Obavijesti

Lifestyle

Komentari 86

Pazite na ovih 8 znakova - oni se javljaju mjesec prije infarkta

Pazite na ovih 8 znakova - oni se javljaju mjesec prije infarkta
1

Mnogi od ovih simptoma povezani su sa stresom ili jednostavno umorom i zato ih većina pacijenata ne prepozna kao alarm pred infarkt. Obratite pozornost na udisanje, izražen umor i znojenje

VIDEO

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

Simptomi srčanog udara 00:32

Simptomi koji ukazuju na mogući srčani udar mogu se javiti mjesec dana ranije, a u nekim slučajevima i prije. Kako biste to mogli prepoznati na vrijeme, dobro je biti upoznat s mogućim znakovima. Primijetite li neki od ovih simptoma, ne trebate paničariti, ali u svakom slučaju javite se svom liječniku kako biste odagnali moguće sumnje. 

Ovo su 8 najčešćih ranih znakova srčanog udara:

1. Bol u grudima

Muškarci i žene osjećaju bol u grudima različito i prema intenzitetu i prema trajanju. Kod muškaraca, ovo je jedan od najizraženijih simptoma koji ukazuju na mogućnost srčanog udara, i nikako ga se ne smije ignorirati. Kod žena, ovaj simptom se javlja samo u 30 posto slučajeva. 

Bol u grudima se može proširiti i na druge dijelove tijela, u obje ruke (ponekad samo u lijevoj ruci), čeljust, ramena ili gornji dio trbuha. Bol može biti konstantna, a može se i pojavljivati s vremena na vrijeme.

2. Prekomjerno znojenje

Ovo stanje je rani i jedan od ozbiljnijih znakova koji upozoravaju na mogući srčani udar. Znojiti se možete u bilo koje doba dana ili noći. Češće se javlja kod žena nego kod muškaraca, no one ga često znaju protumačiti kao valove vrućine vezane za menopauzu.

U većini slučajeva ljudi se znoje preko noći. Mogući su i simptomi slični gripi poput ljepljive kože ili naglih naleta vrućine i znojenja bez obzira na vanjske faktore poput temperature i odjeće. 

3. Nepravilan srčani ritam

Artimija ili nepravilni otkucaji srca česti su i za vrijeme napadaja panike. Nju češće iskuse žene nego muškarci. Promjene srčanog ritma nastaju iznenada i manifestiraju se na dva načina: aritmijom (nepravilnom srčanom frekvencijom) ili tahikardijom (ubrzanim otkucajima srca).

Nepravilan srčani ritam može trajati do dvije minute, a ako se nakon toga ne stabilizira, moguća je jaka vrtoglavica i umor, koje se pojavljuju prije srčanog udara. Nazovite liječnika odmah.

4. Gubitak kose

Gubitak kose se smatra jednim od očitih pokazatelja srčanih bolesti.

Thinstock

Najčešće pogađa muškarce starije od pedeset godina. Ćelavost se također povezuje s povišenim razinama kortizola, hormona stresa. Treba pripaziti na gubitak kose s vrha glave, piše Brightside.

5. Kratak dah

Nemogućnost dubokog udisanja jedan je od jasnih znakova mogućeg srčanog udara. Javlja se i kod muškaraca i kod žena oko šest mjeseci prije infarkta. 

Dreamstime

Osim nemogućnosti dubokog disanja, možete osjetiti i vrtoglavicu i kao da ne možete doći do daha. 

6. Nesanica

Povezuje se s povećanim rizikom od srčanog, ali i moždanog udara. Češća je kod žena i obično je prati anksioznost. 

Nesanica uključuje simptome poput teškog usnivanja, čestih noćnih buđenja i ranog jutarnjeg buđenja. 

7. Bolovi u trbuhu

Nadutost, grčevi, mučnina i bol "praznog želuca" mogu se javljati periodički nekoliko mjeseci prije infarkta, odnosno bolovi mogu prestajati i ponovno se aktivirati. Podjednako se javlja i kod muškaraca i kod žena. 

8. Izražen umor

Jedan od najizraženijih simptoma srčanog udara je neuobičajeni umor koji se javlja samo par dana prije infarkta. Žene češće prijavljuju ovaj simptom, ali one ga obično mijenjaju s proljetnim umorom ili iscrpljenošću. 

Fotolia

Ovaj umor nije povezan s fizičkom ili mentalnom aktivnosti, a često je toliko izražen da onemogućava izvršavanje lakih zadaća poput pospremanja kreveta ili tuširanja. Češće se javlja navečer. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 86
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje