Karoteni djeluju poput antioksidansa, pa povrće kao što je mrkva, bundeva i slatki krumpir mogu sniziti rizik od nastanka kroničnih bolesti i spriječiti razvoj karcinoma
Povrće bogato karotenom sprečava razvoj stanica raka
Mrkva je poznata kao namirnica koja je dobra za vid, a nove studije američkih znanstvenika pokazuju da može sniziti i rizik od plućnih bolesti te zaštititi od raka. Povrće kao što su slatki krumpir, bundeve i mrkva bogate su alfa-karotenom, beta-karotenom, likopenom koji djeluju poput antioksidansa. Kronične bolesti poput karcinoma i bolesti srca uzrokovane su visokom razinom kisika u krvi, a povrće bogato karotenom smanjuje ta oštećenje i rizik od bolesti.
Alfa-karoten vrlo je sličan po kemijskom sastavu beta-karotenu, ali je puno učinkovitiji u sprječavanju rasta stanica raka u mozgu, jetri i koži, tvrde liječnici na istraživanju. Uz žuto-narančasto povrće, ljudi bi trebali za dobrobit zdravih pluća trebali jesti i više tamnog povrća. Brokule, mahune, grašak, špinat, kupus, kelj i salate također su bogate alfa-karotenom i smanjuju rizik od raka pluća više nego potrošnja bilo koje druge vrste povrća.