Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Predrasude o jedincima koje nisu točne: Razmaženi i nezreli

Predrasude o jedincima koje nisu točne: Razmaženi i nezreli
1

Zaključeno je da ne postoje razlike u osobinama kao što su ekstraverzija, zrelost, suradnja, autonomija, samokontrola i vodstvo. U stvari, jedinci imaju veću motivaciju za postignuće

VIDEO

Jedince društvo često smatra sebičnima, razmaženima, tjeskobnima, socijalno nesposobnima ili usamljenima. Psiholozi su takve stereotipe dugo održavali na životu. Čak je i Stanley Hall, jedan od najutjecajnijih psihologa prošlog stoljeća i prvi predsjednik Američkog psihološkog udruženja rekao da je biti jedino dijete samo po sebi bolest.  

Na sreću, početkom 21. stoljeća došla su nova saznanja. Najnovija studija u Njemačkoj koja je napravila istraživanje na 2000 odraslih otkrila je da jedinci nisu narcisoidniji od onih koji su odrasli s braćom i sestrama. 

Pokretanje videa...

Savjeti za odgoj djece 02:43

Zaključeno je da ne postoje razlike u osobinama kao što su ekstraverzija, zrelost, suradnja, autonomija, samokontrola i vodstvo. U stvari, jedinci imaju veću motivaciju za postignuće i lakše se prilagođavaju novim situacijama. Motivacija se u ovom slučaju odnosi na akademska postignuća te jedinci više teže za obrazovanjem od onih koji odrastaju s braćom i sestrom. 

Jedinci su često inteligentniji, a rezultati 115 studija pokazuju da su oni postigli veće rezultate na IQ testovima od druge djece. Jedini koji su nadmašili jedince po inteligenciji i u obrazovanju su bili su prvorođeni i oni koji su imali samo jednog mlađeg brata ili sestru. Rezultati ne pokazuju razliku između dvije skupine u razini samopoštovanja i kod problema s ponašanjem.

Stereotipi sugeriraju da su jedinci usamljeniji i da imaju više poteškoća sa sklapanjem prijateljstava, no istraživanje je uspoređivalo i nekadašnje odnose s vršnjacima tijekom osnovne škole te je zaključeno da su jedinci u djetinjstvu imali isti broj prijatelja kao i ljudi u drugim skupinama.

Smatra se da za razliku od djece sa braćom i sestrama, jedinci tijekom života dobivaju svu pažnju, ljubav i materijalna sredstva svojih roditelja. Oduvijek se pretpostavljalo da to za njih nosi negativne posljedice te da su oni na kraju razmaženiji i neprilagođeniji, ali smatra se da nedostatak natjecanja može biti prednost za djecu.

Prvorođena djeca su pametnija od svoje mlađe braće i sestara
Prvorođena djeca su pametnija od svoje mlađe braće i sestara

S obzirom da se u cijelom svijetu povećava broj obitelji sa samo jednim djetetom, možda je došlo vrijeme da se prestane stigmatizirati jedince i osuđivati roditelje koji odluče imati samo jedno dijete. Čini se da jedinci funkcioniraju u redu, ako ne i bolje, od onih koji imaju brata ili sestru. Sve je na kraju naravno, kao i uvijek, stvar odgoja i pristupa, piše Business Insider. 

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

12:21
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku