Lifestyle

Komentari 5

Posadili ste pšenicu? Super. Sad se pobrinite da vam lijepo raste

Posadili ste pšenicu? Super. Sad se pobrinite da vam lijepo raste

Pšenica simbolizira plodnu godinu i novi život, ako, naravno dobro naraste. No da biste u tome uspjeli držite je blizu prozora, ali po mogućnosti dalje od radijatora da se ne isuši

Ako vam pšenica još nije počela rasti, možete je prekriti aluminijskom folijom jer ona čuva vlagu. Čim počne puštati zelene izdanke, uklonite foliju i zalijevajte pšenicu  svaki dan. Pazite da pritom ne pretjerate kako zrnje ne bi plutalo na vodi. Za zalijevanje tanjurića pšenice potrebna vam je otprilike jedna žlica vode, a da bi se tekućina ravnomjerno rasporedila, dobro je upotrijebiti plastičnu bocu s raspršivačem.  

POGLEDAJTE VIDEO: Božićno ludilo u Njemačkoj

Postavite je na toplo i dobro osvijetljeno mjesto. Najviše će joj odgovarati mjesto pored prozora, ali pazite da ne bude preblizu grijaćim tijelima jer bi se pšenica mogla osušiti. 

Kad pšenica dovoljno naraste, možete je urediti kako bi izgledala lijepo pod borom ili na stolu. 

Odrežite vrhove kako bi bili jednaki, a jedan od običaja je i vezanje ukrasne trobojne vrpce oko pšenice - nemojte je prečvrsto stegnuti nego tek toliko da ostane na mjestu. Božićna pšenica lijep je ukras pod borom i na stolu pa je dobro posijati nekoliko posudica kako biste ih mogli razmjestiti gdje god poželite. Također, razmislite o tome da posadite nešto pšenice i za jelo jer mladi izdanci žitarica, povrća i mahunarki sadrže deset puta više vitamina i minerala od sjemenki od kojih su uzgojene, a njihov uzgoj vrlo je jednostavan. 

Napitak od pšenične trave

Žitarice poput zobi i ječma također su prikladne za naklijavanje - uzgajati se mogu jednako kao božićna pšenica. Kad  narastu nekoliko centimetara u visinu, sameljite ih i dodajte sokovima. Naravno, za takvu namjenu prikladne su organski uzgojene žitarice, a ne komercijalna pakiranja Božićne pšenice, koja su redovito tretirana raznim kemijskim sredstvima.

POGLEDAJTE TREĆU EPIZODU PRVOG HRVATSKOG DIY SHOWA ‘PILAJ PO SVOM’:

Najčitaniji članci