Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Posteljina vam je posivjela? Evo kako je izbijeliti bez izbjeljivača

Posteljina vam je posivjela? Evo kako je izbijeliti bez izbjeljivača

Bijele plahte s vremenom mogu posivjeti i dobiti pomalo 'isprani' izgled, no dodate li jedan jeftin sastojak u perilicu rublja zajedno s praškom za pranje rublja, zablistat će stari sjajem kao su nove

VIDEO

Bijele plahte s vremenom će izgubiti sjaj i posivjeti bez obzira na to na kojoj ih temperaturi i koliko koliko temeljito prali. Ako mislite da se to ne može promijeniti bez da ih prije pranja namačete u skupom izbjeljivaču ili u otopini za uklanjanje mrlja, evo dobre vijest: Postoji rješenje koje stoji tek 33 centa, piše The Mirror. 

POGLEDAJTE VIDEO: Posteljinu treba mijenjati svaka dva tjedna

Pokretanje videa...

00:09

- Korištenje izbjeljivača pri svakom pranju nije preporučljivo, jer može oslabiti vlakna platna od kojeg je plahta sašivena. To čini tkaninu osjetljivom na habanje i vodi do toga da se plahta lakše podere. Umjesto toga, dodajte u perilicu rublja šalicu bijelog octa, i to zajedno s deterdžentom i plahta će biti izbijeljena, a ocat ju neće oštetiti. Osim toga, puno je jeftiniji od izbjeljivača  – kaže Elizabeth Shields iz tvrtke Super Cleaning Service Louisville. Kad ciklus pranja završi, plahte možete staviti u sušilicu pa osušiti na niskoj temperaturi, ili ih prostrti  na konopcu za sušenje, ako vrijeme to dopušta. 

- Bijeli ocat ima svojstva prirodnog izbjeljivača i učinkoviti je omekšivač tkanine, tako da će  posteljinu ostaviti mekanom i vratiti  joj prirodni bijeli sjaj, a pružit će joj i svježinu. Alkoholni ocat uklanja sve neugodne mirise, kaže Shields.

Ako primijetite da plahte i nakon pranja s octom nemaju bijeli sjaj, moguće je da na platnu ima zaostalih 'mucica'. Zato prije svakog pranja prođite posteljinu valjkom za uklanjanje dlačica, što može dovesti do velike razlike.

Istražili smo i još neke savjete koji mogu pomoći da vaše plahte iz perilice izađu s bijelim sjajem: Jedna od alternativa bijelom, alkoholnom octu navodno je sok od limuna. Ocijedite pola limuna i dodajte taj sok u odjeljak s praškom prije nego mašina povuče vodu. 

I alkoholni ocat i limunov sok koristite samo na potpuno bijelom rublju, jer će tkanine drugih boja, nakon što se u njima operu, izgledati izblijedjelo. Na sličan način djeluje i boraks, odnosno natrijev tetraborat. Riječ je o prahu koji se dodaje u pranje da bi posvijetlio odjeću i uklonio mrlje. Možete ga dodati u perilicu rublja, zajedno s detergentom za pranje.

I ne zaboravite a trik u koji su vjerovale naše bake i mame: Kad god je vrijeme to dozvoljavalo, sušile su posteljinu  na suncu, jer ga ono također izbjeljuje. No, ne ostavljajte ga direktno izloženog zrakama sunca predugo, jer će se vlakna 'prekuhati' i posteljina postati kruta. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!
POKUŠALA OBORITI REKORD

Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!

Chiara je pokušala pojesti poznatu pizzu od metra kao 101. natjecatelj. Food influencerica stigla je sa Sicilije, a karlovačka pizza koju je mazala čokoladnim namazom sad nosi ime po njoj