Lifestyle

Komentari 0

'Plišana' biljka mekanih listova koju će svatko poželjeti u domu

'Plišana' biljka mekanih listova koju će svatko poželjeti u domu

Instagram je prepun malene biljke čiji mekani, plišani listovi unose toplinu u gotovo svačiji dom. Riječ je o vrsti biljke zvanoj Sinningie leucotriche ili Brazilian Edelweiss biljka koja spada u porodicu sukulenata

Rijetka i na prvi pogled neobična biljka zaludila je svijet, a sve trendseterice su je brže-bolje dodale u svoj interijer. Specifična je zbog 'plišanih' dlačica na listovima. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Izuzetno je pahuljasta biljka te su joj svi dijelovi baršunasti, stabljika, lišće, cvijeće. Sve vrste Sinningia rastu u Srednjoj i Južnoj Americi, a većina, poput ove, u južnom Brazilu, u državi Paraná.

Njezini srebrni listovi mogu narasti do 15 cm u visinu i 10 cm u širinu, a cvjeta samo u kasno proljeće i rano ljeto. Nakon toga joj otpadaju listovi i cvjetovi te biljka ulazi u fazu mirovanja. Ne brinite, nakon par mjeseci ponovno počne cvjetati i rasti.

Ukoliko se odlučite na kupnju ove biljke morate znati da joj za njezino održavanje odgovara vlažno tlo koje ne smije biti natopljeno. Voli polusjenovita mjesta, a ne odgovara joj direktno svjetlo. 

Ako je zaboravite kojim slučajem zaliti ona može preživjeti, ali pazite da ju ne isušite u potpunosti. Kada je zalijevate pazite da zalijevate zemlju, a ne listove.

Dok je u stanju mirovanja bilo bi dobro da zalijevanje smanjite ili ga u potpunosti zaustavite na određeni period. 

U prirodi je ovoj biljci prijetilo izumiranje zbog nekontroliranog sakupljanja zbog njezine ljepote lišća i cvjetova. 

Brazilian Edelweiss zaista traži minimalno pažnje i održavanja, a svaki dom će uljepšati svojim specifičnim plišanim listovima, piše Talking plants.
 

Najčitaniji članci