Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Podravkin chef otkriva najveće nedoumice u kuhanju kod kuće

Podravkin chef otkriva najveće nedoumice u kuhanju kod kuće
1

Ovogodišnji Chill&Grill donosi brojne Live svirke, nagradne igre i cooking showove. Podravkin chef Mišel Tokić pojasnio je soli li se meso prije ili poslije pečenja, stavlja li se vrhnje u carbonaru i što je najvažnije za roštilj

VIDEO

Zašto i kad ste se poočeli baviti kulinarstvom?

Puno puta do sad sam pričao kako je sve krenulo sa Podravkinom emisijom Male tajne velikih majstora kuhinje. Sjećam se da se prikazivala četvrtkom u terminu kad je inače ostalim danima na tv bio prikazivan crtani film. Teško je danas nekome tko nije živio u tim vremenima dočarati koliko smo voljeli i gledali crtane filmove tada, ali ja sam još više čekao četvrtak i emisiju u kojoj je Stevo Karapandža kuhao, a Oliver Mlakar moderirao. Nisam se kao dijete nešto posebno gurao mami u kuhinju, ali nakon svega spomenutog kuhanje je bilo logičan slijed.

Od koga ste u svojoj karijeri naučili najviše o pozivu s kojim se bavite?

U ovom odgovoru ne mogu izdvojiti samo jednu osobu, radije bih to gledao kroz sustave u kojima sam radio. Naravno da sam prvo počeo učiti od svoje mame i njenog tradicionalnog načina kuhanja, kasnije je krenulo nadograđivanje na znanje stečeno kroz školu. Pet godina sam radio kao kuhar na brodovima trgovačke mornarice i tu sam od starijih kolega puno toga naučio kako u smislu kuhanja tako i organizacije rada u kuhinji. Nekako mi je taj dio ostao najviše u sjećanju jer kuhati na brodu u svakakvim vremenskim uvjetima je stvarno izazov. Restorani u kojima sam radio u Njemačkoj i u Hrvatskoj su svaki specifični na svoj način i zahtijevaju podjednako znanje i rutinu. Mislim da sam sve zaokružio na Fakultetu za turistički i hotelski menadžment gdje sam svoje praktično znanje povezao sa teoretskim dijelom i ništa manje važnom ekonomikom ugostiteljstva.

Koliko dnevno provedete u kuhinji?

Bolje bi pitanje bilo koliko vremena dnevno provedem za štednjakom. Dugo vremena sam već zaposlen u Podravki i svojim poslom vezan sam za svakodnevne obilaske i komunikaciju sa šefovima kuhinja tako da sam praktički u kuhinji stalno. Konkretno sad u vrijeme ovog „nevremena“ kada sam više kod kuće za kuhinjskim štednjakom provedem oko 3 sata dok skuham ručak i priloge.

Koja dva jela biste spremili svojim najdražim prijateljima kad dođu na večeru?

Ovisi koliko sam inspiriran. Svi vole dobar rižoto od pravog mesa jadranskih kozica tu nikad nisam pogriješio, a jelo je poprilično jednostavno. Dobar brudet ako ima friške ribe i isto tako jako je dobra opcija mesne ili pašticade od tune. U biti dosta toga ovisi i od prigode, mogu proći i odlični zapečeni sendviči sa kobasicom i mozzarellom, bitan je povod toga druženja pa se prema njemu i spremi jelo.

Traje Chill&Grill - recite nam tri savjeta za dobar roštilj

Dobra vatra, dobro pripremljeno meso i dobro društvo. Mislim da sve skupa ovisi o društvu i atmosferi jer ako je sve super onda će sve biti lakše i maksimalno će te se potruditi da i roštilj bude na visini očekivanja.

Koji je vaš omiljeni mesni recept s roštilja?

Za početak volim janjeću jetricu na naglo da mi popravi krvnu sliku. Onda za drugo predjelo malo pilećeg batka i zabatka rastvorenog ali neotkoštenog, a za glavno jelo janjeći kotleti i svinjski vrat. Kombiniram različite vrste mesa tako da se za svakoga nešto nađe. Sve skupa ne začinjavam previše koristim uglavnom Vegetu Natur grill clasic jer sve se nalazi u tom namjenskom začinu, a za one koji preferiraju meso prožeto raznim začinima koristim Vegeta BBQ marinadu. Pola sata meso odleži u marinadi i spremno je za grill.

Bez koja tri jela ne biste mogli preživjeti?

Bolje je pričati o namirnicama, a to su redom blitva, srdela i maslinovo ulje. To bih mogao jesti svaki dan do kraja života. Prvo i osnovno zdravo je i prepuno svega što nam treba za zdravi život. Na žalost nisu uvijek i svima dostupne ove namirnice ali meni više od ovoga ne treba za ručak. Sjećam se da se kao dijete nisam volio boriti sa čišćenjem ribe i ribljim kostima, a danas svježu srdelu očistim pofrigam ili bacim na gradele i cijelu pojedem. Ako mi ostane te plave ribe pripremim saur od ljubičastog luka, rajčice, peršina, češnjaka, vinskog octa, limuna i začina, ohladim sve pa prelijem srdelu i tako može ostati par dana u frižideru. I ovakva bude odlična.

Kojeg svjetskog kuhara smatrate uzorom u kuhanju?

Nemam neke posebne uzore, kao i svi volim pogledati kuharske emisije i mogu reći da mi se svojim kuhanjem najviše sviđa Gordon Ramsey. Volim njegov temperament i kako priprema ta tradicionalna jela, stvarno ih učini zanimljivima i daje vam ideje kako čim bolje iskoristiti namirnicu. Jednako tako dosta toga sam zadnjih godina počeo raditi i kuhati kako to radi moj sugrađanin Hrvoje Zirojević. Za mene svakako najbolji hrvatski kuhar koji može parirati svjetskim majstorima, nevjerojatno inovativan i ono šta se meni najviše sviđa stara jela kuha ukusnije nego li šta su to radile naše bake, a vizualni izgled istih je nevjerojatan.

Recept za BBQ umak koji najviše preferirate uz klasičan roštilj?

Za one koji vole malo eksperimentirati s okusima evo jedne ideje, u blenderu smiksajte smeđi šećer, ketchup, vinski ocat, malo vode, umak Worcester , Gold senf od Podravke, slatke mljevene paprike, papar i chilli &sol. Miksajte dok ne dobijete glatki gusti umak, s ovom kombinacijom doživjet ćete pravu eksploziju okusa.

Riješite nam najveće nedoumice svakodnevnog kuhanja: Soli li se odrezak prije ili poslije pečenja?

Odrezak se soli nakon pečenja, a na roštilj se stavlja nakon što je meso stajalo na sobnoj temperaturi oko pola sata.

Stavlja li se u carbonaru vrhnje za kuhanje?

Vrhnje nikada ne ide u carbonaru nego se u žumanjke umiješa ribani parmezan i po mogućnosti sir pecorino uz dodatak malo vode. Sve skupa se na kraju samo umiješa u špagete i servira. Naravno da se možete prilagoditi sa namirnicama koje imate ali to onda nije pravi recept za carbonaru.

Je li svježe zamrznuta riba zaista nužno zlo?

Riba je strašno zdrava namirnica i stvarno je šteta da je svi iz raznih razloga ne možemo više puta tjedno imati na jelovniku. Upravo radi svoje hranjivosti ja se držim onoga da je bolje jesti i svježe smrznutu ribu nego li nikakvu.

Peče li se riba u običnom ili maslinovom ulju?

Riba se pofriga u običnom ulju, a peče na maslinovom. Nakon pečenja po njoj ide isključivo maslinovo ulje. Friganje znači prženje..

 

Ovogodišnji Chill&Grill 2020. održava se u organizaciji 24sata i missGastro uz glavnog partnera Podravku. Partneri projekta su Grill Majstor, Vegeta, coolinarika.com, Mesna industrija Ravlić, KTC, Pevex i Karlovačko.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'