Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Playa del Carmen - toplo more, pijesak i super hrana usred zime

Playa del Carmen - toplo more, pijesak i super hrana usred zime
12

Dočekat će vas nasmijana lica malenih, tamnoputih i debeljuckastih mještana, potomci nekadašnjih Maja, a posebno će oduševiti pješčana plaža i tirkizno more

VIDEO

Na poluotoku Yucatan, u državi Quintana Roo, oko sat vremena vožnje udaljeno od Cancuna, nalazi se jedno od najposjećenijih ljetovališta Meksika, koje iz godine u godinu stječe sve veću popularnost među turistima širom svijeta. Prije samo par desetljeća, ovo je bilo malo ribarsko naselje. Velikih ulica, avenija i hotela nije bilo, a na predivnoj pješčanoj plaži su se sunčali samo galebovi. Srećom, s razvojem Meksika, došle su do izražaja još uvijek nepoznate i slabo istražene ljepote kojima je bogata ova čudnovata zemlja.  

Što je to što je privuklo mnogobrojne turiste da dođu baš ovdje nije teško primjetiti. Prvi susret s Playom doživjet  ćete u hotelu u kojem odsjedate, gdje će vas dočekati nasmijana lica malenih, tamnoputih i debeljuckastih mještana, koji su potomci nekadašnjeg plemena Maja, koje je živjelo nekada na ovim prostorima i za razliku od ostalih plemena se i zadržalo. 

Da Maje više nisu jedini mještani ovog simpatičnog gradića, uvjerit ćete se čim izađete na ulicu gdje ćete sresti ljude iz svih dijelova svijeta koji ovdje provode svoj odmor, ali također i one koji ovdje žive i rade. Sljedeće što će vas ovdje zadiviti je prelijepa, dugačka, pješčana plaža s brojnim barovima, restoranima, masažnim mjestima, galebovima koji otimaju hranu, vodenim sportovima i svakako tirkizno plavim morem, preko kojeg pogled doseže do obližnjeg otoka Cozumel. 

Osim plaže, ovo mjesto ima još mnogo toga za ponuditi. Srce Playe predstavlja Peta avenija, ili kako je lokalci nazivaju Kinta. To je prva paralelna ulica sa plažom, pješačka zona, prepuna kafića, restorana, suvenirnica, butika, uličnih izvođača, hotela, hostela, mariachi muzičara koji svaku večer sviraju za prolaznike i još mnogo toga. Veliki izbor svega, počevši od hrane do sitnih suvenira, nikog ne ostavlja ravnodušnim.  

Kada se  oko 10 sati navečer, šetalište polako počinje gasiti, u Dvanaestoj ulici zabava tek počinje i traje do ranih jutarnjih sati. Ova ulica poznata je po mnogobrojnim klubovima kao što su Coco Bongo, Mandala, La Santanera, Blue Parrot, Coco Maya i ostali, koji pružaju svakom priliku da se provede i uživa u zvucima svoje omiljene glazbe. U ovim klubovima plesat ćete sve od rock'n'rolla do salse, uz svirku popularnih meksičkih bendova ili puštanje nekih od najpopularnijih domaćih Dj-eva.

Za sve koji su istraživačkog i znatiželjnog duha, iz Playe se mogu organizirati izleti koji će vas upoznati s poviješću Maja, Yucatana, Meksika, pa i cijelog svijeta, ali također izleti u zabavne parkove, gdje se možete kupati s delfinima, igrati s raznim životinjama, plivati podzemnim rijekama, baviti se vodenim sportovima, vidjeti veliki šou i uz sve to dobro jesti.

Najpopularniji parkovi kao što su Xcaret i Xel-Ha nalaze se samo nekoliko kilometara od centra Playe. A dva najzanimljivija i najposjećenija izleta su svakako obilazak Chichen Itze, jednog od novih svjetskih čuda, koje obuhvaćaju plivanje u Cenotama - podzemnim jezerima i obilazak grada Valladolid, kao i izlet u Tulum - jedan od najlepših gradova Maja, a poslije toga posjet  gradu Koba, u kojem se može popeti na piramide s kojih se pruža nevjerojatan pogled na prašume Yucatana. I ono što daje posebnu draž ovom izletu je kupanje na plaži Paraiso, koja je više puta proglašavana za najljepšu plažu na svijetu. 

Jedna od atrakcija je svakako ronjenje, koje se uglavnom odvija na koraljnim grebenima već spomenutog otoka Cozumel. A pored živopisnih grebena, ovaj otok krase i mnogobrojne plaže koje su uređene svaka na svoj način te svaka ima drugačiji šarm i duh. Otok s Playom povezuje trajekt koji ide svakih pola sata, tako da kako god odlučite promijeniti ambijent, možete kupiti kartu i otići prošetati centrom Cozumela ili pronaći svoju omiljenu plažu i usput vidjetii mnogobrojne jahte i brodove koji ovdje uplovljavaju. 

Kao i cijeli Meksiko, i ovaj grad posebno krasi ukusna hrana u predivnim restoranima ili lokalnim „kantinama” gdje ćete probati piletinu u umaku od čokolade, najljući umak na svijetu, sladoled od čilija, izvornu tekilu i najslasnije tortilje, a sve to uz zvuke veselih meksičkih pjesama. Naučit ćete da se svi okusi mogu miješati, da čili ide uz slatko, slano, pivo ili meskal, da ne mora za stolom uvijek biti kruha, već tortilja i da ništa nije ljepše od svježe cijeđenog soka od manga, papaje ili ananasa za doručak.

I dok usred zime uživate u prelijepim sunčanim danima, neobičnim okusima i prelijepim karipskim plažama, bit će vam sasvim jasno zašto je ovo mjesto tako čuveno u svijetu i poželjet ćete zauvijek ostati tu.

Članak je napisan u suradnji s Jungle Tribeom. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku