Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Prava taktika: Način je daleko bitniji od onog što se govori

Prava taktika: Način je daleko bitniji od onog što se govori
1

Pobjednička strategija: Smireno, logično i samopouzdano izlaganje najbolji je put da čovjek izgovori ono što misli te pridobije potporu na poslu, ali i kod kuće

VIDEO

Kako biste uspješno i produktivno izrekli vlastito mišljenje, “naoružajte” se dozom suosjećanja, ističu komunikolozi i psiholozi.

Umjesto da se branite od ‘napada’, dopustite sugovorniku da kaže što misli

- Kao sudac u televizijskom showu ‘Top Chef’ uvijek se prvo fokusiram na pozitivne stvari. Pitanjima poput: ‘Jeste li planirali kuhati na toj temperaturi?’, ‘Zašto ste dodali baš taj začin?’ ili ‘Zašto ste baš tim redom pripremali namirnice?’ pokušavam shvatiti razloge i akcije natjecatelja. Njihovi odgovori često ih vode samokritici, što je mnogo jednostavnije nego da natjecatelji slušaju kako ih netko drugi kritizira - kaže zaljubljenica u gastronomiju i TV voditeljica Gail Simmons. Uvijek imajte na umu da je način na koji ste nešto rekli važniji od onog što ste rekli. Smirena, logična i samopouzdana prezentacija ideja u većini je slučajeva “pobjednička strategija”, tvrde psiholozi. Kako biste uspješno izrazili mišljenja, važne su i otvorenost i izravnost. 

- Na počeku karijere bila sam na sastancima na kojima sam nerijetko bila jedina žena. Često sam se htjela uključiti u razgovor, no činilo mi se da bi moje ideje mogle djelovati luckasto ili besmisleno. Zatim bi muškarac rekao upravo ono što mi je bilo na pameti, a ostali sudionici razgovora tu bi ideju smatrali briljantnom. Takve su me situacije naučile da odmah predstavim svoju ideju ili kažem što mislim - navodi nekadašnja američka državna tajnica Madeleine Albright.

Pristojno saslušajte pa recite što mislite

Kako bih mogla komentirati razgovor, počela sam aktivno slušati. Korisno je reći: ‘Prije no što prijeđemo na drugu temu, želim dodati...’. Ako čekate, razgovor često krene drugim smjerom, a ono što ste htjeli reći postaje nevažno, kaže Albright.

Našalite se i lakše ćete doći do riječi

Razgovarate li s nekim tko vas stalno prekida, morali biste mu to dati na znanje. Napetost “razbijte” šalom poput: “Govorim li presporo? Jer svaki put kad me prekinete, strahujem da zvučim kao da držim petosatnu prezentaciju”.

Najbolje prolazi "kratko i jasno"

Razlažete li temu ‘na dugo i na široko’, uglavnom kažete previše. Jasno i glasno recite što ste namjeravali, a zatim, bez prekidanja, poslušajte komentar sugovornika, objašnjava američka novinarka i spisateljica Katie Couric.

Samo bez isprika i puno okolišanja

Žene često razgovor počinju isprikom, za što nema potrebe. - Kao mlada reporterka dobila sam nezgodan zadatak. Odbila sam ga navodeći jasne razloge. Umjesto okolišanja rekla sam to kratko i izravno - kaže Katie Couric.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje