Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Koje nas književne poslastice očekuju u 2015.?

Koje nas književne poslastice očekuju u 2015.?
3

I u 2015. u izdanju Profila bit će objavljeno više od 120 naslova: od vrhunske proze, preko žanrovskih autora koji vladaju vrhovima top-ljestvica

VIDEO

Izdvojili smo dio stranih naslova koji će biti objavljeni do ljeta, knjige koje su privukle golemu pažnju kritičara i čitatelja u 2014. godini, ali i domaće publicističke autore koji se nestrpljivo iščekuju. 

Među njima je tako Minijaturist Jessie Burton, literarni triler koji je upravo dobio prestižnu nagrade Specsavers za najpopularniju knjigu u Velikoj Britaniji, Transatlantik – novo remek-djelo Columa McCanna, zatim Dani zaborava, prvi hrvatski prijevod talijanske književne senzacije Elene Ferrante, ali i roman za mlade Girl Online Zoe Sugg, najbrže prodavana knjiga u 2014. godini. Među Profilovim proznim adutima u prvoj polovici godine jest i prozni prvijenac Hugha Laurieja, omiljenog dr. Housea, novi triler Toma Roba Smitha, kriminalistički bestseler španjolske autorice Dolores Redondo te fantasy koji je očarao svijet – Sezona kostiju Samanthe Shannon, mlade autorice koju se najčešće uspoređuje s J. K. Rowling.

Uskoro izlazi i dosad najdetaljnija Titova biografija uglednih publicista Slavka i Ive Goldsteina, biografija Zorana Milanovića iz pera Marine Karlović Sabolić, ali i Dnevnik iz Guantanama, jedan od najvažnijih izdavačkih pothvata 2015. godine. Riječ je o potresnom i iznimno važnom svjedočanstvu zatočenika Gunatanama koje već godinama nastoje objaviti borci za ljudska prava. Dnevnik Mohamedoua Oulda Slahija u SAD-u izlazi krajem siječnja, a do ljeta će ga moći čitati i hrvatski čitatelji. 

Naravno, uz njih nastavljamo objavljivati majstore kriminalističkog žanra i miljenike hrvatske publike: Iana Rankina, Andreu Camillerija..., nove romanse kraljica ljubavnog žanra Cecelije Ahern, Marine Fiorato, Nore Roberts, a u planu su i nastavci popularnih serijala Labirint, Poslije svega, Timi Promašaj… 

PROZA

Colum McCann
Transatlantik
Prijevod: Ozren Doležal

Najzreliji roman jednog od najvažnijih suvremenih američkih autora

Novi roman Columa McCanna, jednog od najhvaljenijih i najvažnijih suvremenih američkih autora. U Transatlantiku trima pričama o prelasku Atlantika iz 1846., 1919. i 1998. povezuje se niz izuzetnih žena čije su privatne sudbine ponijela povijesna strujanja. Romani Columa McCanna, autora svjetskih bestselera Neka se veliki svijet vrti, Zoli, Plesač, Ova strana vedrine i Songdogs, prevedeni su na trideset pet jezika, a za svoj rad primio je brojna svjetska ugledna književna priznanja. Transatlantik, po sudu kritike njegov najzreliji roman, duboko je promišljanje identiteta i povijesti u velikom svijetu, koji iz godine u godinu postaje sve manji i čudesniji. 

Jessie Burton 
Minijaturist
Prijevod: Mihaela Velina

Nagrađivani literarni triler koji je obarao rekorde prodaje, a čitatelji ga izabrali za najpopularniju knjigu 2014.

Djevojka iz 17. stoljeća, udana u bogatu amsterdamsku četvrt, kao vjenčani dar dobije kuću za lutke koja je replika njezine vlastite kuće i čiji sadržaj odražava njezin vlastiti život; kratki je to sadržaj debitantskog romana britanske autorice Jessie Burton. Ovaj literarni triler – priča o ljubavi i opsesiji, izdaji i iskupljenju – ljetos je oborio rekorde prodaje u Velikoj Britaniji postavši najprodavanija debitantska tvrdo ukoričena knjiga ne samo godine već i desetljeća, a podjednako je osvojila kritičare i čitatelje. Jessie Burton za njega je dosad osvojila nagrade Waterstones i prestižnu nagrade Specsavers u kategoriji debitantskog romana godine. Puno je pozornosti dobila i nedavno objavljena vijest da je mlada autorica osvojila i nagradu Specsavers National Book Award u kategoriji najpopularnijeg romana godine. Posebnost ovog priznanja leži u tome što je ona pravi test popularnosti nekog romana. U izbor ulaze romani svih žanrova, romani koji su prethodno proglašeni najboljim u pojedinim kategorijama, a konačnu odluku donose – čitatelji. 

Elena Ferrante
Dani zaborava
Prijevod: Ana Badurina

Tajnovita spisateljica kojoj se dive najugledniji kritičari

Malo se toga zna o autorici koja već dvadeset godina objavljuje pod pseudonimom Elene Ferrante uvjerena da biografski podaci nisu važni za recepciju nekog djela. Nije poznato čak ni to je li uistinu riječ o spisateljici. Bilo kako bilo, romani Elene Ferrante, bestseleri u autoričinoj domovini Italiji koji su dosad izvan granica te zemlje bili poznati tek malobrojnim književnim znalcima, ove su godine dobili neviđenu medijsku i čitateljsku pozornost, a kritičari najuglednijih novina svijeta natjecali su se u panegiricima iznimnom literarnom umijeću autorice, što je bilo popraćeno i velikim uspjehom kod čitatelja. Dani zaborava, remek-djelo Elene Ferrante, roman je o ženi na pragu 40-ih, majci dvoje djece, koju ostavi suprug zbog mlađe žene. Ono što slijedi jest emocionalni slobodni pad, bespoštedna, maestralna literarna analiza boli, povrijeđenosti i ljutnje koja malo koga ostavlja ravnodušnim. 

Samantha Shannon
Sezona kostiju
Prijevod: Saša Stančin

Sjajan fantasy-roman nove J. K. Rowling, koji je očarao svijet

Sjajan fantasy-roman iznimno hvaljene autorice Samanthe Shannon koju se najčešće uspoređuje s J. K. Rowling, smješten je u 2059. godinu i prati život devetnaestogodišnje Paige Mahoney. Paige je vidovnjakinja zvana „šetač po snovima“. Živi u zatvorenu svijetu koji kontrolira moćna grupa ljudi: nitko ne prelazi granice, nitko ne misli, nitko se ne opire. Jednoga dana Paige je napadnuta i oteta te dovedena na Oxford, tajno mjesto iz kojega djeluju pobunjenici… Sezona kostiju, prvi dio serijala, objavljen je 2012. godine, kada je autorica ušla u finale nagrade Women of the Future za najbolju mladu spisateljicu. Roman je u kratkom roku postao bestseler The New York Timesa i Sunday Timesa, a prava na objavljivanje prodana su u 28 zemalja. 

Tom Rob Smith
Farma
Prijevod: Saša Drach

Napeti psihološki triler izvrsnog britanskog autora

Novi, dugo očekivan roman izvrsnoga britanskog autora Toma Roba Smitha koji je na književnoj sceni debitirao bestselerom Dijete 44. Radnja prati mladoga muškarca kojega iznenada naziva otac i kaže mu da mu je majka u psihijatrijskoj ustanovi u Švedskoj, zemlji u koju su se preselili nakon mirovine. Ubrzo nakon oca javlja se majka koja govori sinu da stiže u London i da nikako ne vjeruje ocu. Inspiraciju za izniman psihološki triler Smith je pronašao u stvarnoj psihičkoj bolesti svoje majke, a kritika je suglasna da je riječ o njegovu najboljem romanu.

Hugh Laurie
Prodavač oružja
Prijevod: Ivana Amerl

Roman dr. Housea o međunarodnoj zavjeri u koju su upleteni trgovci oružjem, teroristi, CIA, lijepe žene i motoristi

Prozni prvijenac Hugha Laurieja, holivudskoga glumca i glazbenika, priča je o umirovljenom vojniku Thomasu Langu koji preživljava radeći povremeno kao zaštitar. Život mu se naglo zakomplicira kad dobije ponudu da ubije bogatog američkog biznismena, a Lang protiv svoje volje biva uvučen u zavjeru u koju su upleteni međunarodni trgovci oružjem, teroristi, CIA, lijepe žene i brzi motoristi. Autor romana široj publici najpoznatiji je po svojoj ulozi dr. Housea, jednog od omiljenih junaka malih ekrana.

Dolores Redondo
Nevidljivi čuvar
Prijevod: Simona Delić

Španjolska kriminalistička senzacija koja se prevodi u 33 zemlje svijeta

Španjolska kriminalistička senzacija prvi je dio trilogije o 30-godišnjoj inspektorici Amaiji Salazar koja se vraća u rodno mjesto ne bi li otkrila tko stoji iza serije ubojstava tinejdžerica. Prava na prijevod prodana su u 33 zemlje, a u pripremi je i filmska ekranizacija iza koje stoje producenti ekranizacija Stiega Larssona i Henninga Mankella. Kritičari tvrde da je razlog iznimna uspjeha romana taj što je Dolores Redondo stvorila novu vrstu detektivskog romana koji uspješno spaja elemente psihološkog trilera, kriminalističke priče s legendama Baskije. 

PUBLICISTIKA

Ivo i Slavko Goldstein
Tito

Najdetaljniji prikaz života jugoslavenskog predsjednika

Opsežno djelo uglednih povjesničara i publicista najdetaljniji je prikaz života jugoslavenskog predsjednika. Autori u svom pogovoru naglašavaju kako je za suvremenike Josipa Broza Tita – Churchilla, Roosevelta, Staljina, De Gaullea, Hitlera, Mussolinija, Mačeka, Pavelića – već prilično jasno kakvo im je mjesto u povijesti njihovih naroda i svijeta. Istodobno, o Titu u njegovoj domovini Hrvatskoj i u zemljama bivše Jugoslavije još uvijek traje tvrda podvojenost. „Možda ga moramo ubrojiti među one rjeđe državnike o kojima povijest nikad nije uspostavila neko prevladavajuće opće mišljenje, o kojima je bilo i bit će vrlo kontroverznih interpretacija – poput Temistokla, Gaja Julija Cezara, Robespierrea ili Napoleona? Nismo napisali knjigu 'za' Tita ni 'protiv' njega jer takvih jednostranih knjiga ionako je previše. Podjednako smo istražili vedrije i tamnije strane Titova života i politike, a nismo izbjegavali ni sivilo međuprostora“, istaknuli su autori.

Marina Karlović Sabolić
Zoran Milanović: kronika jednog neuspjeha 

Politička biografija, ali i analiza društvenih i ekonomskih prilika u Hrvatskoj

Knjiga Zoran Milanović: kronika jednog neuspjeha autorice Marine Karlović Sabolić govori o političkom usponu i padu aktualnog hrvatskog premijera Zorana Milanovića. Autorica je kao novinarka iz najveće blizine pratila njegovu političku karijeru, od njegove pojave na političkoj sceni kao mlade velike nade Socijaldemokratske partije preko njegova uspona na vlast do kasnijeg kontroverznog rukovođenja vladom koje je za posljedicu imalo značajan pad javne podrške i kritike. Riječ je istodobno i o političkoj biografiji i o suptilnoj analizi društvenih i ekonomskih prilika u Hrvatskoj. 

Robert Torre
Alkoholizam – prijetnja i oporavak

Odličan priručnik vodećeg hrvatskog stručnjaka za prekidanje ovisnosti 

Inspirativan i motivirajući priručnik za prekidanje ovisnosti o alkoholu koji je napisao jedan od vodećih hrvatskih stručnjaka za ovisnosti. Knjige dr. Roberta Torrea Propadanje alkoholičara i Oporavak alkoholičara među najkvalitetnijim su priručnicima koji su osvijetlili problem alkoholizma u Hrvatskoj s medicinskog stajališta i sa stajališta javnog zdravstva. Nakon prvog izdanja 2006. godine, najpraktičniji savjeti i liječničke preporuke koje mogu pomoći najvećem broju ovisnika i njihovim obiteljima objavljuju se u jedinstvenom priručniku za praktičnu primjenu. Priručnik je namijenjen alkoholičarima koji se žele oporaviti i onima koji se oporavljaju te liječnicima i terapeutima koji se suočavaju s alkoholizmom. To je ujedno i poruka nade alkoholičarima koji još uvijek propadaju u ponorima pijenja da je oporavak i život bez alkohola ipak moguć. Knjiga je namijenjena i obiteljima alkoholičara koje pružaju podršku pri oporavku te roditeljima tinejdžera koji pokazuju sklonost razvijanju ovisnosti.

Mohamedou Ould Slahi
Dnevnik iz Guantanama
Prijevod: Branka Maričić

Izdavački događaj godine: potresno i iznimno važno svjedočanstvo zatočenika Gunatanama koje već godinama nastoje objaviti borci za ljudska prava

Potresno svjedočanstvo čovjeka koji je već 13 godina zatvoren u američkom logoru Guantanamo na Kubi zajedno s drugim muslimanima osumnjičenima za terorizam i suradnju s Al Qaidom iako nikakva optužnica protiv njega nije podignuta. U svojem dnevniku opisuje život u tom logoru, svakodnevni režim, kako izgledaju ispitivanja, detaljno opisuje svoj slučaj, što mu se tamo događalo, kako je bio podvrgnut fizičkom i psihičkom pritisku te mučenju. 

Mohamedou Ould Slahi dnevnik je počeo pisati 2005., u formi pisama odvjetnicima koji su se godinama borili da dnevnik bude objavljen i da se s njega skine oznaka tajne. Nakon višegodišnje borbe s tajnim službama, u tome su napokon uspjeli. 

Alex Ferguson
Moja autobiografija
Prijevod: Tomislav Patarčić

Zabavna i napeta autobiografija legendarnog menadžera

Alex Ferguson, nekadašnji profesionalni nogometaš u škotskom Rangersu, najpoznatiji je kao menadžer Manchester Uniteda, kluba s kojim je osvojio 38 trofeja i postao gotovo njegov sinonim. Legendarni menadžer u svojoj autobiografiji prepričava zgode, događanja, susrete i sukobe u svlačionici ili na terenu i oko njega s najpoznatijim svjetskim nogometašima i klupskim osobljem. Otkriva kako je vodio kafić, kako je igrao nogomet, kako je postao menadžer, kakve se stvari odvijaju iza kulisa, kakve se emocije skrivaju ili pokazuju. Izuzetno su dojmljive priče o tome kako je Phil Neville otišao iz kluba, o sukobu s Davidom Backhamom, o Luki Modriću, ali i njegova priča o ljubavi prema pjevanju na kućnim zabavama.

James Robinson i Daron Acemoglu
Zašto nacije propadaju
Prijevod: Iva Ušćumlić Gretić

Sjajna analiza o tome što neke zemlje čini bogatima, a druge siromašnima i kakve to veze ima s njihovim vođama

Prvorazredno publicističko djelo dvojice vrhunskih svjetskih ekonomista Darona Acemoglua i Jamesa Robinsona koji su godinama proučavali ekonomske trendove najrazličitijih zemalja svijeta da bi odgovorili na pitanje zašto su neke zemlje ekonomski i politički uspješne, stabilne i prosperitetne, a druge propadaju. Na temelju svojeg znanstvenog istraživanja ustanovili su, kao prvo, da nisu točne teze kako poduzetnici sami nalaze najbolje načine kako razvijati privredu. Naprotiv, oni tvrde da ključnu ulogu u razvoju ekonomije svake zemlje imaju ponajprije nacionalne institucije, dok su poduzetnici i njihove kvalitete u drugom planu. One zemlje gdje se te institucije nisu adekvatno razvile sigurno propadaju, one gdje su te institucije prilagođene prilikama u kojima ta zemlja živi imaju šansu da im se otvori perspektiva razvoja i bogatstva.

Hillary Clinton
Autobiografija
Prijevod: Iva Karabaić

Moćna političarka otvoreno o svim aspektima američke vanjske politike

Memoari bivše “prve dame Amerike” pokrivaju razdoblje od četiri godine kada je autorica bila ministrica vanjskih poslova u administraciji predsjednika Baracka Obame. U toj vrlo opširnoj knjizi ona se bavi svim aspektima američke vanjske politike, odnosima SAD s Kinom, Rusijom, Europskom unijom, opisuje kako je vođena američka politika prema Afganistanu i Pakistanu, spominje velike mijene u Burmi, tzv. Arapsko proljeće, izraelsko-palestinske odnose, odnose s Latinskom Amerikom. Njome ona priprema svoju kampanju za predsjedničke izbore 2016.  

Morten Storm, Paul Cruickshank i Tim Lister
Agent Storm: Moj život unutar Al Qaide i CIA-je
Prijevod: Iva Ušćumlić Gretić

Uzbudljivi memoari o životu dvostrukog agenta

Memoari čovjeka koji tvrdi da je bio ključni agent američke, britanske i danske tajne službe dok su one u Jemenu pokušavale locirati najznačajnijeg aktivnog operativca Al Qaide Anwara al-Awlakija, pri čemu je ključni lik u cijeloj priči bila jedna Hrvatica. 

Morten Storm, autor ovih memoara, nekadašnji je pripadnik jedne danske motorističke bande koji se prije petnaestak godina zainteresirao za islam te ga počeo proučavati. Desetak godina kasnije Storm je − dijelom i zbog terorizma kojim su se bavili − počeo potpuno mijenjati mišljenje o islamističkom radikalizmu te se odlučio boriti protiv njega. Zato je kontaktirao dansku tajnu službu rekavši da je spreman postati njezin dvostruki agent i staviti joj na raspolaganje sva svoja saznanja.

ZA DJECU I MLADE

Zoe Sugg 
Girl Online
Prijevod: Andrea Pongrac

Najbrže prodavana knjiga 2014. 

Zoella ili pravim imenom Zoe Sugg britanska je vlogerica čiji youtube kanal prati gotovo 7 milijuna ljudi. Zoe Sugg nedavno je objavila roman Girl Online koji govori o avanturama umrežene generacije. Ovaj zabavni i romantični roman već je u prvom tjednu po objavljivanju oborio sve rekorde i prodajom u prvom tjednu nadmašio donedavno nenadmašive J. K. Rowling, Stephenie Meyer i Dana Browna, a internetska senzacija pretvorila se u knjišku senzaciju.

Rick Yancey 
Peti val
Prijevod: Ivana Brozić

Distopija za mlade koja se uspoređuje s Igrama gladi, ali i Cestom

Prvi dio distopijske trilogije za mlade o šesnaestogodišnjakinji koja pokušava preživjeti u svijetu devastiranom invazijom izvanzemaljaca. Kritičari su Peti val usporedili s Igrama gladi, ali i Cestom Cormaca McCarthya. Iduće godine u kina stiže i holivudska ekranizacija. 

Stephan Pastis
Timi Promašaj – Pogledajte što ste učinili
Prijevod: Andrea Bagović

Beskrajno zabavne avanture maštovitog dječaka 

Novi nastavak bestselera za djecu Timi Promašaj, serijala koji se objavljuje u više od 30 zemalja svijeta. Timi je dječak beskrajno bujne mašte koji ima malih problema u komunikaciji s ljudima oko sebe. U novom nastavku upravo se nalazi nadomak rješavanja najveće zagonetke u životu: krađe globusa u školi za čije je rješenje raspisana nagrada od petsto kuna...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'
PROBLEMI S VELIČINOM

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'

Ukrajinka tvrdi da su joj njezine velike grudi broj 30 HH cijeli život stvarale probleme. U školi su ju maltretirali, ne može vježbati osnovne kardio vježbe, a umjesto da bude učiteljica radi putem interneta

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...
ISPRIČAO NAJBIZARNIJA ISKUSTVA

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...

Rad u trgovini seksualnih igračaka natjerao ga je da se susretne s vrlo 'ludim' situacijama i mušterijama, pa se tako susreo i s jednom vrlo riskantnom ponudom za brak
Ostala bez posla pa se bacila u kreativu: 'Šalice s figuricama radim noću kada uspavam kćer'
PODUZETNICA IZ ČEPINA

Ostala bez posla pa se bacila u kreativu: 'Šalice s figuricama radim noću kada uspavam kćer'

Poduzetnica i mama Malaika Tordi Molnar iz Čepina ostala je bez posla i okrenula se kreativnosti. Nije zažalila, njezine šalice su hit, a prodaje ih po cijeloj Europi