Jedan od vodećih hrvatskih kuhara chef Ivica Štruml otkrio nam je tajnu savršenog umaka bolognese. Osim toga, dao je nekoliko savjeta kako birati meso i usitniti ga, kako kuhati tjesteninu...
Lifestyle
Komentari 22
Jedan od vodećih hrvatskih kuhara chef Ivica Štruml otkrio nam je tajnu savršenog umaka bolognese. Osim toga, dao je nekoliko savjeta kako birati meso i usitniti ga, kako kuhati tjesteninu...
Uobičajeno je mišljenje da se ovo jelo zove – 'špageti Bolonjez' pa ih mnogi jedu samo sa špagetima. Naravno da se može koristiti kratka tjestenina što je i moja preporuka, objasnio nam je Ivica Štruml, šef kuhinje u Restoranu Virtus, koji je desetljećima usavršavao svoje kulinarske vještine. Između ostalog, bio je glavni chef u zagrebačkom hotelu Esplanade, a potom u hotelu Palace.
Podijelio je s nama svoj recept i otkrio nekoliko trikova za savršeni bolognese umak:
MESNI RAGU S TJESTENINOM
(ragu "Bolognese")
* za cca 4 osobe
Potrebni sastojci:
Na početku par savjeta:
- Zamolite mesara da vam samelje meso na krupnijoj "šajbi" minimalno 8 mm. Nije veliki problem ako nema, ali svejedno pokušajte. Naježim se kada čujem u mesnici “da vam sameljem dvaput?". Odgovor je obično "dvaput" i eto upropaštenog mesa, a i jela. Meso može biti bilo koje ili ovako kako sam napisao, a nećete pogriješiti čak i ako kombinirate mesa divljači s uzgojenim mesom. Npr. jelen sa domaćom svinjom ili vepar s domaćim govedom (ove kombinacije su dobre i za sarmu). Najsigurnije je ipak se držati provjerene klasike ako govorimo o pripremi kod kuće tj. onako kako ste navikli - objasnio nam je chef Ivica Štruml.
- U sezoni rajčica upotrijebite domaće zrele rajčice umjesto kuhanih konzerviranih. Lonac ili tava u kojoj pripremate jelo trebala bi biti šireg i debljeg dna. Kuhajte uvijek s dobrim vinom, a najbolje s onim koje pijete uz jelo - dodao je i opisao kako pripremiti jelo.
Postupak:
Ugrijte tavu na srednje jakoj vatri nekoliko minuta prije početka kuhanja. Ulijte pola ulja i kada vidite da se počinje dimiti dodajte mu sitno narezan crveni luk. Pojačajte vatru i pržite uz miješanje dok ne postane staklast. Dodajte mu sitne kockice hamburgera te nastavite pržiti uz miješanje nekoliko minuta.
Sada dodajte korjenasto povrće narezano na kockice i sitno nasjeckanu papriku i dobro zapržite. Izvadite povrće, tzv sofrito iz tave, dodajte ostatak ulja i kada se ugrije dodajte meso. Ostavite jaku vatru i neprekidno miješajte da ne otpusti tekućinu. Miješajte dok se meso ne počne pržiti i nastavite barem 4-5 minuta. Meso će tako dobiti puniji okus, a jelo miris.
Dodajte nasjeckani češnjak, senf, mljevenu papriku i vratite povrće, podlijte vinom i ostavite da iskuha. Sada dodajte usitnjenu rajčicu, sol, šećer i papar, biljne začine te podlijte s povrtnim temeljcem. Polu poklopljeno kuhajte na laganoj vatri uz povremeno podlijevanje najmanje sat i pol, a ako imate vremena i dulje.
Meso mora biti mekano, a umak gust kada ste gotovi. Provjerite okus, dodajte začine ako je potrebno.
Tjesteninu uvijek kuhajte u čim više, posoljene vode. Stupanj kuhanosti tjestenine odredite sami, ali pazite da se ne prekuha. Nema puno gorih stvari od gnjecave tjestenine.
Jelo možete poslužiti tako da ocijeđenu tjesteninu prelijete i pomiješate s otopljenim maslacem i povrh tjestenine prelijete umak.
Ili, maslac umiješate u umak pa sve zajedno pomiješate s tjesteninom.
Sir po želji naribajte na kraju po mogućnosti za stolom…
Dobar tek
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+