora. Također pomažu u smanjenju kolesterola i rizika od bolesti, poput raka debelog crijeva i dijabetesa.

Dakle, koliko bi zapravo vlakana trebali unositi?

Preporučuje se da žene uzimaju najmanje 25 do 28 grama vlakana dnevno, a muškarci najmanje 38 grama dnevno.

Voće, povrće, cjelovite žitarice, grah, orašasti plodovi i sjemenke su dobri izvori vlakana. Kako biste bili sigurni da ispunjavate dnevni preporučeni cilj unosa, razmislite i o uzimanju - kivija.

Razmislite o jedenju malo kivija ako imate probleme sa zatvorom. Redovito uzimanje ovog voća može donijeti značajne prednosti za smanjenje zatvora. Dok prilagođavate prehranu, provjerite kako biste utvrdili djeluje li voće dobro na vas. Ako vam se kivi ne sviđa, pokušajte umjesto toga neku drugu hranu bogatu vlaknima ili dodatak prehrani s vlaknima, donosi MBG.

Zdrava prehrana: Fina salata od lososa, piletina s povrćem ili zeleni smoothie uz doručak
Zdrava prehrana: Fina salata od lososa, piletina s povrćem  ili zeleni smoothie uz doručak
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru