Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Personalizirano pismo od Djeda Mraza djeca će čuvati zauvijek

Personalizirano pismo od Djeda Mraza djeca će čuvati zauvijek
6

Darove birajte mudro. Ako djetetu poklonite previše igračaka, teže će se fokusirati i manje kvalitetno igrati, objašnjava psihologinja Jurana Pavlović

VIDEO

Darovi u svjetlucavom papiru s velikim mašnama prizor je koji ni jedan mališan ne može dočekati na božićno jutro, no prije tog čarobnog trenutka nameće se pitanje - koji je najbolji poklon za dijete?

- Darovi su psihološki važni jer predstavljaju simbol naše povezanosti s drugima. Djeci je važna simbolička poruka koju poklon šalje - netko je mislio baš na mene, nekome je važno što se meni sviđa, kakav sam ja, što će me usrećiti - kaže Jurana Pavlović, magistra psihologije iz Centra za psihološku podršku i razvoj “Pričaj mi”.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

kraljica camila i bolesna djeca 02:45

Najčešći dječji božićni darovi su igračke, knjige, odjeća i razne uspomene, a što od toga će mališanima biti omiljeno, ovisi o njihovim željama. Igračke su ipak nezaobilazne, no važno je izabrati onu pravu.

- Dio obiteljskih blagdanskih običaja je i to što se poklanja, koliko poklona, na koji način... Kao važne bih istaknula dvije stvari. Prvo, ako djeci poklonimo previše igračaka, dijete će se zapravo teže fokusirati i manje kvalitetno igrati. Birajmo mudro, ne moramo zapasti u megalomaniju, udovoljiti svakoj djetetovoj želji. Drugo, važno je djecu potaknuti da ne samo primaju, nego i daju poklone u skladu sa svojim godinama, razmišljaju o tome što bi druge usrećilo. Može to biti crtež za članove obitelji, sitnica koju će nekome izraditi, igračka za neku humanitarnu akciju - ističe stručnjakinja.

Upoznajte Djeda Božićnjaka i naručite personalizirano pismo
Upoznajte Djeda Božićnjaka i naručite personalizirano pismo

Igračke koje će djetetu pomoći u razvoju kognitivnih vještina poput logičkog razmišljanja i rješavanja problema su edukativnog karaktera. Ako želite pokloniti takvu igračku, izaberite slagalice, igre s brojevima, abecede i ostale razvojne igračke. Za poticanje kreativnosti svojih mališana nabavite bojanke, plastelin, kistove i boje ili set za modeliranje. Vaše dijete će se odmah baciti na posao i ubrzo ćete dobiti umjetničko djelo.

Personalizirano pismo Djeda Božićnjaka primjer je poklona koji posebno znači djeci, a možete ga naručiti na www.personaliziranopismo.hr već od 1,99 eura. On u njima budi čaroliju i maštu jer se mališanu izravno obraća veliki Djedica, za kojega znaju da piše milijune pisama i dijeli isto toliko darova - a ima jedno baš za nju ili njega. Pismo je odličan dodatak igrački, bojicama ili bilo kojem drugom daru.

Za djecu koja su kao mali zvrkovi pa ne mogu bez fizičke aktivnosti ili je vi želite još više potaknuti, izaberite bicikl ili tricikl za mlađu djecu. Obožavat će i lopte, rekete ili klizaljke i role.

- Ipak, važno je kad poklanjamo razmišljati o interesima djeteta i što će mu se svidjeti, a ne samo o tome u čemu bismo mi željeli da se dijete popravi i vježba - upozorava Pavlović.

storyeditor/2023-12-06/igracke1.jpg

Emocionalnu podršku, osobito maloj djeci, pružaju plišane životinje, uz koje se oni posebno vežu. Svako dijete ima najdražeg plišanca, a poznato je da djevojčice preferiraju lutke, dok su dječacima često drage pokretne igračke poput autića.

Nešto starijoj djeci omiljene su elektroničke igračke poput konzoli, robota ili raznih drugih STEM igračaka, kao i uvijek popularne videoigre. Pokloni su često i mobiteli te pametni satovi, koje djeca često dobiju prerano.

Djed Božićnjak je potekao od Sv. Nikole, a sad od njega možete naručiti i personalizirano pismo
Djed Božićnjak je potekao od Sv. Nikole, a sad od njega možete naručiti i personalizirano pismo

- Ne postoji potreba za poklanjanjem smartphonea djeci do viših razreda osnovne škole. Društveni pritisak je jak, no mobiteli i sadržaji koje u svakom trenutku nude zahtijevaju preveliku odgovornost za dijete koje je još socioemocionalno nezrelo, čega roditelji često nisu svjesni. Bolja alternativa ako želite biti u kontaktu s djetetom je pametni sat - kaže psihologinja.

Uz sve darove koje možete pokloniti djeci, njima je ipak najvažnije vrijeme koje provodite s njima, pažnja koju im dajete i privrženost koju zajedno razvijate od prvoga dana.

- Djeci i cijeloj obitelji su potrebne obiteljske tradicije koje mogu biti jednostavne i besplatne (npr. sijanje pšenice, društvene igre na Božić), one jačaju osjećaj zajedništva i povezanosti. Odaberite svoje tradicije i svjesno ih njegujte. Poklonite djeci i sebi da usporite, ne namećite si prevelika očekivanja s božićnim pripremama, nego svjesnije uživate u zajedničkom vremenu - zaključila je Pavlović.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto
DOBRO JE ZNATI

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto

Vozači možda nisu svjesni da privjesci za daljinske automobilske ključeve imaju niz skrivenih značajki. S kombinacijom dva gumba iskoristite značajku koja je idealna pomoć vozačima ljeti

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid
ZA SVAKI ZNAK ZODIJAKA

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid

Jake pozicije Venere u Biku i Marsa u Ovnu snažan su poticaj za ostvarenje poslovnih, ali i ljubavnih želja. Donosimo što vas čeka, ocjene mjeseca i najbolje datume
Dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja: Bikovi će negodovati, a Ovan uživati u društvu prijatelja
ŠTO VAS OČEKUJE ZA 1. MAJ

Dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja: Bikovi će negodovati, a Ovan uživati u društvu prijatelja

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje