Obavijesti

Lifestyle

Komentari 97

Pet znakova da previše pijete

Pet znakova da previše pijete

Razlog za zabrinutost je kad vaše ispijanje alkohola krene utjecati na one oko vas. Pogotovo ako vaši prijatelji i obitelj ističu da im to smeta i da počinje stvarati probleme u vašem odnosu

VIDEO

Psihologinja Tara Hurster, koja se bavi alkoholizmom, otkrila je znakove koji ukazuju na nezdrav odnos s alkoholom.

POGLEDAJTE VIDEO: Proizvodi 10 vrsta rakija

Pokretanje videa...

Rakija 01:17

Naime, ne morate svake večeri piti 'kratke' da bi vaše pijenje bilo zabrinjavajuće, neki znakovi u početku djeluje posve bezazleno. 

1. Pijete bez razmišljanja

Tara kaže da je prvi znak upozorenja da imate problem s alkoholom ako 'nesvjesno pijete' i pritom ne uživate u svakom gutljaju. Dakle, ako nesvjesno otvarate pivo bez da prije o tome razmislite, možda je vrijeme da se preispitate.

2. Koristite razne izgovore

Psihologinja Tara tvrdi da može biti zabrinjavajuće ako imate osjećaj da vam drugi uskraćuju piće.

- Ako vam netko kaže da bi mogli stati s pićem, a vi odmah pomislite kako: 'To nije fer' ili 'vaš je rođendan' ili 'petak je', onda bi to mogao biti razlog za zabrinutost - objasnila je.

Mjesečarenje: Saznajte koji su okidači, što učiniti i kada je potrebno obratiti se liječniku
Mjesečarenje: Saznajte koji su okidači, što učiniti i kada je potrebno obratiti se liječniku

3. Utječete na druge

Drugi razlog za zabrinutost je ako vaše ispijanje alkohola počne utjecati na one oko vas. Ako vaši prijatelji i obitelj ističu da im pijenje smeta i da počinje stvarati probleme u vašem odnosu, vjerojatno ćete morati smanjiti.

4. Ne možete se držati granica

Prema Tari, više od deset pića tjedno smatra se zabrinjavajućim, a ako pijete više od četiri dnevno, jako ste blizu tome da postanete alkoholičar.

Dreamstime

5. Koristite alkohol kako bi se suočili s problemima

Mnogi od nas uživaju u čaši vina kada se žele opustiti, ali Tara kaže da je tanka granica između toga i upotrebe pića za suočavanje s osjećajima i problemima.

- Alkohol je klasificiran kao sedativ, što znači da je tijelo zbog njega opušteno jer se oslobađa pritisak u mišićima, pa postoji percepcija opuštanja. Ali stvarnost je takva da se tjeskoba pojačava konzumiranjem alkohola jer tijelo naporno radi na uklanjanju toksina iz krvotoka - objašnjava psihologinja. 

Tako bi dugoročno vaše omiljeno piće moglo ozbiljno utjecati na vaše mentalno zdravlje, a ne mu pomoći.

Kako smanjiti pijenje alkohola?

1. Identificirajte okidače

Mnogi od nas piju da se opuste. Neki pak osjećaju pritisak da moraju piti kako bi se uklopili u određena okruženja. No, ako pokušavate smanjiti alkohol, pokušajte osvijestiti što vas potiče da posegnete za pićem i tako pronađite zdravije alternative.

2. Promijenite aktivnosti

Umjesto da se dogovorite za susret s prijateljima u kafiću, napravite plan koji ne uključuje alkohol. Otiđite u kino i pogledajte film, u šetnju ili se nađite na 'kavi za van'.

3. Vodite dnevnik pijenja

Lako je izgubiti pojam o pijenju. Nekoliko čaša nakon posla, pa u noćnom izlasku - brzo se to zbroji i postane previše. Ako zapisujete sve što pijete dobit ćete bolji uvid u to koliko stvarno popijete.

Traperice su vam preuske? Uz pomoć pegle ih možete raširiti
Traperice su vam preuske? Uz pomoć pegle ih možete raširiti

4. Isplanirajte svoj tjedan

Početkom tjedna zapišite kada ćete popiti piće i na koliko pića ćete se ograničiti. Uvijek držite plan negdje kod sebe kako bi vas podsjetio da ostanete usredotočeni.

5. Potražite pomoć

Često ljude s problemima s alkoholom zamišljamo kao nefunkcionalne. No, istina je da postoji mnogo funkcionalnih alkoholičara koji vode relativno normalan život. Ako se nemate više kontrolu nad time koliko pijete, vrijeme je da razgovarate sa svojim liječnikom opće prakse, piše The Sun.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 97
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'