Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Postoje četiri osnovna razloga zbog kojih vas bole bradavice

Postoje četiri osnovna razloga zbog kojih vas bole bradavice
1

Ako ste žena, onda ste zasigurno najmanje jedanput u životu osjetili bolove u bradavicama vaših grudi, bez obzira je li riječ o preosjetljivosti zbog mjesečnice ili postoji neki drugi razlog

VIDEO

Povremena bol u bradavicama može djelovati zastrašujuće i svakako je alarm koji vas usmjerava u brizi za vlastito zdravlje, no činjenica je da je bol u bradavicama i normalna i čak je 70 posto žena izjavilo kako su tijekom života osjetile neki tip boli u prsima, odnosno mastalgiju, piše Womansdaily.

POGLEDAJTE VIDEO: Savjet stručnjaka: Što češće skidajte grudnjak

Pokretanje videa...

00:44

Uglavnom je riječ o benignim bolovima, a od 70 posto žena koje su osjetile bolove, samo 15 posto njih imale su takve tegobe da su morale zatražiti liječniku pomoć. Naravno da je tjeskoba normalna u trenutku kad oko bradavica osjetite neugodu ili bol te se pitate što je mogući uzrok.

Fotolia

Dr. Amna Husain, pedijatrica i stručnjakinja za dojenje te osnivačica privatne klinike Pure Direct Pediatrics objasnila je koji su mogući uzroci bolova i kada je važno obratiti se liječniku,

1. Infekcija

Postoji čitav niz mogućih infekcija koje će stvarati probleme s bradavicama, od bakterijskih do gljivičnih i virusnih infekcija. Bolovi zbog infekcije mogu se opisati kao osjećaj vrućine oko bradavice koji nastaje zbog pojačanog dotoka krvi u to područje, što je način na koji se tijelo pokušava zaštititi od infekcije.

Više od 40% žena sa sumnjom na rak dojke za pomoć se obrati privatniku
Više od 40% žena sa sumnjom na rak dojke za pomoć se obrati privatniku

- Gljivična infekcija u početku nije bolna, no to se može promijeniti s vremenom. One obično nastaju u kožnim naborima ispod grudi jer vole topla i vlažna mjesta, kaže dr. Husain.

Unhooking a bra

Ostale infekcije mogu nastati zbog dojenja ili korištenja prljavog grudnjaka. Ako mislite da imate infekciju, svakako se obratite liječniku koji će vam preporučiti kreme kojima ćete suzbiti problem.

2. Dermatitis

Ako ste skloni nastanku ekcema ili psorijazi, vjerojatno je da ste imali i upalne promjene oko bradavica i na grudima. Ako pak niste skloni takvim stanjima, možda je riječ samo o alergijskoj reakciji.

Ako trčite i ne nosite sportski grudnjak oštećujete tkivo dojke
Ako trčite i ne nosite sportski grudnjak oštećujete tkivo dojke

- Koža na grudima je osjetljiva i može reagirati na novi deterdžent, sapun ili dezodorans koji koristite, upozorava dr. Husain.

U tom slučaju bilo bi dobro prestati s korištenjem preparata koji uzrokuje osip, a on bi trebao nestati kroz jedan do dva dana. Ukoliko se unatoč mjerama predostrožnosti osip zadržao dulje od toga, svakako se javite liječniku koji će procijeniti o čemu je riječ.

3. Hormoni

- Hormonalne promjene mogu prouzročiti pojačanu osjetljivost bradavica, osobito u vrijeme pred menstruaciju, kad krenete uzimati novu kontracepcijsku pilulu, tijekom trudnoće ili odmah nakon porođaja, kaže dr. Husain.

Fotolia

Bol je u tom slučaju sličnija iritaciji, a bradavice su osjetljivije na dodir te kod trenja imate osjećaj žarenja. Dr. Husain kaže da se takvi bolovi pojavljuju i nestaju s hormonima, no ukoliko se zadrže više od nekoliko tjedana, svakako posjetite liječnika.

4. Dojenje

Postoji čitav niz problema koji proizlaze iz dojenja. Loše pozicioniranje ili preslabo sisanje mogu biti uzrok boli. No dr. Husain podsjeća žene kako to nije uvijek njihova krivnja.

- Vaše novorođenče možda slabije sisa, a to nema veze sa vama. Zato ne dopustite da vas zbog toga obuzme krivnja, jer je već dosta to što se morate nositi s bolovima, kaže liječnica.

Manji rizik od raka dojke za žene koje smršave nakon 50-e
Manji rizik od raka dojke za žene koje smršave nakon 50-e

Pojašnjava kako uzrok boli može biti i začepljeni mliječni kanalić koji se javlja kod dojilja.

- Mlijeko začepi kanalić, a vaše tijelo blokadu tad tretira kao strano tijelo, što uzrokuje snažan upalni odgovor, opisala je.

Najbolji način da suzbijete bol su topli oblozi koji će smanjiti oteklinu i osloboditi blokadu. Pomaže i masaža grudi dok se tuširate, ali i masaža prilikom dojenja.

- Masirajte grudi dok dojite jer će beba svojim sisanjem omogućiti uklanjanje blokade, kazala je.

Ako imate problema s dojenjem, potražite savjet konzultanta koji će pomoći vama i vašem djetetu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'