Potencijalno novo cjepivo protiv malarije pokazalo se učinkovito | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Potencijalno novo cjepivo protiv malarije pokazalo se učinkovito

Potencijalno novo cjepivo protiv malarije pokazalo se učinkovito

Novo potencijalno cjepivo tesiralo se na bebama u Africi, a taj bi napredak mogao smanjiti broj umrlih od bolesti koju prenose komarci, a koja godišnje oduzme pola milijuna života djece.

VIDEO

Cjepivo koje su razvili znanstvenici sa sveučilišta Oxford zove se R21/Matrix-M te je pokazalo 77 posto djelotvornosti pri godinu dana dugom istraživanju provedenom na 450 djece u Burkini Faso, priopćili su znanstvenici.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Video vijesti 12.4.2021. 01:03

Predvodio ih je Adrian Hill, direktor oxfordskog instituta Jenner i jedan od glavnih znanstvenika iza AstraZenecinog i Oxfordovog cjepiva protiv covida-19. 

Cjepivo će se u idućoj, konačnoj fazi, testirati u četiri afričke države na oko 4,8 tisuća djece starih između 5 mjeseci i 3 godine, prenosi agencija Reuters. 

An Anopheles stephensi mosquito obtains a blood meal from a human host through its pointed proboscis in this handout photo

Hill je rekao da ima „velika očekivanja od potencijala tog cjepiva“ koje bi moglo biti prvo koje ispunjava cilj Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o djelotvornosti preko 75 posto. 

Svjetski znanstvenici desetljećima rade na razvoju cjepiva protiv malarije, komplicirane bolesti koje uzrokuje parazit prenesen komarcima. 

Malarijom se svake godine zaraze milijuni ljudi, a umre ih više od 400 tisuća – većinom djece u najsiromašnijim dijelovima Afrike.

Prvo i zasad jedino odobreno cjepivo protiv malarije, Mosquirix, razvio je GlaxoSmithKline, no učinkovito je u samo 30 posto slučajeva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Splićanke pokupile infekciju na plaži, tijelima im se šire kraste. Doktorica: 'Pazite, zarazno je'
VIDEO: NEUGODA ZVANA IMPETIGO

Splićanke pokupile infekciju na plaži, tijelima im se šire kraste. Doktorica: 'Pazite, zarazno je'

Riječ je o infekciji bakterijama Staphylococcus. Zovu ih 'slatke kraste' ili impetigo. Ova infekcija češća je kod male djece ili one oslabjelog imuniteta, no može se javiti i kod odraslih
Ženu izjele stjenice: 'U hotelu u Zagrebu su me izgrizle, svrab je nepodnošljiv, ne mogu spavati'
STRUČNJAK: SVE JE VIŠE SLUČAJEVA

Ženu izjele stjenice: 'U hotelu u Zagrebu su me izgrizle, svrab je nepodnošljiv, ne mogu spavati'

Čitateljica iz Zadra tvrdi kako su je u jednom zagrebačkom hotelu potpuno izgrizle stjenice. Iz hotela tvrde da su zvali firmu za dezinsekciju i deratizaciju te da nije uočena infestacija stjenicama