Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Perilica je puno jeftinija od ručnog pranja odjeće i suđa

Perilica je puno jeftinija od ručnog pranja odjeće i suđa
1

Puna perilica rublja, puštanje vode u vodokotliću i pranje u mašini za posuđe umjesto na slavini bitno smanjuju potrošnju vode i štede novac

VIDEO

I najmanje sitnice kad se skupe mogu drastično smanjiti potrošnju vode a da se to praktički i osjeti u svakodnevnim situacijama. Puna perilica za robu troši manje vode nego dvije poluprazne. Čekanjem da se napuni cijela štedi se energija i voda. Oni koji kupuju novu perilicu mogli bi razmisliti o štedljivijim modelima. Isto je i sa suđem,;perilica troši manje vode nego pranje "na ruke", osobito ako se suđe ispire pod upaljenom slavinom. Dobro je pripaziti na prečesto puštanje vode u vodokotliću, a mjere opreza mogu spasiti od katastrofe. Oni koji se pripreme i provjere ventil za zaustavljanje vode bit će spremniji u slučaju pucanja cijevi. Na vrijeme zaustavite poplavu vode po kući i "nestanak" novca iz novčanika. Riješite li se korova u vrtu, povećali ste dotok vode biljkama koje želite uzgajati. Koristite kanticu umjesto crijeva i potrošnja vode će biti manja. Pripazite sa zalijevanjem; više biljaka uvene od viška nego od manjka vode, radite to samo kad je potrebno. Odličan izvor za zalijevanje je mijenjanje vode u akvariju. Umjesto da je bacite, polijte biljke; ta voda je i dobro prirodno gnojivo.

DVORIŠTE I VRT
>>Umjesto pranja auta vodenim crijevom, pokušajte rabiti kantu i spužvu. Crijevo za pola sata potroši stotine litara vode, a štedljivija će kantica preciznije oprati auto.

>>Krov kuće sakuplja godišnje tisuće litara iskoristive kišnice koje odlaze u kanalizaciju. Sakupljanje te vode jeftina je opcija za zalijevanje vrta, biljaka ili pranje auta.

>>Kupanje ljubimaca u vrućim danima dobro je obaviti u vrtu ili na sličnoj površini koju biste kasnije ionako zalijevali. Ako ih perete u kući, vodu koja ostane također iskoristite.

>>Betonski prilaz ili pločnik ispred kuće jeftinije je očistiti metlom nego vodenim mlazom. Ako je to baš potrebno, operite prilaz tako što ćete oprati auto na njemu.

U KUĆI
>>Pranje voća i povrća u zdjeli punoj vode umjesto pod slavinom štedljiva je opcija, a ostaci se mogu iskoristiti za zalijevanje. Štednji pridonosi i kuhanje hrane u manje vode.

>>Tuširanje troši tri puta manje vode nego kupanje. No ako je tuširanje dulje od nekoliko minuta, omjer potrošene vode se izjednačava. Ugasite vodu dok šamponirate kosu ili tijelo.

>>Zatvaranje slavine tijekom pranja zubi štedi mnogo jer iz slavine isteče više od 6 litara vode u minuti. Popravljanje slavine koja kapa uštedi do 5500 litara vode godišnje.

>>Puštanje vode iz slavine i čekanje da se ohladi pa je onda piti je pogreška. Bolje je pripremiti se unaprijed i staviti bocu vode u hladnjak. Osim što će voda biti hladnija, račun će biti manji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa