Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Plijesan može izazvati alergiju, a najbolje se čisti alkoholom

Plijesan može izazvati alergiju, a najbolje se čisti alkoholom
1

Sredstva za čišćenje s izbjeljivačem ili čak bijelim octom često mogu spriječiti nastajanje i razmnožavanje plijesni. Prilikom čišćenja poželjno je nositi rukavice i zaštitnu masku

VIDEO

Plijesan postoji prije čovjeka i nemoguće je zauvijek ga se riješiti. Voda i vlaga pogoduje razvijanju plijesni pa je tako kupaonica mjesto koje je najčešće zahvaćeno gljivicama, a možemo ih primijetiti u kutevima stropova ili u fugama između pločica. Uobičajena boja plijesni je crna, no može biti i bijele, zelene, crvene ili narančaste boje.

Pokretanje videa...

01:52

Žućkasta i bijela plijesan se nakon nekog vremena mogu pretvoriti u crnu ili zelenu plijesan koja nerijetko ima i sluzavu teksturu. Kako bi se to spriječilo kupaonicu treba prozračiti i dobro osušiti nakon svakog kupanja. Ako kupaonica nema prozor poželjno je ugraditi ventilaciju koja će izvlačiti vlažan i topao zrak. Svakako nije na odmet brisati zidove i rubove kade nakon kupanja jer ćete tako spriječiti da voda ostaje u fugama u kojima se najviše skuplja plijesan.

Mold in the bathroom caused by  moisture and lack of ventilation

Smatra se da boja plijesni ne ovisi o stupnju opasnosti po zdravlje te sve treba tretirati na isti način. Uglavnom, plijesan osim što izgleda loše može izazvati iritaciju kod alergičara i astmatičara. Crna plijesan je u pravilu bezopasna, no može izazvati iritaciju ili alergijsku reakciju. Ako postoji već postoji neka alergija ili vrsta respiratornog stanja kod čovjeka, može se nadražiti sluznica pluća te se povećati rizik od alergijskih reakcija. 

Te se reakcije najčešće se manifestiraju curenjem nosa, kašljem, i osjećajem grebanja u grlu. Alergija na plijesan može se otkriti i kroz alergenske testove.

Plijesan može izazvati alergiju, astmu, pa i oštećenje bubrega
Plijesan može izazvati alergiju, astmu, pa i oštećenje bubrega

Sredstva za čišćenje s izbjeljivačem ili čak bijelim octom često mogu spriječiti nastajanje i razmnožavanje plijesni. Nošenje rukavica i maske mogu biti dobra zaštita od doticaja s plijesni prilikom čišćenja. 

Spriječite taloženje plijesni kroz sljedeće korake:

1. Upotrijebite pročišćivač zraka kako bi bili sigurno da vlaga nije veća od 50 posto
2. Budite sigurni da ventilacija dobro funkcionira
3. U uobičajenu rutinu čišćenja uvedite sredstva koja čiste plijesan
4. Provjeravajte cijevi i spriječite nepotrebno curenje
5. Redovito mijenjajte zračne filtere

Smjesa od alkohola

Alkohol može dobro ukloniti neželjene gljivice i plijesni sa zidova. Zbog mirisa alkohola možete koristiti i eterično ulje eukaliptusa ili čajevca. Dvije šalice napunite vodom i dodajte po jednu žličicu metilnog alkohola i eteričnog ulja. Stavite mješavinu u bočicu za raspršivanje, poprskajte po zahvaćenim zidovima ili podovima te ostavite da se osuši. Alkohol može biti štetan za disanje pa koristite zaštitnu masku ili prekrijte usta. Prostoriju dobro prozračite, piše Today. 

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

12:21
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'