Lifestyle

Komentari 0

Prava taktika: Način je daleko bitniji od onog što se govori

Prava taktika: Način je daleko bitniji od onog što se govori

Pobjednička strategija: Smireno, logično i samopouzdano izlaganje najbolji je put da čovjek izgovori ono što misli te pridobije potporu na poslu, ali i kod kuće

Kako biste uspješno i produktivno izrekli vlastito mišljenje, “naoružajte” se dozom suosjećanja, ističu komunikolozi i psiholozi.

- Kao sudac u televizijskom showu ‘Top Chef’ uvijek se prvo fokusiram na pozitivne stvari. Pitanjima poput: ‘Jeste li planirali kuhati na toj temperaturi?’, ‘Zašto ste dodali baš taj začin?’ ili ‘Zašto ste baš tim redom pripremali namirnice?’ pokušavam shvatiti razloge i akcije natjecatelja. Njihovi odgovori često ih vode samokritici, što je mnogo jednostavnije nego da natjecatelji slušaju kako ih netko drugi kritizira - kaže zaljubljenica u gastronomiju i TV voditeljica Gail Simmons. Uvijek imajte na umu da je način na koji ste nešto rekli važniji od onog što ste rekli. Smirena, logična i samopouzdana prezentacija ideja u većini je slučajeva “pobjednička strategija”, tvrde psiholozi. Kako biste uspješno izrazili mišljenja, važne su i otvorenost i izravnost. 

- Na počeku karijere bila sam na sastancima na kojima sam nerijetko bila jedina žena. Često sam se htjela uključiti u razgovor, no činilo mi se da bi moje ideje mogle djelovati luckasto ili besmisleno. Zatim bi muškarac rekao upravo ono što mi je bilo na pameti, a ostali sudionici razgovora tu bi ideju smatrali briljantnom. Takve su me situacije naučile da odmah predstavim svoju ideju ili kažem što mislim - navodi nekadašnja američka državna tajnica Madeleine Albright.

Pristojno saslušajte pa recite što mislite

Kako bih mogla komentirati razgovor, počela sam aktivno slušati. Korisno je reći: ‘Prije no što prijeđemo na drugu temu, želim dodati...’. Ako čekate, razgovor često krene drugim smjerom, a ono što ste htjeli reći postaje nevažno, kaže Albright.

Našalite se i lakše ćete doći do riječi

Razgovarate li s nekim tko vas stalno prekida, morali biste mu to dati na znanje. Napetost “razbijte” šalom poput: “Govorim li presporo? Jer svaki put kad me prekinete, strahujem da zvučim kao da držim petosatnu prezentaciju”.

Najbolje prolazi "kratko i jasno"

Razlažete li temu ‘na dugo i na široko’, uglavnom kažete previše. Jasno i glasno recite što ste namjeravali, a zatim, bez prekidanja, poslušajte komentar sugovornika, objašnjava američka novinarka i spisateljica Katie Couric.

Samo bez isprika i puno okolišanja

Žene često razgovor počinju isprikom, za što nema potrebe. - Kao mlada reporterka dobila sam nezgodan zadatak. Odbila sam ga navodeći jasne razloge. Umjesto okolišanja rekla sam to kratko i izravno - kaže Katie Couric.  

Najčitaniji članci