Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
46 komentara

Pidžame nakon 3 nošenja treba prati, potkošulje nakon jednog

Traperice treba prati nakon četiri do pet nošenja, kožnu jaknu jednom u sezoni, ali vunene kapute dva do tri puta u sezoni. Donje rublje, najlonke i potkošulje trebaju ići u pranje nakon jednog nošenja

Foto: Dreamstime
46 komentara

Koliko često treba prati određenu robu vječno je pitanje jer različiti proizvođači često imaju proturječne stavove. Tako su za traperice govorili da ih ne treba prati mjesecima, što ako razmislimo zdravo razumski, doista nije higijenski. Portal Real Simple donio je detaljan vodič za svaki komad odjeće, a prema njemu jeans treba prati nakon četiri do pet nošenja.

Bez obzira što će se vijek trajanja trapera produljiti s rjeđim pranjem, prašina se na njima skuplja već nakon par nošenja, a budući da se u njima tijelo i više znoji (pogotovo ljeti) češće pranje je neophodno

Foto: Dreamstime

Pidžame treba zamijeniti nakon tri nošenja, kao i grudnjake, a najlonke i bilo što bijelo baciti u pranje nakon samo jednog nošenja. Ukoliko se zaprljate, naravno, to treba odmah promijeniti. Pogledajte detaljan vodič o učestalosti pranja robe.  

Koliko često ovo trebam prati?

Grudnjake - nakon 3-4 nošenja
Hlače i suknje - nakon 5-7 nošenja
Parke i sportske prsluke - 2 puta u sezoni
Bilo što bijelo i svileno - nakon svakog nošenja
Pidžame - nakon 3-4 nošenja
Tajice i joga hlače - nakon 1-3 nošenja
Donje rublje - nakon svakog nošenja
Foto: Dreamstime
Traperice - nakon 4-5 nošenja
Jakne i sakoe - nakon 5-6 nošenja
Kratke hlače - nakon 2-3 nošenja
Kupaće kostime - nakon svakog nošenja
Džempere - pamučne, svilene i od kašmira nakon dva nošenja, vunene i sintetičke nakon pet nošenja
T-shirt majice, potkošulje i majice bez rukava - nakon svakog nošenja
Majice i haljine - nakon 1-3 nošenja
Vunene kapute - 2-3 puta u sezoni
Kožne jakne - jednom u sezoni
Najlonke - nakon svakog nošenja
Rublje za oblikovanje - nakon 1-3 nošenja

Na koliko stupnjeva?

Iako je danas moderno doba i sve se više pazi na očuvanje energije, a i pri samom pranju rublja pri nižim temperaturama se može uštedjeti određena količina energije, to zapravo u mnogim slučajevima nije nikako preporučljivo.

Prema mišljenju stručnjaka, pranje na nižim temperaturama može čak i naštetiti zdravlju jer se pri preniskoj temperaturi ne uništava dovoljno bakterija. Pranje na temperaturama nižim od 40 Celzijevih stupnjeva suzbija mali broj bakterija, grinja, virusa i sl.

Općenito je preporuka da se rublje, ako je moguće, pere minimalno na 60 stupnjeva jer to u higijenskom smislu garantira učinkovitost.

Posebnu pažnju treba posvetiti pranju donjeg rublja, plahti i ručnika. Ovo rublje obavezno se pere na visokim temperaturama budući da je “bogato” izvorima zaraze, posebice tijekom bolesti i različitih infekcija. Također, preporučuje se pranje donjeg rublja odvojeno od ostalih odjevnih predmeta, otkrio nam je kemičar Ivan Nemet.

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message