Lifestyle

Komentari 0

Pelargonija: Kako brinuti o njoj da cvjeta od proljeća do jeseni

Pelargonija: Kako brinuti o njoj da cvjeta od proljeća do jeseni

Ova raskošna biljka voli Sunce pa je nemojte držiti na mjestima koja se nalaze u sjeni. Osim toga, preporuka je zarotirati malo teglu svakih tjedan dana kako bi dobila dovoljno sunčeve svjetlosti sa svake strane

Pelargonije su biljke koje mnogi vole te je drže u vrtovima i na balkonima. Ako se za nju dobro brinete, ona će vam velikodušno uzvratiti konstantnim cvjetanjem. Sad je vrijeme kada se pelargonije polako iznose van, ali ako živite u područjima gdje još postoji opasnost od mraza i velikih hladnoća, tad malo pričekajte.

POGLEDAJTE VIDEO Simbolika cvijeća:

Da je vašoj pelargoniji možda previše hladno, iako su dani topli i sunčani, znat ćete po pojavi crvenkastih rubova po listovima. U tom slučaju noću je unesite na toplije pa ujutro opet iznesite na Sunce dok noći ne postanu toplije.

Na početku nove sezone cvatnje po potrebi je presadite u veću teglu i koristite svježi kompost dobre kvalitete jer pelargonije trebaju dosta hranjivih tvari kako bi bile lijepe i zdrave. Zna se dogoditi da ovoj biljci počne opadati lišće kada je premjestite s jednog mjesta na drugo, ali ne brinite, to je privremeno. Obrežite osušene dijelove biljke i redovito je prihranjujte. 

Vrtlari bilje prihranjuju svime i svačime, između ostalog i mješavinom farmaceutskog joda (ima ga u ljekarnama) i vode - kap do dvije joda na litru vode. Ova mješavina je odlična za poticanje cvatnje i zaštitu biljaka od gljivica, bakterija i virusa. Samo pripazite i nemojte pretjerivati s ovom mješavinom da ne spalite korijen. Također, pripazite i na to koristite li još neke proizvode za biljke koji u sebi već sadrže jod - kako dodatna doza ne bi bila pogubna za biljku. 

I talog od kave je odličan izbor.

- Talog kave izvrsno je jeftino, prirodno gnojivo za pelargonije jer sadrži pravu kombinaciju kalija, dušika i fosfora. Ili otopite malu količinu kave u vodi jednom tjedno (jedna žlica dovoljna je za 10 litara vode) ili talog kave osušite i pažljivo umiješajte u zemlju oko korijenja biljaka - pojasnili su stručnjaci iz 'Pelargonium for Europe', inicijative koju su osnovali europski uzgajivači pelargonije. 

Također, napomenuli su da ju je dobro od proljeća do jeseni dva puta mjesečno zalijevati vodom u kojoj se nalazi prihrana za biljke na bazi fosfora. Bitno je i redovito obrezivanje. 

- Da biste pelargonijama omogućili da svu svoju energiju ulože u stvaranje novih cvjetova, redovito obrezujte odumrle izbojke i lišće - pojasnili su.

Imajte na umu i to da pelargonija voli Sunce pa je nemojte držiti na mjestima koja se nalaze u sjeni, jer će cvjetovi biti manje raskošni, a boja na njima blijeda. Osim toga, preporuka je zarotirati malo teglu svakih tjedan dana kako bi dobila dovoljno sunčeve svjetlosti sa svake strane. 

Kako dani budu sve topliji, tako je potrebno ovaj cvijet redovito zalijevati odstajalom vodom i to ujutro. Tijekom velikih vrućina to će biti potrebno raditi svaki dan, ponekad čak i dva puta dnevno - ujutro i navečer.

Najčitaniji članci