Lifestyle

Komentari 11

Postojana do kraja: Otkrili kako zadržati idealnu pjenu na pivu

Postojana do kraja: Otkrili kako zadržati idealnu pjenu na pivu

Znanstvenici su s novom tehnikom uspjeli 'preslikati' pjenu, a to sada mogu primjeniti i na pivo - s ciljem da stvore savršenu pjenu na vrhu krigle koja bi bila postojana sve do zadnjeg gutljaja

Nedavno su znanstvenici sa Sveučilišt Manchester objavili kako su otkrili koji su najstabilniji načini da se napravi pjena u napitcima, zbog čega se nadaju 'kvalitetnijim i postojanijim' pjenama u svemu što se pjeni, od napitaka poput kave s mlijekom i pive, preko šampona i pjena za gašenje požara, pa sve do pjena koja se koriste za sprječavanje ekoloških katastrofa. 

- Desetljećima su se znanstvenici pokušavali dogovoriti kako se najbolje može kontrolirati životni vijek i stabilnost pjene izrađene od tekućina koje sadrže više vrsta aditiva - objasnio je za britanski Sun voditelj istraživanja o pjenama sa sveučilišta u Manchesteru, dr. Richard Campbell.

On kaže kako se u nekim proizvodima koriste ultra stabilne, a u drugima iznimno nestabilne pjene - a da shvate zašto se pjene toliko razlikuju u svojoj stabilnosti, sa svojim je timom proučavao građu mjehurića koji su sastavna građa svake pjene.

Konačno su pjenu uspjeli 'preslikati' potpuno novom tehnikom koju, kako kažu, sada mogu primijeniti i na pivo - s ciljem da stvore 'savršenu' pjenu na vrhu krigle koja bi bila postojana sve do zadnjeg gutljaja. 

Kratka povijest piva:

- popis sastojaka za pivo najstariji je zabilježeni recept na svijetu

- pivo vjerojatno datira iz 5. tisućljeća prije Krista, iz Irana

- drevni egipatski i mezopotamijski tekstovi spominju pivo

- neki smatraju da je piće slično današnjem pivu u raznim krajevima svijeta nastajalo čim su ljudi počeli saditi žitarice 

- najstariji pisani dokazi o pivu pronađeni su na 7000 godina starom loncu pronađenom u Iranu

- pivo je ostalo jedno od najpopularnijih pića i u srednjem vijeku

- tek se nakon industrijske revolucije pivo uglavnom prestalo proizvoditi kod kuće

- do kraja 19. stoljeća najviše se piva proizvodi u tvornicama.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZANCIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

 

Najčitaniji članci