Lifestyle

Komentari 2

Povijest capri hlača: Nastale su ih bunta usred 'zabrane' da žene nose kreaciju za muškarce

Povijest capri hlača: Nastale su ih bunta usred 'zabrane' da žene nose kreaciju za muškarce

Rođak autorice hlača, Njemice Sonje de Lennart na Beverly Hillsu, filmski producent i prijatelj Gregoryja Pecka, uveo ju je u svijet Hollywooda, koji je onda proslavio ovaj dizajn

Sonja de Lennart otvorila je svoj prvi butik, Salon Sonja, u Münchenu 1945. godine, ubrzo nakon završetka 2. svjetskog rata. Bila je mlada, buntovna djevojka, razočarana jer je u to vrijeme bilo nezamislivo da u društvu žene nose tada tradicionalno muški odjevni predmet.

POGLEDAJTE VIDEO: Dizajner Boris Pavlin u radu koristi tehnike visoke mode

Izvorne klasične capri hlače osmislila je kao varijantu za sva godišnja doba, a poznate su postale kad ih je 1949. godine odjenula njemačka glumica Mady Rahl.

Dizajn je dobio ime prema talijanskom otoku Capri, na kojemu je Sonja de Lennart provodila odmor. Još ih je pritom malo skratila hlače, kako bi mogla nesmetano šetati po plićaku, bez da ih smoči.

Također, autorica je bila niskog rasta, tako da su hlače bile dosta kraće od klasičnih.

Uskoro je rođak Njemice Sonje de Lennart na Beverly Hillsu, filmski producent i prijatelj Gregoryja Pecka, uveo dizajnericu u visoke krugove, piše Highheelssociety.

Ubrzo su njezin dizajn naručile velike filmske kuće, istaknuti redatelji, kostimografi te uglednici iz cijelog svijeta.

Kreacije capri hlača s potpisom poznate dizajnerice nosile su dive poput Ingrid Bergman, Audrey Hepburn, Marylin Monroe, Anite Ekberg te Grace Kelly.

Svako ljeto capri hlače i dalje su hit, poželjne i kao dio elegantnih trendova uz lagane veste i slične komplete.

Najčitaniji članci