Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Pobijedila je dva raka: 'Dok se mogu dotjerati, pobjeđujem...'

Pobijedila je dva raka: 'Dok se mogu dotjerati, pobjeđujem...'

Jadranka Vukelić iz Varaždina prošla je ukupno 24 kemoterapije i 30 zračenja. Uspjela je pobijediti rak jajnika i rak dojke. I zaključila - u bolesti shvatiš da nema problema koji se kroz tri dana ne može riješiti...

VIDEO

Kvržicu sam otkrila slučajno. Pamtim i datum, nedjelja, 20. 10. 2014. Ovlaš sam se dotaknula i ustuknula od bola. Prstima sam prošla još jednom po tome mjestu. Da, bila je kvržica. Navečer sam je pod tušem ponovno napipala. Bila je kapsulastog oblika, micala se i boljela. ‘Mastopatija’, pomislila sam i s tim uvjerenjem otišla spavati, započinje svoju priču Jadranka Vukelić (54) iz Varaždina.

Preživjela je čak dva karcinoma - rak dojke i rak jajnika.

Sutradan je nazvala prijateljicu koja radi u jednoj poliklinici i sve joj ispričala. Naručila ju je na ultrazvuk te pokušala primiriti da karcinomi ne bole i ne miču se. Dr. Topinka na lijevoj joj je dojki pronašla izraslinu. Iako je u prvi trenutak bila uvjerena da je to fibrom, ugovorila joj je punkciju.

'Zatomljena lavina suza'

- Otišla sam kući prilično mirna. Fibrom, to je to. Punkciju je drugi dan odradila dr. Veselić. Ubod je bio malo bolan. Otišla sam kući i vratila se svakodnevici. Stanje mira i straha bili su izmiješani. Kroz pet dana pozvana sam po nalaz. Sa mnom je išao i sin Luka jer smo morali nešto podići na pošti. Moj sin je osoba s intelektualnim poteškoćama. Ima 28 godina, ali je na nivou 7-godišnjeg djeteta. Moj anđeo, uz drugog anđela, kćer Lorenu (15). Doktorica me je posjela i vrlo obazrivo mi saopćila nalaz. Karcinom je i treba ga što prije operirati i započeti liječenje - prisjeća se hrabra Jadranka.

Liječnica ju je nakratko utješila, ali “zatomljenu” lavinu suza i želju za krikom osjetio je i sin koji ju je promatrao raširenih zjenica. Ubrzo je uslijedila uspješna operacija u KB-u Dubrava kod dr. Rudmana, koji joj je nakon zahvata rekao da joj to što je karcinom bio malen i učahuren daje dobre šanse. Biopsija ju je ponovno vratila u sivilo jer se karcinom pokazao netipičnim, trostruko negativnim. Jadranka je tad samo mislila na djecu i brinula što će s njima biti.

Uspješna operacija u Dubravi

- Jutro prije odlaska u bolnicu ušla sam u sobu pozdraviti sina. Na izlasku mi je rekao: ‘Mami, ja sam se cijelu noć molil za tebe’. Taj njegov glas, molitva, poruka koju mi je proslijedio bili su razlog da obećam i sebi i Bogu i djeci da ću to odraditi - prisjeća se Jadranka. Određena joj je kemoterapija od 18 ciklusa. Prva dva, tri dana samo je spavala od lijekova i terapije, a bila je sve iscrpljenija. Svaka joj je terapija i donijela nešto - od afta, herpesa do gušenja. Odradila je i 30 zračenja od lipnja do kolovoza 2014.

- Terapija je to koja traje minutu, niti je ne vidiš, a lomi ti kosti u udovima, boli te svaki dio tijela. Dobivaš opekline po dojci. Potrebni su mjeseci da se oporaviš. I novi strah od spoznaje da tijelo ne sluša duh, da si slab i krhak. No nikad se nisam predala, ni kad sam bila tužna. Smijala sam se, živjela kao i do tog trenutka. Vozila sam djecu u školu, kuhala... Na svaku kemoterapiju sam išla dotjerana. S perikom, nacrtanim obrvama, u haljini ili suknji i neizostavnim štiklama. Moj prkos je rekao: ‘Dok god ću se moći dotjerati, ja pobjeđujem’. Kosu sam dala ošišati prije opadanja. Lorena me svaki put molila da ne dodirujem kosu jer su mi u ruci ostajali cijeli pramenovi - govori Jadranka, po zanimanju kemijski tehničar, iako je većinu života radila kao trgovkinja i uživala u poslu. Nikad, kaže, nije pušila ni pila alkohol te je prije bolesti trenirala kick boxing. Ostala je tad i bez posla zbog isteka ugovora te je završila na burzi.

- Povratili su se ponovno svi strahovi. Kako ću otplatiti kredit i zbrinuti djecu, a da uz ovu moju emotivnu borbu i drugi ne budu ozlijeđeni - kaže Jadranka.

Moguće i zbog stresa, otkrila je tad i drugi karcinom na kontroli kod ginekologa - karcinom jajnika.

- Opet nevjerica, šok, strah. Operirana sam 24. 8. 2016., odradila ciklus od šest kemoterapija. Mučne odlaske autobusom nedjeljom u Zagreb, kemoterapija dan poslije. Spavala sam kod sestrične, a kad bih se za dan-dva pribrala, opet bih sjela na autobus i krenula kući - govori Jadranka. Najgori dio borbe je gotov. Ostaju kontrole, a posebno je teško prihvatiti da ti se život sljedeće tri godine svodi na kontrole svakih 4-6 mjeseci.

Samo vedrina i optimizam

- Između obavljaš preglede i iščekuješ nalaze markera, CT-a, UZ-a, magnetske... Što dalje, strah jača. Pred pregled tražim nešto što će mi preusmjeriti misli. No imam dva velika razloga da budem vedra i optimistična - odrađena dva karcinoma i djecu. Shvatila sam i da sam sama razlog da uspijem. Kontrolirati se. Pipkati. Slušati tijelo. Jer ako se i suočimo sa situacijom ‘koja se događa drugima’, dajemo si šansu da je uspješno savladamo - zaključuje ova neustrašiva žena.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'