Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Posao i obitelj - udružite snage i postanite saveznici u uspjehu

Posao i obitelj - udružite snage i postanite saveznici u uspjehu
1

Uključite li ih u probleme s posla, ukućani se neće osjećati zapostavljeno, a možda čak i pronađu rješenje, ali pri tom ne treba zaboraviti na njihove potrebe i brige

VIDEO

Iako su izgradili impresivnu karijeru, bračni život uspješnih poslovnjaka, političara i zvijezda često završi krahom. Oskarovac Steven Spielberg i glumica Amy Irving, pop diva Madonna i redatelj Guy Ritchie, glumac Kevin Costner i njegova ljubav iz školskih dana Cindy Silva, Paul McCartney i Heather Mills, biznismen Donald Trump i Ivana Trump, talijanski premijer Silvio Berlusconi i bivša glumica Veronica Lario samo su neki od parova u čijim je brakovima došlo do raspada sustava. 

Jedan od najsvježijih je rastava pjevačice Jennifer Lopez i Marca Anthonyja - što je već treći neuspjeli brak latino dive. Nakon plime rastava “teških” milijune dolara nameće se pitanje može li se izgraditi karijera, a pritom ne razoriti obitelj. Neslavni primjeri brakova zvijezda ipak ne znače da uspjeh mora uništiti obitelj, ističu psiholozi. Samo treba uspostaviti sklad između poslovnog i privatnog života, uvijek staviti obitelj u središte i uključiti partnera u poslovnu priču.

Važno je i pridržavati se radnog vremena jer samo tako će vam ostati dovoljno vremena za obitelj. Uložite li u obitelj podjednak trud kakav ulažete u karijeru, poslovni “tsunami” neće uzdrmati vaš brak. Štoviše - obitelj može postati saveznik u karijeri. Ako partner kaže da ima zanimljivu ideju, nemojte ga “otpiliti” samo zato što nije kolega te vi bolje znate što radite. Budite otvoreni za sve ideje. Čak i ako vam djeca žele pomoći, pronađite nešto prilagođeno njihovu uzrastu. Tako ćete pokazati ukućanima da su vam oni na prvome mjestu.

Obitelj je središte, a posao je samo sredstvo

Izgradnja karijere dug je put na kojem se može potrošiti i zadnji atom energije te sve vrijeme, no samo ako vi to dopustite. Ponese li vas val uspjeha, ne dopustite da vaša obitelj završi nasukana i zapostavljena. Posao nije sam sebi svrha, stoga gledajte na njega kao na nešto što će vašoj obitelji pružiti bolji život i sigurnu budućnost.

Objasnite ukućanima što točno radite

Izložite članovima obitelji svoj poslovni plan te recite kako ste ga naumili ostvariti. Čak i ako se čini nezainteresiran te koluta očima dajući vam do znanja da mu je ta tema dosadna, vaš partner ipak želi znati što vi na poslu radite. Podijelite s njim svoje poslovne planove i ideje. Time ujedno gradite i svoj sustav potpore.

Razgovarajte i imajte sluha za njihove brige

Znate što vas brine, no znate li što brine partnera i djecu ako su dovoljno odrasla da razumiju poslovne rizike i probleme. Mnogo puta vam sigurno nisu rekli što ih plaši zato što vas žele poduprijeti, a ne opteretiti. Potaknite ih na iskren i otvoren razgovor. Priznate li im kako dijelite s njima zabrinutost, zbližit ćete se te još više učvrstiti odnos.

Ne skrivajte poslovne probleme od obitelji

Svaki posao ima teške epizode kao što su problematični međuljudski odnosi, problemi na projektu, nedostatak klijenata i slično. Ne krijte brige i probleme od obitelji samo zato što osjećate da ih morate zaštititi. Obitelj mora biti uključena u sva zbivanja - kako u uspone, tako i u padove. Samo tako ćete zadržati kontakt te ćete jedni druge uvijek moći poduprijeti.

Do ravnoteže uz male promjene

Vaš je posao težak i iziskuje mnogo truda, no ništa manji trud ne zahtijeva ni izgradnja obiteljskog života te održavanje bračne sreće. Izgradnja karijere traži sate i sate pripremanja i planiranja te fokusiranja i napornog rada na projektima, a sve to uz prilično stresa i straha od neuspjeha. Dok posao od vas zahtijeva maksimum u profesionalnom smislu, obitelj traži doživotno emocionalno ulaganje - neograničene količine ljubavi, razumijevanja, opraštanja, potpore i brige. Ne uspostavi li se na vrijeme ravnoteža između tih dvaju ekstremnih životnih područja,pojavit će se komplikacije. 

Mnogi tada čine drugu pogrešku te probleme rješavajutako da jedno područje života zapostavljaju - maksimalno se posvećujući drugom. Nažalost, u ovoj je bitki gotovo uvijek obitelj ta koja gubi jer se vođeni ambicijom više posvećujemo karijeri. Stoga unesite male, ali značajne promjene u svoj život - vaš će poslovni uspjeh i dalje rasti, no vaša obitelj više neće biti u njegovoj sjeni.

Recite im otvoreno da su vam oni najvažniji

Ovo je posebno važno za one koji rade kod kuće ili imaju manju djecu. Ukućani moraju znati da je vaše radno vrijeme važno te da zahtijeva koncentraciju. No istodobno moraju biti svjesni da ste u svakom trenutku spremni ostaviti to što radite ako vas oni doista trebaju. Ako ste isplanirali provesti dan s obitelji, ne odustajte pod izlikom posla jer vaši će ogorčeni ukućani izgubiti povjerenje u vas.

Nagradite cijelu obitelj kada postignete cilj 

Kada ostvarite cilj, odvojite vrijeme za sebe i nagradite se za uspjeh, ali odvojite i vrijeme kada ćete radost zbog obavljenog posla podijeliti s ukućanima. Vi jeste odradili lavovski dio posla, no vaša vam je obitelj bila potpora. Zajedno ste proživljavali vaše promjene raspoloženja i energetske padove, stoga zajedno i slavite. 

Odredite satnicu i pridržavajte je se

Radno vrijeme vam je do 16 sati, no gasite li tada računalo i završavate radni dan? I kada isključite laptop, vaš službeni mobitel i dalje je uključen te nerijetko zvoni i izvan radnog vremena. Odredite vremenske granice jer vašoj je obitelji jako važno da odvojite vrijeme kada ste usredotočeni samo na njih. 

Zapamtite, oni nisu vi!

Vi lako možete biti motivirani 18 sati na dan jer to je vaš posao u kojemu se želite dokazati i uspjeti. Vašim ukućanima treba “time-out”. Stoga nemojte biti razočarani niti ljutiti ako vam partner kaže da pretjerujete s pričama o poslu. 

Objasnite zašto to radite

U svakom poslu postoje problemi. Kada do njih dođe, vašim ukućanima neće biti jasno čemu ulažete toliki trud u neki projekt. Objasnite im zašto ste odabrali baš taj poslovni put - steći ćete njihovo povjerenje, a sebi ćete omogućiti da uz razumijevanje ukućana stisnete gas i nastavite dalje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

J. Lo je u haljini jedva hodala, a ručno su je izrađivali 800 sati: Slavnu guzu ipak nisu pokrili...
DRESS CODE 'VRT VREMENA'

J. Lo je u haljini jedva hodala, a ručno su je izrađivali 800 sati: Slavnu guzu ipak nisu pokrili...

Haljinu bez naramenica je upotpunila Tiffany & Co. nakitom, uključujući prsten Jean Schlumberger by Tiffany Bird on a Rock koji na sebi ima žuti dijamant i bijeli dijamant, oba od preko 4 karata; i ružičaste safire

Dnevni horoskop za srijedu 8. svibnja: Blizance muče ljubavni problemi, Ribama stiže novac
ZVIJEZDE OTKRIVAJU

Dnevni horoskop za srijedu 8. svibnja: Blizance muče ljubavni problemi, Ribama stiže novac

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 8. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Koji vam je kostim bio najbolji u prvom polufinalu Eurosonga?
RECITE NAM U ANKETI

Koji vam je kostim bio najbolji u prvom polufinalu Eurosonga?

Scena podnosi sve i svašta, neke su kreacije smislene i promišljene, dok su neke tu samo da bi nas iznenadile i zadržale pažnju. U svakom slučaj, kostim pjesmi i nastupu daje vizualni i dinamični okvir