Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru

VIDEO

Čišćenje starinskih televizora koji imaju glomazne katodne cijevi slično je čišćenju prozora. Moderni televizori zahtijevaju više njege. Iako se svi moderni zasloni mogu čistiti na isti način, morat ćete biti vrlo oprezni kakvu vrstu sredstva za čišćenje TV ekrana koristite i na koji način, kaže Jessica Ek, stručnjakinja za čišćenje na Američkom institutu za čišćenje. 

Napominje kako uređaj obvezno treba isključiti prije početka čišćenja, ne samo zbog sigurnosti, već ćete tako bolje vidjeti mrlje na ekranu. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

čišćenje 00:58

Koristite krpu od mikrovlakana

- Moderni zasloni mogu biti osjetljivi na pritisak i znaju se lako izgrebati pa je moja preporuka upotreba krpice od mikrovlakana, bez obzira na to je li vaš zaslon LCD, OLED ili plazma. Ona čini pritisak na zaslon ravnomjernijim i na taj način smanjuje mogućnost nastanka ogrebotina ili oštećenja - pojasnila je Jessica.

- Izbjegavajte papirnate ubruse, maramice i druge materijale koji mogu sadržavati vlakna koja su previše gruba za ekran. Čak i ako planirate čistiti starinski TV, krpa od mikrovlakana je i dalje najbolji izbor. Također, možete koristiti i elektrostatičku krpu - dodala je.

Savjetuje da prilikom brisanja ekrana ne stvarate velik pritisak.

Razbijeni mitovi u koje mnogi vjeruju: Evo kako prati ručnike da što dulje ostanu mekani
Razbijeni mitovi u koje mnogi vjeruju: Evo kako prati ručnike da što dulje ostanu mekani

- Prejak pritisak zna oštetiti ekran pa biste mogli pronaći izgorjele piksele sljedeći put kada upalite LCD ili plazmu - upozorila je.

Nikad tekućinu za čišćenje ne prskajte direktno na ekran

Prvo poprskajte krpicu finom maglicom pa tek onda krenite sa brisanjem. Osim toga, pripazite kakvu krpicu birate - neka bude nova i predviđena samo za brisanje ekrana.

Recimo, krpa za brisanje drvenog namještaja sigurno je već puna čestica masnoće od sredstava za brisanje namještaja pa bi mogla dodatno zamazati ekran. Također, ekran brišite vodoravnim ili okomitim potezima, nikako u krug jer tako mogu ostati mrlje, naglasila je ova stručnjakinja za čišćenje.

Nakon brisanja vlažnom krpom, po ekranu prijeđite i suhom. Očistite i ostale dijelove TV-a. To možete napraviti usisavačem - stavite ga na najmanju snagu i koristite nastavak koji izgleda kao četka. To će izvući prašinu iz sitnih otvora u njemu.

Kako očistiti tvrdokorne mrlje s TV ekrana?

Ukoliko na ekranu ostanu tvrdokornije mrlje, pokušajte ih ukloniti vrlo razrijeđenom mješavinom destilirane vode i blagog deterdženta za pranje posuđa. 

- Nikada ne biste trebali koristiti jake kemikalije poput acetona, toluena ili amonijaka. Može vam se učiniti da bi sredstvo za pranje prozora bilo dobro, no njemu je amonijak glavni sastojak koji će trajno oštetiti ekran. Iznimka su starinski televizori koji imaju staklene zaslone - kaže Jessica Ek.

Mirisno i čisto: Isprobajte recept za domaći deterdžent za rublje
Mirisno i čisto: Isprobajte recept za domaći deterdžent za rublje

Napravite sredstvo za čišćenje ekrana sami

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u omjeru 1:1, stavite u bočicu s finim raspršivačem, i to je to.

Nemojte koristiti vodu iz slavine jer sadrži minerale koji mogu izgrebati ekran, destilirana voda je puno mekša. 

Borite se s prašinom? Evo kako smanjiti skupljanje po stanu
Borite se s prašinom? Evo kako smanjiti skupljanje po stanu

Ne zaboravite očistiti i daljinski

Najprije iz njega izvadite baterije i vratite poklopac. Potom ga okrenite tako da tipke budu prema dole i protresite, kako bi sitne mrvice ispale na pod. 

Nakon toga na krpicu nanesite domaće sredstvo za čišćenje ekrana i prebrišite svaku tipku, a pokušajte čačkalicom uhvatiti i prostor između njih ili suhom starom četkicom za zube.

Možete koristiti i štapiće za uši - namočite ih tekućinom za čišćenje ekrana i brišite svaki dio daljinskog. Na kraju ostavite da se dobro osuši i tek tada vratite baterije, prenosi Reader's Digest.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 12

VIDEO

'Primila sam svog sina i snahu u kuću, sada me žele izbaciti van'
TUŽNA ISPOVIJEST MAJKE

'Primila sam svog sina i snahu u kuću, sada me žele izbaciti van'

Sin i snaha doselili su se kod njegove majke u kuću nakon svadbe, a onda su od nje tražili da se iseli iz vlastitog doma. Majka iz Amerike je očajna i slomljeno joj je srce

Prije spavanja pojedite ovo voće i pomoći će vam da zaspete
ZA NESANICU

Prije spavanja pojedite ovo voće i pomoći će vam da zaspete

Ako se borite sa spavanjem, možete postati frustrirani sami sa sobom, što ironično čini još težim da utonete u san. Stručnjaci preporučuju pojesti jednu voćku prije spavanja
Dnevni horoskop za nedjelju 23. lipnja: Bikovi će putovati i upoznavati zanimljive ljude
KAKO ĆETE PROVESTI DAN?

Dnevni horoskop za nedjelju 23. lipnja: Bikovi će putovati i upoznavati zanimljive ljude

Pročitajte dnevni horoskop za nedjelju 23. lipnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje