'Pitka voda nije beskonačan resurs, moramo se mijenjati' | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

'Pitka voda nije beskonačan resurs, moramo se mijenjati'

'Pitka voda nije beskonačan resurs, moramo se mijenjati'

Hrvatska je zemlja bogata pitkom vodom, zbog čega nerijetko njezinu dostupnost uzimamo zdravo za gotovo. Desetljećima se našim vodnim resursima loše gospodari, ističu u WWF-u

VIDEO

Od svih vodnih resursa našeg planeta, manje od 1 posto je iskoristivo. Na Svjetski dan voda, koji se obilježava 22. ožujka, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF pozvala je u svom priopćenju donosioce odluka, ali i sve građanke i građane, da osvijeste važnost vode, zaštite vodne resurse i pridonesu očuvanju nezamjenjivog resursa bez kojeg život na Zemlji ne bi bio moguć.

POGLEDAJTE VIDEO: Zrmanja u mazutu 2019. godine

Pokretanje videa...

Zrmanja u mazutu: ‘Šteta je ogromna za ekološki sustav’ 01:10

Dok su svake godine klimatski ekstremi sve izraženiji, globalna potražnja za vodom svake godine raste te se procjenjuje kako će do 2050. godine narasti i do 55 posto, najviše zbog rastuće proizvodnje. Istovremeno se gotovo dvije trećine svjetske populacije barem jedan mjesec u godini suočava s redukcijama vode. Izazovi i rizici dostupnosti pitke vode svake godine će biti sve veći ako ne promijenimo način ophođenja vodom i ne shvatimo da će slavina jednom presušiti.

Zrmanja ponovno zagađena: 'Ovo je problem za Zadarsku županiju, ako ne i više od toga'
Zrmanja ponovno zagađena: 'Ovo je problem za Zadarsku županiju, ako ne i više od toga'

Hrvatska je zemlja bogata pitkom vodom, zbog čega nerijetko njezinu dostupnost uzimamo zdravo za gotovo. Desetljećima se našim vodnim resursima loše gospodari - od zagađenja otpadnim vodama i otpadom, izgradnjom malih hidroelektrana i neodrživih brana do nekontroliranog iskapanja šljunka i pijeska, sječe šuma uz rijeke, betonizacije i kanalizacije prirodnih vodotoka. Najveću žrtvu ovakvog “razvoja” podnijeti ćemo upravo svi mi, ističu u WWF-u.

- Nažalost, donosioci odluka i dalje nastavljaju sa štetnim projektima koji ugrožavaju opstanak svih živih bića. Umjesto nastavljanja negativnih praksi koje ubrzavaju gubitak prirode, a time i dostupne pitke vode, vrijeme je da se fokusiraju na obnovu rijeka i vlažnih staništa, rade na uklanjanju zastarjelih, nefunkcionalnih barijera, primjenjuju rješenja temeljena na prirodi te podupiru održive poslovne prakse - rekao je Zoran Mateljak, voditelj slatkovodnog programa WWF Adrije te dodao kako svatko od nas može biti dio rješenja.

'No, još uvijek ima vremena za zaustavljanje ove krize. Moramo postati svjesni kako prava vrijednost vode nije u njezinoj konačnoj cijeni, iako je postala predmetom trgovine na vodećim svjetskim burzama. Za naša kućanstva, proizvodnju hrane, kulturu, zdravlje i dobrobit, obrazovanje, gospodarstvo i očuvanje prirode voda je od neprocjenjive vrijednosti', dodaju u WWF-u. 

Ističu i da najmanje akcije, poput pravilnog odlaganja otpada, odabira održivih proizvoda ili zatvaranja slavine kada ne koristimo vodu, mogu doprinijeti smanjenju rizika gubitka vode. Iz WWF-a na današnji dan pozivaju sve da budu dio rješenja kako bi sačuvali vodu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Razlozi zbog kojih odrasli braća i sestre prestanu razgovarati
PREKID ODNOSA

Razlozi zbog kojih odrasli braća i sestre prestanu razgovarati

U mnogim obiteljima dođe do prekida odnosa između braće i sestara. Ponekad loš odnos iz djetinjstva preraste u ogorčenost, a nekada je to naprosto različitost u karakterima

Ovih sedam stvari može se dogoditi vašem tijelu ako živite bez seksa: Nisu sve negativne...
JESTE LI POD RIZIKOM?

Ovih sedam stvari može se dogoditi vašem tijelu ako živite bez seksa: Nisu sve negativne...

Seks gradi bliskost među partnerima i stvara osjećaj duboke emotivne povezanosti, kao i osjećaje sigurnosti i sreće. Kada ga iz nekog razloga ponestane, tada se kod partnera može pojaviti osjećaj nesigurnosti...
Dnevni horoskop za četvrtak 13. lipnja: Bik popravlja loš dojam o sebi, Ovan neka pazi s novcem
KOGA ZVIJEZDE DANAS MAZE

Dnevni horoskop za četvrtak 13. lipnja: Bik popravlja loš dojam o sebi, Ovan neka pazi s novcem

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 13. lipnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje