Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Prekrasne dalije u vrt se sade u svibnju kad ne prijeti mraz

Prekrasne dalije u vrt se sade u svibnju kad ne prijeti mraz
4

Svu svoju raskoš dalije će pokazati ako ih posadite na osunčano mjesto na kojem će uživati u jutarnjem suncu i imati najmanje šest sati direktne sunčeve svjetlosti

VIDEO

Zanima vas ova tema? Pročitajte i ovo: Lisne uši ne vole miris lavande, a voluharice bježe od češnjaka

Mnogo se vrsta dalija i sorti dalija udomaćilo u našim vrtovima, a mogu se uzgajati na balkonima u posudama za cvijeće, gredicama sa rezanim cvijećem, ali i poredati kao rubni nasadi na cvijetnjacima. 

Cvatu mjesecima i raznoraznim bojama, a posebno su lijepe kao rezano cvijeće u vazama. Za ranu cvatnju mogu se staviti u velike posude da potjeraju izdanke, a sredinom svibnja sade se direktno na otvorenom. Točnije, sadnja sjemena se u zaštićenom prostoru može se obavljati u veljači ili krajem ožujka, a izravno u tlo tijekom svibnja kada više nema straha od jutarnjih mrazova. 

POGLEDAJTE VIDEO: Valentina Bahora ima 658 djetelina s četiri lista

Pokretanje videa...

01:07
Beautiful pink dahlia in garden.

Vole humusno, propusno tlo te mnogo komposta i dobro organsko gnojivo. Doslovno uživaju na osunčanim mjestima u vrtu na kojima dopire jutarnje sunce i gdje će imati najmanje šest sati direktne sunčeve svjetlosti. Gomolj se sadi na dubini od 10 do 15 centimetara, a ovisno o sorti, na udaljenosti od 50 do 100 cm. Tako se patuljaste vrste sade na manjim, a visoke sorte na većim udaljenostima. Naime, ne preporučuje se gušća sadnja jer će biljka rasti u visinu i manje će cvjetati.

Sav trud oko dalija nagradit će vrtlare prekrasnim cvatom od srpnja do listopada. Prilikom sadnje u zemlju treba zabosti potporanj kako bi se ove visoke ljepotice što bolje učvrstile. Nakon sadnje zalijevaju se samo jedanput jer prevelika vlaga u toj fazi može prouzročiti truljenje gomolja. No, kad biljka krene intenzivno rasti treba je svakodnevno zalijevati, osobito u sušnim razdobljima. Prihranjuje se jednom na mjesec i to tek od lipnja do rujna. Kako bi se produžila i omogućila bogata cvatnja, potrebno je skidati ocvale cvjetove.

Mature Couple Working In Flower Beds In Garden At Home

Često ih napada pepelnica, osobito one biljke koje su posađene u teglama. Pojavljuje se uglavnom za vrijeme suše pa tada treba ukloniti zaražene cvjetove ili listove. Njihov najveći neprijatelj u vrtu su puževi koji napadaju njihove mlade izbojke. Nažalost, nisu otporne na zimu no preporučuje ih se obavezno ostaviti na otvorenom i nakon prvog mraza kako bi ‘dozrele’.

Potom se odrežu smrznuti listovi, a gomolji pažljivo iskopaju pa ostave na zraku s grumenom zemlje kako bi se osušili. Stabljike se odrežu pedalj iznad gomolja te čuvaju u što hladnijoj prostoriji. Najbolje ih je držati u vlažnom pijesku u drvenim kutijama. Pije ponovne sadnje u proljeće uzimaju se samo zdravi gomolji (ne smiju biti truli ni presuhi), razdvoje se i sade. 

Pink dahlias in glass vase on table

Kada ih režete za ukras u vazi, berite ih ujutro kada su u punom cvatu i odmah stavite u vodu. U vazi, ako im se voda redovito mijenja, mogu izdržati i do tjedan dana. Za što efektniji izgled, cvjećari ih često uparuju s ružama i karanfilima.

Zanima vas ova tema? Pročitajte i ovo: Lisne uši ne vole miris lavande, a voluharice bježe od češnjaka

POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

Pokretanje videa...

00:24
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku