Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Pazin je dobio najsuvremeniji digitalni mamograf: 'To je novi pristup liječenju bolesti dojke'

Pazin je dobio najsuvremeniji digitalni mamograf: 'To je novi pristup liječenju bolesti dojke'

Nabavom tog uređaja Istarski domovi zdravlja počeli su reorganizaciju kompletnoga dijagnostičkog sustava za bolesti dojke kako bi se omogućila cjelovita dijagnostika suspektnih promjena u dojci

VIDEO

Pazin je u utorak dobio najsuvremeniji digitalni mamograf s tomosintezom, vrijedan milijun i 100 tisuća kuna, koji je postavljen na Odjelu radiologije pazinske ispostave Istarskih domova zdravlja.

Osim žena s Pazinštine, od njega će imati korist i žene s područja Poreča, Labina, Rovinja, Buzeta i šire.

Za novi digitalni mamograf Istarska županija donirala je 800 tisuća kuna, a preostalih 300 tisuća dali su Istarski domovi zdravlja.

- Moramo se brinuti o sebi i svoje zdravlje staviti na prvo mjesto i drago mi je što je od danas ovaj vrijedan uređaj dostupan u Pazinu, a koristit će ga pacijentice iz šireg područja naše regije. Istarska županija kontinuirano ulaže u ustanove čiji je osnivač, pa tako i one zdravstvene, poput Istarskih domova zdravlja, a to ćemo činiti i u nadolazećem razdoblju - rekao je istarski župan Boris Miletić.

Istaknuo je kako su "adekvatna infrastruktura i suvremena medicinska oprema" vrlo važne, no ključ uspjeha je čovjek i kvalitetan kadar.

Ravnatelj Istarskih domova zdravlja dr. Ante Ivančić današnju je svečanost ocijenio važnom i za te domove zdravlja i za cjelokupno istarsko zdravstvo budući da je početak rada novog mamografa "novi iskorak u dijagnostici i liječenju raka dojke".

Prema njegovim riječima, mamograf marke Siemens je instaliran i radi, a predstavlja sam vrh svjetske dijagnostike. "Aparat nije samo nov i digitalan, on znači puno više jer predstavlja kamen temeljac novom pristupu liječenja bolesti dojke", rekao je dr. Ivančić.

Ističući kako je jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u svijetu, pa tako i u Istarskoj županiji, karcinom dojke, najčešći i najsmrtonosniji malignom u žena, koordinator djelatnosti za radiologiju Istarskih domova zdravlja Elvis Černeka je rekao kako su Istarski domovi zdravlja tom problemu posvećeni od svojeg osnutka 2004. godine, a "od nedavno su bogatiji za uređaj koji predstavlja generacijski iskorak u kvaliteti dijagnostike".

Ključni pregledi za svaku dob: Koje preglede obaviti kao dijete te u svakom desetljeću života?
Ključni pregledi za svaku dob: Koje preglede obaviti kao dijete te u svakom desetljeću života?

- Kvaliteta mamografa je u posljednjih 10 godina jako napredovala. Uvođenjem iznimno osjetljivih digitalnih detektora, naprednih softverskih algoritama, kao i tehnike tomosinteze, kvaliteta dijagnostičkih materijala je neusporediva u odnosu na staru analognu tehnologiju. Uz to, nova tehnologija omogućuje značajno niže doze zračenja te mogućnost očitanja slike na daljinu, što omogućuje timske konzultacije - objasnio je koordinator djelatnosti za radiologiju Elvis Černeka.

Nabavom tog uređaja Istarski domovi zdravlja počeli su reorganizaciju kompletnoga dijagnostičkog sustava za bolesti dojke, koja će teći kroz nekoliko faza, kako bi se omogućila cjelovita dijagnostika suspektnih promjena u dojci: ultrazvuk, mamografija, kontrastna mamografija, izvođenje punkcija i biopsija.

Također, kako je istaknuto prije dvije godine, u svakoj ispostavi Istarskih domova zdravlja nabavljen je novi, najnapredniji ultrazvučni uređaj i instaliran je suvremeni radiološki informatički sustav.

Sljedeće godine, kako je planirano, nabavit će se jedna mobilna mamografska jedinica koja će biti opremljena mamografskim uređajem podjednakih karakteristika kao što je uređaj u Pazinu. Za taj je uređaj Istarska županija u proračunu za 2022. godinu već osigurala 700 tisuća kuna. (tk)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti