Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Prekvalifikacija: Završili tečaj i uspješno se zaposlili u struci

Prekvalifikacija: Završili tečaj i uspješno se zaposlili u struci
1

Prošle godine preko HZZ-a ponuđena je edukacija za čak 57 zanimanja. Najviše novih diploma podijeljeno je za zanimanje zaštitara. Zaposlilo se čak njih 63 posto

VIDEO

Radio sam u Ciglani Zagreb, na održavanju, no kriza je učinila svoje i ostao sam bez posla. Oko 2,5 godine na burzi slao sam molbe i tražio posao u struci. Kad su mi iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ponudili prekvalifikaciju, objeručke sam je prihvatio, priča novopečeni zavarivač, 30-godišnji Zagrepčanin Tomislav Fekeža, jedan od 1700 nezaposlenih koje HZZ u prosjeku pošalje na prekvalifikaciju svake godine. 

- To je zanimanje blisko mojoj struci pa sam lako svladao sve što se tražilo tijekom tromjesečnog tečaja koji se sastojao prije svega od prakse. Kako sam se zaista trudio, na kraju sam i ostao raditi u Zavodu za zavarivanje i toplinsku tehnologiju, u čijoj je organizaciji tečaj i održan - govori Tomislav. 

Zadovoljan je jer mu je u međuvremenu malo porasla i plaća te smatra kako se pomalo nazire da se situacija na tržištu mijenja nabolje.

- Na početku sam imao oko 3000 kuna jer su i u Zavodu zbog krize smanjivali plaće, no kako su se okolnosti malo popravile, danas zaradim oko 3500 kuna - kaže. Ističe kako za zavarivače posla ima, pa se tako u Zavodu i dalje provode tečajevi za nove radnike, koje danas i Tomislav obučava te im pomaže. Nedavno je, osim toga, od petero radnika koji su prošli edukaciju u Zavodu za zavarivanje njih četvero odmah dobilo posao.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Lani je mjerom edukacije bilo obuhvaćeno 1768 nezaposlenih te 287 zaposlenih osoba (koje se upućuju na prekvalifikaciju najčešće kada poslodavac iskaže višak, ali postoji potreba za radnicima drugih profila). Evaluacija prekvalifikacija provedenih tijekom 2012. i 2013. pokazuje kako je šest mjeseci nakon što su prošli obrazovanje 31 posto sudionika bilo zaposleno. Lani se edukacija provodila za 57 zanimanja, najčešće kroz tečajeve koji traju između tri i šest mjeseci. 

U tom razdoblju polaznik ima pravo i na naknadu u visini najniže naknade za nezaposlenost koja iznosi oko 1100 kuna. Tijekom prošle godine najviše novih diploma podijeljeno je za zanimanje zaštitara, njih 301, a nakon šest mjeseci bilo je zaposleno njih 63 posto. Relativno dobro krenulo je i zavarivačima - edukaciju su prošla 82, a polovica je nakon pola godine radila. Statistika za kuhare i konobare nešto je slabija. 

No riječ je o sezonskim zanimanjima, kod kojih se šestomjesečno razdoblje može poklopiti s razdobljem izvan sezone kad je ponuda poslova slabija. Uglavnom, od 59 pomoćnih konobara, odnosno 44 pomoćna kuhara, radilo je samo 14, odnosno njih 16 posto. Obrazovanje nezaposlenih, koje u 2014. godini provodi HZZ, financira se u okviru projekta financiranog iz EU fondova. Prije svega je usmjereno na dugotrajno nezaposlene kojima se smatraju svi oni koji su najmanje šest mjeseci u evidenciji nezaposlenih i oni koji su na Zavod za zapošljavanje stigli kao tehnološki višak zbog poslovno uvjetovanog otkaza. Također, iskustvo pokazuje da prekvalifikacija u pravilu ne pomaže visokoobrazovanim osobama da pronađu posao, pa one niti nisu obuhvaćene tom mjerom, nego prije svega oni koji su završili samo osnovnu školu ili oni koji imaju završenu trogodišnju srednju školu radi stjecanja novog zanimanja. 

Podjednako se školuju i mladi i srednja generacija

Među sudionicima mjere obrazovanja nezaposlenih tijekom 2013. bilo je 889 mlađih od 29 godina, njih 723 između 30 i 49, a 156 ih je bilo starije od 50 godina. S obzirom na razinu obrazovanja, 231 sudionik imao je osnovnu školu, a 1345 imalo je srednje obrazovanje. Samo 156 visokoobrazovanih sudjelovalo je u ovoj mjeri prekvalifikacije.

Testiranje, selekcija i prethodna samoanaliza

Prekvalifikacija može biti vrlo korisna za povećanje zapošljivosti, no imajte na umu da se obrazujete za zanimanje u kojem postoji potreba za radnom snagom. Prije odluke o edukaciji korisno je napraviti analizu vlastitih sposobnosti i motiva za izbor određenog zanimanja te procijeniti možete li ga raditi s obzirom na vlastito zdravlje, dob, životne prilike i slično, ističu stručnjaci. Tako HZZ, prije nego što uputi osobu na prekvalifikaciju, obvezno provodi testiranje i selekciju kandidata.

Prekvalifikacija je nešto najbolje što mi se dogodilo

Punih 20 godina radila sam u Pomorskom centru za elektroniku u Lori, na normu i onda sam ostala bez posla. Ne mogu vam opisati kakav je to bio šok, pogotovo što sam već bila u godinama kada je teško naći novi posao. Nakon što su mi u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) samo mjesec dana poslije ponudili prekvalifikaciju za kuharicu, prihvatila sam to i mogu reći da je to najbolje što mi se dogodilo. Štoviše, danas mi je žao što prije desetak dana nisam poduzela taj korak, kaže Splićanka Gordana Vukušić (46), jedna od 1711 nezaposlenih koje je HZZ ove godine nakon testiranja i selekcije uputio na prekvalifikaciju. Već od 1. lipnja s novom je diplomom kuharice počela raditi u splitskom restoranu Šumica, gdje je radila sezonu. Iako se vratila u evidenciju HZZ-a, uvjerena je da to neće biti zadugo. 

- U toj se struci posao relativno lako nađe, vjerujem da ću već za blagdane nešto naći, makar i privremeno. I to je u mojim godinama puno s obzirom na to da je stalan posao teško pronaći. Ovako ću barem moći pokrpati kućni proračun - priča optimistična Splićanka. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru