Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Potencijalno novo cjepivo protiv malarije pokazalo se učinkovito

Potencijalno novo cjepivo protiv malarije pokazalo se učinkovito

Novo potencijalno cjepivo tesiralo se na bebama u Africi, a taj bi napredak mogao smanjiti broj umrlih od bolesti koju prenose komarci, a koja godišnje oduzme pola milijuna života djece.

VIDEO

Cjepivo koje su razvili znanstvenici sa sveučilišta Oxford zove se R21/Matrix-M te je pokazalo 77 posto djelotvornosti pri godinu dana dugom istraživanju provedenom na 450 djece u Burkini Faso, priopćili su znanstvenici.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Video vijesti 12.4.2021. 01:03

Predvodio ih je Adrian Hill, direktor oxfordskog instituta Jenner i jedan od glavnih znanstvenika iza AstraZenecinog i Oxfordovog cjepiva protiv covida-19. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Cjepivo će se u idućoj, konačnoj fazi, testirati u četiri afričke države na oko 4,8 tisuća djece starih između 5 mjeseci i 3 godine, prenosi agencija Reuters. 

An Anopheles stephensi mosquito obtains a blood meal from a human host through its pointed proboscis in this handout photo

Hill je rekao da ima „velika očekivanja od potencijala tog cjepiva“ koje bi moglo biti prvo koje ispunjava cilj Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o djelotvornosti preko 75 posto. 

Svjetski znanstvenici desetljećima rade na razvoju cjepiva protiv malarije, komplicirane bolesti koje uzrokuje parazit prenesen komarcima. 

Malarijom se svake godine zaraze milijuni ljudi, a umre ih više od 400 tisuća – većinom djece u najsiromašnijim dijelovima Afrike.

Prvo i zasad jedino odobreno cjepivo protiv malarije, Mosquirix, razvio je GlaxoSmithKline, no učinkovito je u samo 30 posto slučajeva.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru