Ako trebate prijedlog za lagani doručak koji će koristiti probavi, dobar izbor je i pirova kaša. Pirove pahuljice dobra su alternativa klasičnima, a možete ih kombinirati na sličan način
Pirova kaša se lako probavlja pa je idealna hrana za doručak
Pir je jedna od najstarijih žitarica, a poznata je po tome što joj zrno nalikuje na zrno pšenice. Lako je probavljiva i dobro utječe na probavu. Pirove pahuljice odlična su alternativa klasičnim pahuljicama s puno šećera, pa ih možete jesti uz orašaste plodove i voće za doručak, a kašu zasladiti žlicom meda ili datuljama.
POGLEDAJTE VIDEO: prirodni jastuci od ljuskica pira, heljde...
Pokretanje videa...
Osim što obiluje vlaknima, pa potiče kvalitetnu probavu, te smanjuje rizik od srčanog udara i dijabetesa tip 2, pir je i vrlo bogat proteinima i mineralima te antioksidansima. Ukratko, dobar je izbor za vegetarijance, ili ako želite povećati unos biljne hrane, a da ne riskirate manjak proteina.
Također, osigurat će dobre količine cinka, magnezija i niacina. Cink je vrlo važan za zdravlje imunosnog sustava i zacjeljenje rana, ali i za razgradnju ugljikohidrata. Magnezij je potreban za snažne kosti, zdravlje srca, mišića, živčanog sustava i imuniteta, dok niacin, zajedno s ostalim vitaminima B skupine, pomaže u pretvorbi hrane u energiju. Također, važan je za zdravlje kose, kože i očiju.
Jedna od prednosti doručka s pirovom kašom je i brza i jednostavna priprema.
Sastojci:
2 šalice pirovih pahuljica pripremite 4 šalice vode, 1 žličica cimeta, 1 narezana jabuka, 1 žličica grožđica, 1 žličica meda, 6 badema i sok polovice limuna.
Priprema:
Pirovu kašu razmutite u vodi pa ju zakuhajte, uz stalno miješanje. Dodati med i cimet još malo prokuhajte, ukupno 5 do 10 minuta. Narežite jabuku na komadiće, pa u dodajte oko 3 do 4 minute prije kraja kuhanja. Nasjeckajte bademe i posipajte po gotovoj kaši, pa istisnite po njoj limunov sok.