Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Prerani ulazak u pubertet: Kad s vrtuljka stane na visoke pete

Prerani ulazak u pubertet: Kad s vrtuljka stane na visoke pete
1

Kao najvjerojatniji uzrok sve ranijeg ulaska u pubertet spominje se višak masnog tkiva koje izlučuje estrogen, sjedilački način života te prisutnost hormona u hrani

VIDEO

Nervoza, zaokupljenost izgledom, šminkanje, izlasci sve dulji telefonski razgovori s prijateljima… sve bi to mogli biti pokazatelji da vaš dječarac ili curica “ulazi u pubertet”. I sve bi to bilo normalno da vam se ne čini da je prerano da sve to počne već oko 10. godine. 

- Posljednjih je godina uočen trend sve ranijeg ulaska u pubertet - kao najvjerojatniji uzrok spominje se više masnog tkiva koje, među ostalim, izlučuje i estrogen, zbog sjedilačkog načina života te prisutnosti hormona u hrani - i sve duljeg trajanja adolescencije - potvrđuje diplomirana psihologinja i NLP trenerica Kristina Bačkonja i pojašnjava da se u svakodnevnom govoru često zamjenjuju pojmovi pubertet i adolescencija. 

Pubertet naime obuhvaća samo tjelesne promjene dok adolescencija obuhvaća i psihološke i socijalne, te, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, traje od 10. do 19. godine života. 

- Budući da fizička zrelost najčešće ne prati psihičku, to dovodi do problema. Ni modna industrija ne pomaže roditeljima: odjeća koja je na raspolaganju njihovoj djeci često je preuska, s predubokim dekolteom, prekratka i izazovna, a i industrija igračaka preplavljena je seksualiziranim lutkicama naglašenih atributa namijenjenim djevojčicama u dobi od četiri do šest godina. Također, sve je raširenija i ponuda dekorativne kozmetike za najmlađe… - napominje psihologinja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zbog svega je toga normalno da već u višim razredima osnovne škole djevojčice boje kosu, da za izlaske nose visoke potpetice, a roditeljima je sve teže oduprijeti se zahtjevima svoje djece kada su okružena djevojčicama koje se tako odijevaju i uređuju, a uskraćivanjem toga, napominje Bačkonja, dijete bi se moglo osjećati izolirano. 

- Previše seksualnih sadržaja u filmovima, serijama, na internetu djevojčicama nerijetko šalje poruke da moraju biti lijepe, izazovne i poželjne da bi uspjele, pa onda ne čudi da se djevojčice fotografiraju u izazovnoj odjeći i u izazovnim pozama i takve fotografije postavljaju na internet ili ih razmjenjuju putem mobitela. 

Dječacima se pak šalje poruka da trebaju biti “frajeri” koje krase agresivnost, snaga, grubost, promiskuitet pa su alkohol, cigarete, a u ekstremnijim slučajevima i droga, sastavni dio njihove krize identiteta. Stoga nije neobično da se roditelji pitaju kako sve to spriječiti? Psihologinja Bačkonja uvjerava da jednostavnog i brzog recepta nema, ali napominje da to hoće li dijete prihvatiti “vrijednosti” modernog doba ovisi o odnosu koji su roditelji izgradili s njim. 

- Poruke koje šaljemo djetetu, verbalne i neverbalne, razgovori i uvažavanje djetetova mišljenja, granice koje postavljamo, ključni su kako bi jednog dana naše dijete stasalo u osobu bez kompleksa koja ne podliježe trendovima. Iako rast i ranije sazrijevanje djeteta ne možemo usporiti, možemo razgovarati o svim pojavama: neprimjerenim fotografijama na Instagramu i posljedicama toga i to bez zabranjivanja nego uz dobronamjeran savjet, ističe psihologinja i dodaje kako bi dijete uvijek trebalo imati na umu da je roditelj njegova baza, netko kome se može obratiti u svakoj situaciji, netko koga se ne bi trebalo bojati. 

- Od najranijih dana dijete treba znati da svako njegovo ponašanje nosi određene posljedice i da roditelj neće preuzimati odgovornost za njegovo ponašanje. Unatoč svim trendovima srećem mnogo mladih koji ne podliježu toliko trendovima, imaju izgrađen sustav vrijednosti i koji su unatoč tome što nisu u ‘trendu’ prihvaćeni - ohrabruje psihologinja.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'