Lifestyle

Komentari 0
ODLIČAN 'ALAT'

Poznata vizažistica nam otkrila: Koji kistovi su najbolji te koje koristiti za sve vrste makeupa?

Make-up kistovi izrađuju se od prirodne ili sintetičke dlake, no danas su popularniji kistovi od sintetičkih vlakana jer su cruelty free/ vegan te je tehnologija izrade toliko napredovala da su vrhunske kvalitete

Jedno od najboljih svojstava sintetičkih kistova je da su hipoalergeni te se lako održavaju i čiste. Moram istaknuti i jednu od top prednosti, a to je da kistom zapravo štedite formulu, puder ili rumenilo, jer ga je manje potrebno da bi se pravilno 'raširio' po licu i stopio s tenom, ističe Mihaela Dodić, jedna od naših najpoznatijih vizažistica.

Make-up kistovi se dijele na kistove za lice, oči te usne. Pod kistove za lice spadaju sve vrste kistova za nanošenje tekuće podloge, pudera u prahu ili kamenu, rumenila, bronzera, highlightera, kao i kistovi za prekrivanje podočnjaka te kistovi za konturiranje.

POGLEDAJTE VIDEO: Kod Mihaele Dodić na lekciji

Za oči se koriste razne veličine kistova za sjenčanje i blendanje, kist za tuš te kist za oblikovanje obrva.

Oni su manji, dok su kistovi za lice veći, imaju razne debljine dlake, ovisno za što su namijenjeni, koju vrstu formule – radi li se o tekućoj, u prahu ili kamenu.

Razlikuju se po samom izgledu, kist za tekući puder ima nešto deblju, tvrđu dlaku, dok je za puder u prahu ona tanja i nježnija.
Kistovi za rumenila u kamenu su mekši, kako bi na licu stvorili onaj nježan sloj.

O tipu i debljini dlake ovisi kako će kist formulu primiti na sebe i koliko će je 'pobrati' iz kutijice.

Slavni kist 'bockalica' baš tako izgleda, a stvoren je za apliciranje pudera u tekućem stanju, idealno ga stapa s kožom.

Naime, velika je razlika apliciranje kistom i prstima, jer njima povlačimo fluid po licu, a kistom ga tapkamo. Time koža bolje 'prima' formulu i ten je ujednačen, prirodniji u samo par poteza te ne djeluje kao sloj.

- Obzirom da postoje različiti tipovi žena, s različitim navikama i različitom estetikom, o tome i ovisi koje će kistove koristiti te kako će aplicirati svoj make-up. Osobama koje preferiraju prirodniji izgled, odnosno vole basic make-up, svakako je dovoljno imati kist za tekuću podlogu, rumenilo, puder u prahu ili kamenu te eventualno kist za sjenilo i usne – objasnila je Dodić.

Zaljubljenice u make-up svakako mogu proširiti dodati još podosta kistova, onaj za konturiranje, obrve, tuš te lepezica za trepavice.

Jedan od hitova u svijetu kozmetike je kabuki kist, specifične debljine i širine.

- Kabuki kist dobio je naziv po Kabuki japanskom plesno-dramskom kazalištu s kraja 16. stoljeća, u kojemu su glumci nosili vrlo teški make-up, kako bi naglasili karakter svoje uloge. Kabuki kist u prvotnom je obliku bio velik, obli s kratkom drškom te se njime nanosio rižin puder koji je zatvarao pore te licu dao baršunast izgled. Danas postoje različiti tipovi Kabuki kistova, ovisno koje proizvode za lice ili tijelo nanosimo, jesu li to bronzeri, shimmeri, cisti pigmenti, highlighteri - ispričala je iskusna vizažistica.

Iako žene ili vole nanositi šminku prstima ili su ipak za kistove, činjenica da je ovaj način šminkanja sve popularniji.

Naime, umjesto da ostane na prstima, manju količinu pudera kist raspodjeli ravnomjerno, a slično rade i oni za sjenilo. Stoga, svakako se isplati imati vlastitu paletu ovih 'alata' za ljepotu, naročito ako dan započinjete - šminkanjem.

Pet vrsta kistova

1. Mekani tanki kist oblog vrha namijenjen je preciznom nanošenju korektora i ublažavanju neujednačenosti kože na malom području, savršen za one koje ne žele puder na čitavom licu

2. Kist debljeg, oblog vrha idealan je za tekući puder, nanosi se laganim tapkanjem, a puder djeluje prirodno, ne vide s tragovi i potezi nanošenja

3. Kist u obliku lepeze idealan je za nanošenje laganih praškastih i tekstura u kamenu kao što su bronzeri i highglighteri te slični proizvodi sa sjajnim česticama

4. Deblji kist blago kosog vrha namijenjen je nanošenju pudera u prahu, blago će ga smjestiti na lice, kako bi boja bila prirodna, bez mrlja

5. Kist oštro rezanog vrha savršeno će ujednačiti konture lica, namijenjen finiširanju i ujednačavanju tekstura na licu. Odličan i za rumenilo u prahu ili kamenu