Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Počeo Gastroadvent u Splitu: Tu su super recepti s rogačem - fine fritule, sočne kuglice i proja

Počeo Gastroadvent u Splitu: Tu su super recepti s rogačem - fine fritule, sočne kuglice i proja

Rogač je glavna tema ovogodišnjeg Gastroadventa u Splitu,a iza kojeg stoji nutricionistkinja Olja Martinić. Makedonski chef Dejan Karapeev otkrio nam je neke super recepte s rogačem

U sklopu manifestacije Gastroadvent u Splitu prvu svijeću na adventskom vijencu u gradu podno Marjanom upalili su novinari tiskanih medija u novootvorenom restoranu Laf. Prehrambena tema bio je pomalo zapostavljeni, ali jako zdravi rogač. Tako su se na tanjurima našle  odlične slatke i slane delicije s rogačem koji su zvali još i 'kruh svetog Ivana'. 

POGLEDAJTE VIDEO Gastroadvent u Splitu prije nekoliko godina:

Pokretanje videa...

Gastroadvent u Splitu 05:30

-  Ako je mediteranski način prehrane zlatni standard, a to je, onda je dalmatinska kuhinja neizostavan i važan dio tog zlatnog standarda. Ne znam je li više u povijesti fascinira nešto što piše o rogaču ili pak ono što se tiče njegovih zdravstvenih benefita. Nevjerojatna je činjenica vezana za osteoporozu, jer sada znamo da su u prošlosti, kada nije bilo modernih medicinskih pripravaka, stariji ljudi jeli rogač i zbog minerala iz rogača rješavali probleme osteoporoze - rekla je Olja Martinić, nutricionistkinja i  stručnjakinji za dijetetiku koja već 14. godinu zaredom organizira splitski Gastroadvent. 

VIDEO Riječki Korzo ukrašen je mnoštvom lampica, kao iz bajke
VIDEO Riječki Korzo ukrašen je mnoštvom lampica, kao iz bajke

Svi specijaliteti napravljeni su od samo jednog stabla rogača, starog  240 godina. To se stablo nalazi u Veloj Luci, a pripada Jozici Botici, inače suvlasnice restorana. A jela od rogača pripremio je makedonski chef Dejan Karapeev sa svojim timom.

Split: Ovogodišnja manifestacija Gastoadvent započela je paljenjem prve adventske svijeće

- Pripremili smo desetak vrsta jela od rogača. Tako smo poslužili soparnik od rogača, palačinke od rogača s kremom od kajmaka i sušenih rajčica, a  ukomponirali smo i više tradicionalnih makedonskih jela kao što su gravče na tavče, pa tako imamo i makedonski ajvar i pinđur poslužen na kruhu od rogača - rekao je chef Karapeev. 

Split: Ovogodišnja manifestacija Gastoadvent započela je paljenjem prve adventske svijeće Split: Ovogodišnja manifestacija Gastoadvent započela je paljenjem prve adventske svijeće
Split: Ovogodišnja manifestacija Gastoadvent započela je paljenjem prve adventske svijeće

Osim ovih spomenutih specijaliteta imali smo priliku probati i fritule od rogača, kruh od rogača  i namaz od ajvara i pindžura, juhu od bundeve i rogača, njoke od rogača u umaku od rajčice i dimljene pancete, pileće štapiće s rogačem uz tartar od rogača, bombice od rogača, ravaniju sa smokvama, a posebno nas je oduševio kolač od rogača sa slatkim od naranče.

Split: Ovogodišnja manifestacija Gastoadvent započela je paljenjem prve adventske svijeće

Gastroadvent je ugostio i Makedonsko kulturno društvo 'Makedonija' iz Splita, a za izradu ovogodišnjeg adventskog vijenca zaduženi su gimnazijalci i članovi kluba Opleti! iz I. gimnazije Split. Svojim projektom oživljuju stari i zaboravljni običaj pletenja i kukičanja, pa su tako ovaj vijenac izradili u znaku rogača. 

Recepti chefa Karapeeva

Fritule od rogača

Sastojci:

  • 400 ml jogurta
  • 2 jaja
  • 8 žlica glatkog brašna
  • 4 žlica brašna od rogača
  • 3 vanilin šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • rum
  • sol
  • suhe grožđice
  • kora od limuna
Split: Ovogodišnja manifestacija Gastoadvent započela je paljenjem prve adventske svijeće

Priprema:

Umutite jaja sa šećerom pomoću miksera, tako da budu pjenasta. Onda im dodajte jogurt, rum i vanilin šećer. Dobro izmiješajte sastojke pjenjačom. U drugoj posudi pomiješajte suhe sastojke, odnosno brašno i prašak za pecivo. Suhe sastojke potom postepeno dodajte u mokre i cijelo vrijeme miješajte pjenjačom. Ulijte suncokretovo ulje u plitki i široki lonac i pržite fritule do zlatne boje.

Kako znati jedete li previše krumpira? Tijelo će vam početi slati signale - obratite pažnju!
Kako znati jedete li previše krumpira? Tijelo će vam početi slati signale - obratite pažnju!

Proja od rogača

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 250 ml jogurta
  • 200 ml ulja
  • 250 ml mineralne vode
  • 6 velikih žlica brašna od rogača
  • 6 velikih žlica kukuruznog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 150 g poriluka
  • 150 g sira
  • sol po ukusu
Split: Ovogodišnja manifestacija Gastoadvent započela je paljenjem prve adventske svijeće

Priprema:

Promiješajte jaja, jogurt, ulje i mineralnu vodu, dodajte brašno i prašak za pecivo. Malo posolite i sve dobro promiješajte, na kraju dodajte komadiće feta sira i frigani poriluk. Smjesu prebacite u kalup i pecite 30-ak minuta na 180 stupnjeva.

Kuglice od rogača

Sastojci:

  • 500 g mljevenih keksa
  • 150 g brašna od rogača
  • 200 g maslaca
  • rum
  • sok od naranče
Split: Ovogodišnja manifestacija Gastoadvent započela je paljenjem prve adventske svijeće

Priprema:

Umiješajte sve sastojke u smjesu, formirajte kuglice i uvaljajte u kakao u prahu.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0