Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Pitate se kako efektno ukrasiti stol za Uskrs? Imamo rješenje

Pitate se kako efektno ukrasiti stol za Uskrs? Imamo rješenje
19

S obzirom da ove godine ostajemo doma kako bi se zaštitili, savjete o tome kako ukrasiti jaja i blagdanski stol s nama su podijelile blogerica Matea Halilović i influencerica Antonela Gaura.

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak:

STIŽU NAM BLAGDANI UZ USKRSNI STOL PREPUN DELICIJA

Bliži nam se Uskrs, blagdan kada bismo sa svojim najmilijima sjedili za stolom i slavili. Međutim, ove godine imati ćemo nešto malo drugačiji Uskrs u užem krugu. Ove godine nećemo obilaziti trgovine kao i inače, u potrazi za uskršnjim dekoracijama i namirnicama. 

POGLEDAJTE VIDEO ZA IZRADU TRI VRSTA PISANICA:

Pokretanje videa...

Uskršnje pisanice 03:52

S obzirom da ove godine ostajemo doma kako bi zaštitili sebe i svoje najmilije, ali i sve ostale, savjete o tome kako ukrasiti jaja i blagdanski stol s nama su podijelile Matea Halilović s bloga Little things i influencerica za dekoraciju doma Antonela Gaura.

Zbog situacije u kojoj se nalazimo, moramo se snaći sa stvarima koje imamo kod kuće. Iako na prvu to možda djeluje izazovno, zapravo imamo puno mogućnosti. 

- Obične tempere ili akrilne boje, markeri, salvete, sprejevi, prehrambene namirnice poput kore luka ili cikle, samo su neki od primjera materijala koji se može iskoristiti za ukrašavanje jaja. Napomenula bih da je jaja, koja ćemo ukrašavati nejestivim materijalima, najbolje ispuhati prije ukrašavanja i iskoristiti za pripremu kolača - objašnjava Matea.

Inspiraciju za sve, pa i za blagdanske dekoracije, Matea pronalazi u svakodnevnom životu. Svaki detalj ili uzorak koji zamijeti interpretira na svoj način.

- Ako želite brzo i jednostavno ukrasiti jaja onda kuhana jaja možete obojiti kupljenim bojama. No ako tražite nešto još jednostavnije onda običnim crnim markerom možete crtkarati zanimljive detalje i u svega par poteza dobiti još efektnija jaja - kaže Matea.

Matea je nedavno na svom blogu objavila post o tome kako od materijala za građevinu, kao što je cement, napraviti kreativne zečiće. Prošle godine iznenadila je svoje pratitelje sa jajima u obliku jednoroga, a ove godine s cement zečićima.

- Izrada jaja od cementa je vrlo jednostavna, no zahtjeva nekoliko dana zbog vremena potrebnog za sušenje. Jednorog jaja su nešto kompliciranija za izradu jer postupak ima nekoliko koraka (izrada rogova, lijepljenje cvijeća na jaje, iscrtavanje lica), no svi ti koraci su jednostavni i relativno brzo gotovi. Ukupno vrijeme potrebno za izradu jednorog jaja (više komada) je otprilike sat vremena - kaže Matea.

Detaljan postupak za izradu jaja možete pronaći na njenom blogu.

- Osim uskršnjih jaja na nekoliko načina izrađivala sam i vijenac za vrata u obliku zeca te ukrase za blagdanski stol. Za izradu vijenca mi je trebalo najviše vremena, no on će trajati godinama budući da sam ga ukrasila umjetnim cvijećem - govori Matea.

- Ljudima su se najviše svidjele moje rumene pisanice koje sam koristila kao male vazice i u njih stavila cvijeće. Isto tako, vijenac je privukao puno pažnje i mnogo ljudi mi se javilo sa slikama svojih vijenaca nastalih prema mojoj ideji - nadodaje Matea.

S obzirom na trenutnu situaciju ove godine blagdanski stol će biti malo drugačiji te upravo zbog toga uz par jednostavnih dekoracija moramo izvući ono najbolje. 

- Kao centralni ukras na stolu može poslužiti kuglof ukrašen šarenim čokoladnim jajima, a taj kuglof će naravno imati i ulogu deserta. Obične staklene boce možemo iskoristiti kao vaze ili kao svijećnjake, a uz pomoć salvete od jaja možemo napraviti zečeve koji će na tanjuru izgledati razigrano i dati blagdanskom stolu nesvakidašnji izgled - objašnjava Matea.

Društvene mreže su ovih dana prepune raznih fotografija zanimljivih uskršnjih pisanica, a popularna su jaja ukrašena kao razne životinje: zečevi, jeleni, pilići, pande i slično.

- Pjena za brijanje i prehrambena boja će vam dati zanimljivi mramorni efekt na jajima, a salvete možete iskoristiti za dekupaž tehniku. Pustite mašti na volju i uživajte u izradi! - savjetuje blogerica Matea Halilović.

S druge strane,  Antonela prilikom dekoracije uskršnjeg stola bira pastelne, toplije i nježnije boje.

- Najviše volim koristiti pastelne, toplije i nježnije boje koje unose svježinu u prostor i stvaraju vedru i opuštenu atmosferu koja simbolizira proljeće. Držite se tri zlatna pravila – boja, tekstura i dinamika. Poigrajte se s posuđem koje imate i spojite različite boje i oblike većih i manjih tanjura. Na tanjure sam stavila po jednu pisanicu za svakog ukućana omotanu salvetom te ukrasila 'cica macama' - objašnjava Antonela.

- Pribor za jelo jednostavno je omotan jutom kao dodatak teksture. Središnji dio stola u mom slučaju je diy aranžman od svijeća u ljusci jajeta i ukrasnih pisanica. Svijeće u ljusci od jajeta napravila sam na sljedeći način: Jaja sam naprije ispuhala i otkinula ljuskicu do pola. Otopljene stare svijeće sam izlila u ljuskice. Fitilj sam pričvrstila na čačkalicu i sve zajedno stavila u hladnjak na 20tak minuta. Ukoliko nemate fitilj možete običan tanji konop premazati voskom. Kasnije škarama prerežete fitlj kako bi dobili malene svjećice. Možete ih kao ja aranžirati u kartonu za jaja pomoću slame i cvijeća po želji - objašnjava Antonela.

- Ostatak dekoracija čine visoke svijeće u boji terracotte u kombinaciji neutralih bijelih svijeća u staklenim posudama različite visine za postizanje dinamike - govori Antonela.

Antonela je do sada napravila dva projekta diy ili 'uradi sam', a to su svijeće u ljusci od jajeta s kojima je ukrasila blagdanski stol i tri vrste pisanica.

- Ove godine je izrada diy projekata bila drugačija jer nam nije kao do sada sve dostupno i moramo se snalaziti sa stvarima koje imamo kod kuće. Srećom na mene je taj izazov pozitivno djelovao jer iskreno ne znam bi li inače imala vremena i volje raditi sama svoje svjećice i oblijepiti cijelo jaje komadićima cica maca pošto izrada svakog projekta traje od 1 do 3h. Oba projekta uključena su i u dekoriranje uskršnjeg stola u obliku središnjeg aranžmana kao vodilje za ostatak uređenja - kaže Antonela.

Tema ukrašavanja njenih pisanica su preslatke cica mace.

- Jaja sam najprije izblijedila octom te ispuhala kako bi ih sačuvala i dogodine. Prvo, ranije spomenuto jaje sam pomoću vrućeg ljepila obložila komadićima cica maca. Na drugo jaje sam zalijepila male grančice cica maca kao rogove te dodala obojene drvene štapiće u crno kao uši. Markerom nacrtala oči, usta, točkice i zalijepila jednu cica macu kao nos te dobila pisanicu u obliku jelena. Isto tako se možete poigrati i napraviti bilo koju životinjicu. Na trećem jajetu sam naprije olovkom iscrtala lice popularnom tehnikom crtanja u jednom potezu i naglasila crnim markerom. Liku sam dodala kosu i obraz pomoću cica maca. Opcija je bezbroj samo dajte mašti na volju - savjetuje influencerica za dekoraciju doma Antonela Gaura.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak:

OVAJ USKRS UKRASITE I USKRSNO DRVCE: EVO NEKOLIKO IDEJA KAKO 

POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

Pokretanje videa...

00:24

 

 

 

 

 


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti