Lifestyle

Komentari 4

Pet sitnica koje vam mogu jako pomoći na razgovoru za posao

Pet sitnica koje vam mogu jako pomoći na razgovoru za posao

Nemojte doći u trapericama na razgovor za posao ili u majici koju nosite svaki dan. Umjesto da opisujete sve stvari koje znate, opišite svoje iskustvo i kako vam te stvari pomažu

Unatoč širokoj dostupnosti osnovnih savjeta i tehnika intervjuiranja, mnogi kandidati za posao se još uvijek ne pripremaju, ne postavljaju pitanja i ne sudjeluju aktivno tijekom intervjua. To znači da se pametni kandidati za posao uvijek ističu iz gomile. Njih karakteriziraju određene vještine i osobine.

POGLEDAJTE VIDEO: Tonia (19) uživa u svom novom poslu: ‘Ništa mi nije teško, sviđa mi se ovdje

Ovih pet stvari rade pametni kandidati tijekom razgovora za posao:

1. Uvijek postavljajte pitanja

Pametni kandidati za posao postavljaju smislena pitanja. Dobra pitanja otkrivaju da je kandidat za posao proveo vrijeme istražujući tvrtku i da je uložio trud i vrijeme u priliku za posao.

Pametni kandidati dolaze pripremljeni s pitanjima. Ta bi se pitanja mogla odnositi na samu priliku za posao ili tvrtku u cjelini. Uvijek postavite pitanje ili dva prije nego što krenete.

2. Razgovarajte o postignućima

Najbolji kandidati ne razgovaraju samo o onome što znaju. Umjesto toga, usredotočeni su na svoja dostignuća i stvari koje su činili u prošlosti.

Umjesto da opisujete sve različite softverske aplikacije koje znate, opišite svoje iskustvo s njima i kako vam pomažu u obavljanju vašeg posla. Ako ste s jednom od njih zaslužili veliko postignuće, obavezno spomenite te stvari.

Vaš budući menadžer koristi vaša postignuća kako bi stvorio mentalnu povezanost između vašeg skupa vještina i vaše motivacije.

Umjesto da kažete: 'Znam tehnologiju', recite, 'koristio sam tehnologiju X za ovo'.

3. Prikladna odjeća

Da. Iznenađujuće, ali istinito. Još uvijek se mnogi ne znaju prikladno obući za razgovor za posao.

Obucite se prikladno, da impresionirate. Za muškarca to obično znači lijepa košulja, po mogućnosti kravata, fine hlače i njegovana kosa i lice. Za dame, lijepa haljina ili suknja s kosom koja je 'kontrolirana' (ravna, puštena, u repu i slično).

Nemojte doći u trapericama na razgovor za posao ili u majici koju nosite svaki dan.

4. Budite spremni odgovoriti na bilo koje pitanje iz svog životopisa

Sve što se nalazi u vašem životopisu može vašem budućem menadžeru biti razlog za postavljanje pitanja. Stoga se nemojte čuditi rutinskom postavljanju pitanja o mogućim nejasnoćama iz vašeg životopisa.

Budite spremni na inteligentni razgovor o bilo čemu što se nalazi u vašem životopisu. 

5. Pitajte o sljedećim koracima

Prije napuštanja intervjua, raspitajte se o sljedećim koracima. Raspitajte se o njihovom rasporedu zapošljavanja. Saznajte kada žele popuniti poziciju.

Postavljanje takvih pitanja nije naporno. Umjesto toga, pokazuje menadžeru za zapošljavanje da ste aktivno angažirani i želite ići naprijed, piše The Ladders. 

Najčitaniji članci