Lifestyle

Komentari 9

Podočnjaci ne nastaju uvijek samo zbog neprospavane noći: Trikovi kako da se vide manje

Podočnjaci ne nastaju uvijek samo zbog neprospavane noći: Trikovi kako da se vide manje

Otklonite li temeljni uzrok, riješit ćete i privremenu erupciju natečenosti. Nakupljanje tekućine u području ispod očiju mogu uzrokovati sezonske alergije, prehlade, upala sinusa...

Podočnjaci 'jutro nakon' nisu uvijek posljedica neprospavane noći. Da biste pobijedili podočnjake, prvi i najvažniji korak je otkriti njihov uzrok. Otklonite li temeljni uzrok, riješit ćete i privremenu erupciju natečenosti.

POGLEDAJTE VIDEO Bizarni anti-age tretmani:

Nakupljanje tekućine u području ispod očiju mogu uzrokovati sezonske alergije, prehlade, upala sinusa, ali i teška te slana hrana, kao i suze. 

Ako ste, na primjer, večer proveli plačući uz tužnu filmsku priču, ujutro ćete se probuditi s podočnjacima. 

- Razlog je osmoza. Voda uvijek putuje iz dijelova tijela u kojima je niska koncentracija soli prema tkivima gdje ima više soli. Princip je isti, bez obzira na to je li riječ o soli iz suza ili o soli iz slanog umaka - pojašnjava dermatologinja Valerie Goldburt. Stoga i suze i slana hrana uzrokuju jutarnje otekline upravo ispod očiju gdje je koža nježna i tanka te na nju najviše utječe protok tekućine u organizmu. 

Nastanku podočnjaka pogoduju i loše navike poput čestog trljanja očiju, odlaska na spavanje sa šminkom te pušenja i pretjerivanja s alkoholnim pićima. Pušenje i izloženost UV zrakama slabe kolagen te uzrokuju opuštanje i boranje kože, a to pogoduje nastanku podočnjaka.

Lijekovi brišu alergijske podočnjake

Ako ste alergični na pelud, uzimajte antialergijsku terapiju. U otklanjanju alergijskih podočnjaka mogu vam pomoći nesedativni lijekovi za alergiju koje možete kupiti u ljekarni i bez recepta.

Ispiranjem nosa istjerajte tekućinu

Tekućinu koja se nakupila zbog alergije, začepljenja sinusa ili prehlade možete 'istjerati' uz pomoć tzv. neti pota. Mali uređaj koji izgleda kao mali čajnik služi za ispiranje nosne šupljine.

Kreme koje brišu tamne mrlje

Kreme koje sadrže hidrokinon ili kojičnu kiselinu posvijetlit će tamne kolutove oko očiju te će smanjiti tamne podočnjake. Saveznici u borbi protiv podočnjaka su i kreme s kofeinom koje sužavaju krvne žile.

Promijenite položaj spavanja

Spavanje na boku i trbuhu zbog djelovanja gravitacije uzrokuje nakupljanje tekućine ispod očiju i pridonosi stvaranju podočnjaka. Ako je podočnjak na strani na kojoj spavate veći, to dokazuje da je uzrok nastanka vrećica spavanje na boku. Pokušajte spavati na leđima te pod glavu stavite jedan jastuk.

Provjerite jesu li tamni kolutovi višak pigmenta

Ako povučete kožu u stranu, a tamni kolutovi se pretvore u mrlje, to znači da je uzrok problema višak pigmenta u području oko očiju, kaže oftalmološki plastični kirurg Joseph Eviatar. Tamni se kolutovi stvaraju i zbog gubitka volumena u području oko očiju.

Pokrijte tamne podočnjake makeupom

Skrivanje tamnih podočnjake korektorom učinkovitije je no što mislite, kaže vizažist Kimara Ahnert. Odaberite korektor koji odgovara vašem tenu te ga nanesite od unutarnjeg kuta oka prema vanjskom. Manje izražajne podočnjake pokrit će tekući, a tamnije krem korektor, piše WebMD

Kreme koje možete dobiti na recept

Područje oko očiju redovito tijekom dana štitite kremom za sunčanje. Kreme koje sadrže retinoičnu kiselinu (tretinoin), a mogu se dobiti na recept, idealne su za dnevnu njegu, jer učvršćuju kožu oko očiju te sprečavaju nastanak bora i podočnjaka.

Hladnoća topi otekline

Natečenost oko očiju smanjit će hladne žlice, kriške krastavaca, rashlađene vrećice čaja ili paketići smrznutoga graška stavite li ih ispod očiju. Tajna nije u čudotvornim moćima krastavaca ni čaja, nego u hladnoći koja smanjuje otekline.