Lifestyle

Komentari 32

Pomfrit vas može ubiti - ako ga jedete dva puta na tjedan

Pomfrit vas može ubiti - ako ga jedete dva puta na tjedan

Krumpir sam po sebi nije štetan, ali je način na koji se priprema. Stručnjaci su pronašli povezanost pomfrita s preuranjenom smrti, ali to nije bio slučaj s kuhanim ili pečenim krumpirima

Osmogodišnje istraživanje objavljeno u časopisu American Journal od Clinical Nutrition pokazalo je da je često jedenje prženih krumpirića, tj. dva puta ili više na tjedan povezano s povećanim rizikom od smrti. 

Pri tom istraživači napominju da rizik od smrtnosti nije povezan s krumpirom koji ima puno nutritivnih vrijednosti, piše NDTV. Ljudi koji su jeli kuhani ili pečeni krumpir nisu imali veći rizik od ranije smrti. Krumpiri su inače bogati vlaknima, magnezijem, antioksidansima i kalijem. 

Tim istraživača pratio je 4440 ljudi u dobi od 45 i 79 godina. Analizirali su koliko često su ispitanici jeli pržene krumpire i one pripremljene na drugi način. 

Tijekom istraživanja umrlo je 236 ljudi. Stručnjaci su ustanovili da su oni, koji su jeli pomfrit, bilo doma ili u restoranu, dva ili više puta na tjedan, imali dvostruko veći rizik od ranije smrti u usporedbi s ljudima koji ga nisu jeli toliko često ili ne u tom obliku. 

- Prženi krumpiri su hrana prepuna kalorija, natrija, i ponekad trans masti, a imaju minimalnu nutritivnu vrijednost. U tom pogledu, prženi krumpiri ne čine uslugu tijelu - objasnila je dijetetičarka Jessica Cording za Daily Mail.

Stručnjaci ističu da sami prženi krumpirići ne mogu izazvati smrt. U to je uključeno puno više faktora poput čestog jedenja pržene hrane, kvalitete ulja za kuhanje, ali i same nutritivne vrijednosti prženih krumpira. Dijetetičari preporučuju da se umjesto prženih krumpira više jede kuhani ili pečeni krumpir.

Znanstvenici su istaknuli i da su preminuli ispitanici općenito imali loše prehrambene navike i često jeli prženu hranu. Potrebna su daljnja istraživanja na ovu temu na većem uzorku ljudi da bi se pokazalo utječu li krumpiri na raniju smrtnost.

Najčitaniji članci