Plišani medvjedić Teddy bear dobio je ime po predsjedniku | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Plišani medvjedić Teddy bear dobio je ime po predsjedniku

Plišani medvjedić Teddy bear dobio je ime po predsjedniku

Kanadska zastava s javorovim listom uvedena je 15. veljače 1965. godine, a istog dana 1945. u rad je pušteno računalo ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Computer)

VIDEO

Na današnji dan, 15. veljače 1965. godine, uvedena je kanadska zastava s javorovim listom. Naime, Kanada je prije toga dugo koristila zastavu crvene boje koja je u jednom uglu imala britansku zastavu (poznati Union Jack). S vremenom je Kanađanima postalo neugodno da im britanska zastava bude na nacionalnoj pa su odlučili izraditi novu zastavu koja će biti samo kanadska.

Odabran je dizajn sa stiliziranim javorovim listom (dugogodišnjim kanadskim simbolom). Radi dobivanja pravog oblika lista čak su radili ispitivanja u zračnom tunelu, u kojima su gledali koji je dizajn pri jakom vijorenju tkanine najuočljiviji.

Prodan prvi plišani medvjedić

Prvi plišan medvjedić prodan je 15. veljače 1903., a počeo ih je prodavati Morris Michtom u svojoj trgovini igračaka. Naime, inspiraciju za ime Teddy bear dobio je nakon što je vidio političku karikaturu objavljenu u Washington Postu 1902. Karikatura je bila o incident u lovu u Mississippiju u kojem je predsjednik Theodore Roosevelt odbio pucati u medvjeda koji je bio vezan za vrbu. Roosevelt je bio poznat kao vješt lovac, ali je smatrao da je "krajnje nesportski" pucati u vezanog medvjeda.

storyeditor/2024-02-14/TheodoreRooseveltTeddyBear.jpg

Vijest o tome brzo se proširila zemljom, što je rezultiralo karikaturom - i, na kraju, plišanom igračkom. Prije prodaje Michtom je pitao predsjednika za dopuštenje da koristi njegov nadimak Teddy, a on se složio s tim.

Prvo moderno računalo pušteno u rad

Na američkom sveučilištu Pennsylvania 15. veljače 1945. u rad je  pušteno računalo ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Computer). To je prvo računalo za opću uporabu koje se moglo reprogramirati da rješava različite računalne probleme.

Više vremeplova pročitajte OVDJE.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Žene po prvi put tražile svoja prava: 'Želimo veću plaću, manje radnih sati i pravo glasa'
NA DANAŠNJI DAN

Žene po prvi put tražile svoja prava: 'Želimo veću plaću, manje radnih sati i pravo glasa'

Plus+ Posebno se ističe 8. ožujak 1908. godine kada je više od 15.000 izašlo na ulice New Yorka. Zahtijevale su kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Godinu kasnije obilježen je Dan žena

Patentirana je šivaća mašina koja je mogla zašiti rupice
NA DANAŠNJI DAN

Patentirana je šivaća mašina koja je mogla zašiti rupice

Plus+ Prema riječima Charlesa Millera taj se šivaći stroj značajno razlikovao od postojećih po tome što je omogućavao šivanje s dvije niti paralelno. To je omogućilo brže i kvalitetnije šivanje šavova
Atomsko sklonište Jugoton je odbio 6 puta, a nakon prvog albuma postali su apsolutni hit
NA DANAŠNJI DAN

Atomsko sklonište Jugoton je odbio 6 puta, a nakon prvog albuma postali su apsolutni hit

Plus+ Drugačiji koncept i kataklizmički tekstovi dominirali su, a kritičari rock glazbe napali su Atomce. Međutim, u tri tjedna prodano je 16 000 primjeraka debi albuma. Publika je bila oduševljena