Lifestyle

Komentari 0

Pet dizajnerskih izbora koji čine vaš dom puno lakšim za čišćenje

Pet dizajnerskih izbora koji čine vaš dom puno lakšim za čišćenje

Ako kod čišćenja želite brzo doprijeti do teško dostupnih mjesta, najbolje je da o tome razmišljate prije nego uredite svoj dom. Jednostavno birajte namještaj koji će vam olakšati čišćenje u svakom pogledu

Obično dizajniramo i uređujemo svoje domove tako da odgovaraju našem osjećaju za stil - a tada ti odabiri dekora diktiraju naše rutine čišćenja. Jednom tjedno brišemo prašinu s otvorenih polica i svakodnevno brišemo mramornu ploču. Ali što ako bi taj proces bio obrnut? Što ako bismo dizajnirali svoje domove tako da ih učinimo lakšima za čišćenje? Ako je vaš cilj imati kuću koja zahtijeva vrlo malo vremena provedenog u čišćenju, slijedite savjete u nastavku koji će vam pomoći to i ostvariti.

POGLEDAJTE VIDEO: Par transformirao školski bus u dom

1. Odlučite se za povišeni namještaj

Kada kupujete dvosjede, ormariće, pomoćne stoliće i ostale vrste namještaja, tražite one s povišenim nogama. Još bolji izbor su ormarići koji se pričvršćuju izravno na zid i 'lebde' iznad tla. Na taj ćete način moći lako usisati ili pomesti ispod njih. Za rutinu čišćenja bez ruku, uložite u robotski usisavač koji može očistiti sve umjesto vas.

2. Odaberite radnu površinu koja se lako čisti

Pri odabiru radne površine, obratite pažnju na dizajn i trajnost. Nabavite materijal za radnu površinu koji će vam dati oboje. Odaberite porculanske ploče ili one mramornog uzorka koje unose stil u prostor, a dizajnirane su tako da traju godinama. Oboje se također obrišu sapunom i vodom i ne zahtijevaju stalno održavanje.

3. Odaberite pravi završetak boje

Ako imate neuredne kućne ljubimce ili malu djecu koja će vjerojatno ostavljati prljave otiske prstiju i tragove bojica na zidovima, izbjegavajte mat premaze. Umjesto toga, odlučite se za sjajniji završni sloj boje koja će izgledati dobro (npr. zid bijele boje i polusjajni premaz kao završni sloj). Na ovakvim sjajnim površinama lakše će se obrisati prljavština.

4. Odaberite trajni kauč ili dvosjed

Kada tražite kauč koji se lako čisti, presvlake će tu učiniti dio posla. Također, kožu je lako očistiti - samo se pobrinite da odmah obrišete proliveno i održavate ju premazima jednom godišnje. Ako pak više volite one od tkanine, potražite one s tretmanima koji odbijaju mrlje ili mikrofibrom otpornom na mrlje. U suprotnom odaberite kauč s presvlakom kako biste mogli baciti pokrivač u perilicu kad god ga treba osvježiti. Uzmite u obzir da će tamnije boje bolje sakriti mrlje, ali možda neće biti najbolja opcija ako imate kućnog ljubimca s bijelim krznom.

5. Preskočite otvorene police

Elegantno stilizirane police izgledaju lijepo na Instagramu, ali u stvarnosti zahtijevaju puno dodatnog čišćenja. Za bržu rutinu čišćenja držite se staklenih prednjih ormarića kako biste mogli pokazati svoje omiljene predmete, a pritom ih zadržati bez prašine, piše Real Simple.

Najčitaniji članci