Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
1 komentara

Pegla za kosu se treba čistiti, a većina ljudi toga nije ni svjesna

Često koristite peglu za kosu? A kad ste ju zadnji put očistili? Ovakva pitanja su izazvala veliku pomutnju jer se ispostavilo da ju većina nikad nije očistila. Evo kako i koliko često ju treba čistiti

Woman holding a hair straightener
Foto: Jacob Ammentorp Lund
1 komentara

Stručnjakinja za kosu Jo Robertson iz Velike Britanije je otkrila da keramičke pločice na četki za ravnanje kose mogu sadržavati veliku količinu prljavštine. Objašnjava da se na njima nakuplja prljavština s kose, ali i prašina, ako je se zaštiti. 

Ako se pegla za kosu redovito ne čisti može se oštetiti, a možda će i potpuno prestati raditi.

- Nakon što završite s ravnanjem kose, ugasite peglu i pustite ju da se ohladi. Potom ju se treba očistiti mekanom vlažnom tkaninom ili mokrom maramicom, ali nikako ju nemojte stavljati pod vodu - objašnjava Jo britanskom Sunu i dodaje da bi se pegla trebala čistiti barem svaka tri mjeseca. 

Male Rapunzel 'KAŽU DA SAM RUŽNA ŽENA' 'Zovu me Zlatokosa, a žene su ljubomorne na moju dugu kosu'

Koko ispravno koristiti peglu za kosu?

Prije peglanja kosu treba raščešljati, podijeliti na pramenove i tek onda početi ravnati. Nemojte više puta prolaziti po istom pramenu jer će to ostaviti tragove pegle na njima.

Najbolji izbor su pegle s keramičkim pločicama koje su idealne za sve tipove kose zato što savršeno klize po kosi, a toplina se ravnomjerno raspoređuje. Temperatura ne bi trebala prelaziti 210 °C jer će u suprotnom spaliti vlasi. Ta je temperatura jednako učinkovita za sve teksture. 

Closeup on woman straightening hair with straightener . rear view | Autor: Ihar Ulashchyk Foto: Ihar Ulashchyk

Tri najčešće greške

Previsoka temperatura

Najčešća pogreška pri uporabi pegle za kosu je korištenje na maksimalnoj temperaturi. To kosu može samo oštetiti, pa čak i spaliti. Temperatura od 210 °C jednako je učinkovita za sve tipove kose i nije potrebno pojačavati više od toga.

Peglanje bez zaštitnog sredstva

Zaboravljanje na zaštitu kose u obliku sprejeva, krema ili ulja od topline, može kosu ozbiljno oštetiti. Kosa zbog previsoke temperature slabi, a s vremenom puca, lista se i jako isušuje. 

Red haired woman with voluminous, shiny and curly hairstyle.Flying hair. SVE VLASI NA BROJU Ovo su najbolja ulja za jačanje kose i sprečavanje opadanja

Koristite krivu vrstu pegle

Veliku ulogu igra i odabir prave pegle. Pegle s keramičkim pločicama idealne su za sve tipove kose zato što savršeno klize po kosi, a toplina se ravnomjerno raspoređuje. Žene koje žele izbjeći naelektriziranu kosu trebaju koristiti peglu s pločicama od turmalina. Osim pločica bitna je i veličina, pa su tako uske pločice savršene za kratku, a široke za dugu kosu. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message