Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
0 komentara

Perilica je puno jeftinija od ručnog pranja odjeće i suđa

Puna perilica rublja, puštanje vode u vodokotliću i pranje u mašini za posuđe umjesto na slavini bitno smanjuju potrošnju vode i štede novac

shutterstock
Foto: shutterstock
0 komentara

I najmanje sitnice kad se skupe mogu drastično smanjiti potrošnju vode a da se to praktički i osjeti u svakodnevnim situacijama. Puna perilica za robu troši manje vode nego dvije poluprazne. Čekanjem da se napuni cijela štedi se energija i voda. Oni koji kupuju novu perilicu mogli bi razmisliti o štedljivijim modelima. Isto je i sa suđem,;perilica troši manje vode nego pranje "na ruke", osobito ako se suđe ispire pod upaljenom slavinom. Dobro je pripaziti na prečesto puštanje vode u vodokotliću, a mjere opreza mogu spasiti od katastrofe. Oni koji se pripreme i provjere ventil za zaustavljanje vode bit će spremniji u slučaju pucanja cijevi. Na vrijeme zaustavite poplavu vode po kući i "nestanak" novca iz novčanika. Riješite li se korova u vrtu, povećali ste dotok vode biljkama koje želite uzgajati. Koristite kanticu umjesto crijeva i potrošnja vode će biti manja. Pripazite sa zalijevanjem; više biljaka uvene od viška nego od manjka vode, radite to samo kad je potrebno. Odličan izvor za zalijevanje je mijenjanje vode u akvariju. Umjesto da je bacite, polijte biljke; ta voda je i dobro prirodno gnojivo.

DVORIŠTE I VRT
>>Umjesto pranja auta vodenim crijevom, pokušajte rabiti kantu i spužvu. Crijevo za pola sata potroši stotine litara vode, a štedljivija će kantica preciznije oprati auto.

>>Krov kuće sakuplja godišnje tisuće litara iskoristive kišnice koje odlaze u kanalizaciju. Sakupljanje te vode jeftina je opcija za zalijevanje vrta, biljaka ili pranje auta.

>>Kupanje ljubimaca u vrućim danima dobro je obaviti u vrtu ili na sličnoj površini koju biste kasnije ionako zalijevali. Ako ih perete u kući, vodu koja ostane također iskoristite.

>>Betonski prilaz ili pločnik ispred kuće jeftinije je očistiti metlom nego vodenim mlazom. Ako je to baš potrebno, operite prilaz tako što ćete oprati auto na njemu.

U KUĆI
>>Pranje voća i povrća u zdjeli punoj vode umjesto pod slavinom štedljiva je opcija, a ostaci se mogu iskoristiti za zalijevanje. Štednji pridonosi i kuhanje hrane u manje vode.

>>Tuširanje troši tri puta manje vode nego kupanje. No ako je tuširanje dulje od nekoliko minuta, omjer potrošene vode se izjednačava. Ugasite vodu dok šamponirate kosu ili tijelo.

>>Zatvaranje slavine tijekom pranja zubi štedi mnogo jer iz slavine isteče više od 6 litara vode u minuti. Popravljanje slavine koja kapa uštedi do 5500 litara vode godišnje.

>>Puštanje vode iz slavine i čekanje da se ohladi pa je onda piti je pogreška. Bolje je pripremiti se unaprijed i staviti bocu vode u hladnjak. Osim što će voda biti hladnija, račun će biti manji.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message