Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
91 komentara

Dokazali: Penis može otkriti koliko dugo će muškarac živjeti

Dužina penisa nema veze s dužinom života, ako su to neki na prvu pomislili, već su kardiovaskularne bolesti povezane s erektilnom disfunkcijom...

Thinkstock
Foto: Thinkstock
91 komentara

Poznato je koliko je erektilna disfunkcija vrlo neugodna za svakog muškarca, ali manje je poznato da to stanje može utjecati na životni vijek. Američki znanstvenici upozoravaju kako muškarci s ovim problemom imaju 70 posto veću šansu da će kraće živjeti od ostalih. Iako je uvriježeno mišljenje da od erektilne disfunkcije pate uglavnom stariji muškarci, vrlo je raširena i među mlađom populacijom. Skoro 20 posto muškaraca mlađih od 40 godina ima ovaj problem. 

- Ovo stanje može voditi kardiovaskularnim bolestima koje povećavaju rizik od prerane smrti. Već je poznato kako je erektilna disfunkcija povezana s kardiovaskularnim čimbenicima rizika, uključujući hiperlipidemiju (nenormalno visoka razina masnoća u krvi, kolesterola i triglicerida), hipertenziju (visoki krvni tlak), pretilost, dijabetes i pušenje - objašnjavaju znanstvenici Sveučilišta Mississippi. Studiju su objavili u časopisu Journal of Sexual Medicine, piše Daily Mail.

Potrebna su još mnoga istraživanja da bi više znali o tom problemu.

Do tog zaključka su došli nakon što su proučili podatke od 1790 muškaraca starih između 20 i 85 godina koji su sudjelovali u anketi Ispitivanje nacionalnog zdravlja i prehrane 2003. i 2004. godine. Između ostalog, pitanja su pokrivala i detalje o erekciji. Te podatke povezali su krajem 2011. s podacima onih koji su u međuvremenu umrli i zaključili kako je erektilna disfunkcija snažna naznaka prerane smrti. 

Foto: Dreamstime

Znanstvenici su otkrili da je 557 sudionika ovog istraživanja imalo problema s erekcijom, a nakon gotovo osam godina njih 244 je umrlo. Kod njih 61 uzrok smrti bile su kardiovaskularne bolesti, 64 je preminulog malignih neoplazmi, 12 od kroničnih respiratornih bolesti, a ostali zbog drugih uzroka. U obzir su uzeli dob, tjelesnu aktivnost, nacionalnost, opseg struka, dohodak... Na kraju su zaključili kako su ispitanici koji su patili od erektilne disfunkcije imali 70 posto veću šansu od prerane smrti. 

Čak 557 sudionika ovog istraživanja imalo je problema s erekcijom.

Međutim, znanstvenici napominju kako ovakav rezultat njihovog istraživanja ipak treba uzeti u obzir s određenim oprezom jer su potrebna još mnoga istraživanja da bi više znali o tom problemu. Naime, pitanje je koliko su pojedini ispitanici realno ocijenili svoju erekciju, odnosno probleme s njom. 

Izbjegnite erektilnu disfunkciju prateći ovih 10 savjeta

1. Depresija

Mozak je često zanemarena erogena zona, a činjenica je da sve kreće iz glave, pa tako i seksualna uzbuđenost. Depresija utječe na psihičko stanje čovjeka i na sve dijelove njegovog života, pa tako i na seksualni poriv.

Ironično, mnogi lijekovi koji se koriste za suzbijanje depresije također utječu na smanjivanje seksualnog nagona, otežavajući postizanje erekcije, piše Web MD.

2. Alkohol

Jedna od direktnih posljedica prekomjernog uživanja u alkoholu je teško postizanje i održavanje erekcije. Dobra vijest je da umjerena konzumacija alkohola, jedna do dvije čaše dnevno, nema lošeg utjecaja na erekciju.

3. Lijekovi

Sadržaj vaše kućne ljekarne bi mogao imati veliki utjecaj na vaš performans u spavaćoj sobi.

Dreamstime | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime Mnogi lijekovi koje koristimo za manje boljke mogu pridonijet erektilnoj disfunkciji. Ako se odlučite prestati uzimati neki lijek, prvo se trebate obratiti svom doktoru. 

4. Stres

Nije lako postići seksualnu uzbuđenost kad imate pregršt obveza i problema na poslu ili kod kuće. Stres negativno utječe na cijelo tijelo, pa tako i na erekciju. Ulovite se u koštac sa stresom - počnite vježbati jogu, odredite si svaki dan vrijeme za sebe, a ako je potrebno potražite i profesionalnu pomoć. 

5. Ljutnja

Nije lako se opustiti i ući u seksualnu avanturu ako ste ljuti na nekoga. Nije bitno je li u pitanju partner ili netko drugi, ako se vaše raspoloženje temelji na osjećaji ljutnje i zamjeranja, krv će se uputiti prema mozgu, a ne tamo gdje bi trebala. Neželjeni bijes ili nepravilno izražena ljutnja mogu pridonijeti problemima kod izvedbe u spavaćoj sobi.

6. Anksioznost

Anksioznost iz drugih dijelova vašeg života također se može prelijevati u spavaću sobu.

Foto: Dreamstime Sve te brige mogu vam usaditi strah od seksa zbog kojeg će čovjek s vremenom početi izbjegavati intimnost. 

7. Dodatni kilogrami srednje dobi

Debljanje u srednjoj dobi može loše utjecati na seksualnost čovjeka, budući da se ona temelji na samopouzdanju, koje dodatni kilogrami mogu potpuno uništiti.

Pretili muškarci imaju i manjak testosterona, koji je bitan hormon za poticanje seksualne želje i postizanje erekcije. Prekomjerna težina je povezana i sa povišenim krvnim tlakom i stvrdnjavanjem arterija, koje mogu usporiti protok krvi do penisa. 

8. Samouvjerenost

Kad se čovjek u ne sviđa odraz u ogledalu, lako je pretpostaviti da se ni partneru neće svidjeti vaš odraz. Nedostatak samouvjerenosti će se itekako odraziti u krevetu jer će se čovjek više brinuti je li napravio sve kako treba, nego uživati u trenutku intimnosti.

9. Slab libido

Slab libido nije isto kao erektilna disfunkcija, ali mnogo faktora koji utječu na erektilnu disfunkciju utječe i na želju za seksom. Stres, anksioznost, problemi sa samouvjerenošću, kao i neki lijekovi mogu smanjiti seksualni apetit. 

10. Opće zdravstveno stanje

Razna zdravstvena stanja mogu utjecati na živce, mišiće ili prokrvljenost, a kod postizanja erekcije potrebno je da sve troje dobro funkcionira.

Foto: Dreamstime Dijabetes, povišeni krvni tlak, stvrdnjavanje arterija, ozljede kralježnice,multipla skleroza i još brojne bolesti i stanja mogu utjecati na nesposobnost postizanja erekcije. Operacije u području prostate i mjehura također mogu utjecati na erekciju.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message