Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Podne pločice u imitaciji drva rješenje su za sve koji žele što 'prirodnije' uređenje kuće

Podne pločice u imitaciji drva rješenje su za sve koji žele što 'prirodnije' uređenje kuće
6

Pločice su ključan element kad je riječ o uređenju doma jer one mogu postaviti ton, boju i stil cijele prostorije. Zato je važno posvetiti dovoljno pažnje njihovu odabiru, a kako to najpametnije učiniti, pitali smo dizajnericu interijera

VIDEO

Više ne postoji neko strogo pravilo o tome kamo pločice u interijeru smiju ići a kamo ne. Osim u kupaonice, počeli smo ih stavljati u spavaće i dnevne sobe, i to od poda do stropa. I baš zato što su dobile tako široku primjenu, mnogi su danas suočeni s donošenjem naizgled nemoguće odluke: Kako izabrati prave pločice?

S obzirom na to da ćete s njima vjerojatno provesti velik dio života, uzmite mnogo vremena za istraživanje i razmišljanje te budite otvoreni za svaki stručni savjet koji vam može pomoći pri donošenju ove odluke. Upravo smo zato za vas pitali Renatu Jonjić, dizajnericu interijera, koji su trendovi aktualni u uređenju domova, kakve su pločice najpopularnije i kako ih sve možete kombinirati.  

 

Pokretanje videa...

bim 00:09

U trendu su prirodniji tonovi 

Uz to što imaju vrlo široku primjenu, danas je na tržištu prisutan zaista velik izbor stilova, veličina i obrada keramike, što kupcima samo dodatno otežava odluku. Ipak, Jonjić je primijetila da investitori posljednjih godina ponajviše traže prirodne tonove u interijerima, pa su se takvi trendovi pojavili i u keramici.

- U trendu su trenutno najviše pločice u imitaciji mramora, kamena i drva, uz što prirodniji izgled i tonove. Često mogu vidjeti i da dizajneri hrabro miješaju stilove i dimenzije keramike, što u konačnici daje još posebniji izgled interijera. Primjerice, mene posebno oduševljava kombinacija keramike u imitaciji drva i mramora, dekori sa zlatnim ili bakrenim detaljima, koji daju dodatan izgled luksuza, te pločice u imitaciji drva i kamena sa završnim obradama pločastih materijala za proizvodnju namještaja - govori naša stručna sugovornica.

Najlakše ih je kombinirati

Kad je riječ o uređenju poda u interijeru, Jonjić tvrdi da je trend pločica u imitaciji drva počeo prije više od deset godina te se zadržao toliko dugo baš zbog toga što prostorima daje prirodan izgled i toplinu. Zapravo, u današnje su im vrijeme završne obrade toliko vjerne izgledu drva da uistinu izgledaju kao parketi i drveni podovi.

- Proizvode se u mnogo različitih dimenzija, a glavna prednost im je što su uvelike složive s ostalim dekorima i pružaju veliku mogućnost kombinacija. Primjerice, ako imate dobrog majstora koji će se poigrati hrabrijom shemom slaganja u 'riblju kost', takvi prostori mogu ispasti vrlo efektni - tvrdi Jonjić.

Također, sve je više objekata s podnim grijanjem, pa takva keramika ima još veću prednost kad se želi, uz novu modernu funkcionalnost, zadržati tradicionalan izgled prostorija.

Naglasak je na veličini i održavanju

Zanimljivo je kako je nekad bilo pravilo da se u manje prostorije ne stavljaju velike dimenzije pločica te obrnuto, ali danas, kaže nam naša dizajnerica interijera, to ne vrijedi.

- Primjećujem da je u posljednje vrijeme u trendu keramika velikih dimenzija, zbog čega je njezin izbor na tržištu postao vrlo zastupljen. Međutim, znajte da veličina keramike može znatno utjecati na troškovnik jer je ona u nabavi i pri postavljanju u pravilu skuplja - upozorava naša sugovornica.

Prilikom biranja treba imati na umu i održavanje. Što je keramika većih dimenzija, s manje fuga te u što prirodnijim mat bojama, bit će lakša za održavanje.

- Kad je o održavanju riječ, meni su se do sada kao najbolje pokazale pločice u imitaciji betona i u svjetlosivim tonovima. Kod podova preferiram keramiku što većih dimenzija i mat obradu, koja je, osim što izgleda prirodno, laka za održavanje - savjetuje Renata Jonjić.

Za kraj dodaje kako bi se ton, boja, obrada i veličina keramike te shema njezina postavljanja morali prilagoditi prostoru kojem su namijenjene te cijelom interijeru - što nije nimalo lak posao. Zato je uvijek pametno posavjetovati se sa stručnom osobom i napraviti prije svega nacrt prostora.

passica_ndt

Stručni partner projekta je Društvo građevinskih inženjera Zagreb. Uz glavnog partnera PEVEX, partneri na projektu su ROCKWOOL, ARISTON, WINDOR i PPS GALEKOVIĆ.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje
PROMO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje

Gala peleti i briketi ekološka su rješenja za grijanje koja objedinjuju visoku učinkovitost, financijsku dostupnost te praktičnost za svakodnevnu uporabu. Cijeli proces proizvodnje Gala peleta je automatiziran

Kvalitetna stakla ključ su vrlo dobro izolirane kuće - kako ih odabrati i ne pogriješiti
Birajte najbolje

Kvalitetna stakla ključ su vrlo dobro izolirane kuće - kako ih odabrati i ne pogriješiti

Važno je odabrati kvalitetna stakla s dobrim sposobnostima zadržavanja topline i zvučne izolacije, odnosno osigurati adekvatno održavanje topline unutar prostorija. Izolacija ovisi o materijalu od kojeg je prozor napravljen
Ulazna vrata pravo su ogledalo svakog doma. Kako ih odabrati?
BIRAJTE KVALITETU

Ulazna vrata pravo su ogledalo svakog doma. Kako ih odabrati?

Drveno-aluminijska vrata najbolje su rješenje za zadovoljenje sigurnosnih, estetskih i toplinskih potreba. U izolacijskom smislu, drvo je dobar izolator, a aluminij je vodič topline...