Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
4 komentara

Pretilost povećava rizik nekih karcinoma više nego pušenje

Podaci koje je objavio Cancer Research UK kažu da je rak crijeva, bubrega, jajnika i jetre vjerojatnije uzrokovan prekomjernom tjelesnom težinom nego pušenjem duhana

Foto: Dreamstime
4 komentara

Zbog toga su pokrenuli i kampanju s billboardima koji upozoravaju na rizik od raka uzrokovan prekomjernom težinom, ali kampanja je naišla na razne kritike jer neki tvrde da 'optužuje' ljude za prekomjernu težinu.

Istraživači iz Cancer Research UK su rekli da se ne radi o nikakvom optuživanju ljudi za prekomjernu težinu, niti kampanja ukazuje na to da su pušenje i pretilost izravno usporedivi s obzirom na rizik od raka, ali oboje povećavaju rizik od raka.

Foto: Screenshot/Twitter

Prekomjerna tjelesna težina ili pretilost uzrokuje oko 22.800 slučajeva raka svake godine u Velikoj Britaniji, u usporedbi s pušenjem koje uzrokuje 54.300. 

Pušenje je i dalje ukupno vodeći sprječivi uzrok raka u Velikoj Britaniji, dok je pretilost na drugom mjestu. No dok se stopa pušenja smanjuje, pretilost se povećava, a zdravstveni stručnjaci se slažu da je takva situacija zabrinjavajuća.

Fotolia DOKAZALO ISTRAŽIVANJE Oprez! Pušači imaju dvostruko veću opasnost od gubitka vida

U Velikoj Britaniji živi dvostruko više pretilih osoba nego pušača.

Foto: Dreamstime

Da je pretilost važan čimbenik u nastanku zloćudnih bolesti slaže se i naš doktor Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske udruge za borbu protiv raka.

- Ne bih rekao da je pretilost danas veći problem nego pušenje, ali je zasigurno važan čimbenik u nastanku zloćudnih bolesti. Kada se ne bi pušilo, kada bi se više kretali, kada bi bilo puno manje ili nimalo pretilih osoba, kada bi značajno manje konzumirali alkoholna pića i kada bi se umjereno izlagali sunčevom svijetlu, onda bi bilo oko 40 posto manje zloćudnih bolesti. To ja ta takozvana primarna prevencija koja je važna - rekao je dr. Eljuga.

BOLNO ISKUSTVO Mjesečnica mi je bila užasna, a onda su otkrili moje čudovište

Prekomjerna tjelesna težina ili pretilost ne znači da će osoba dobiti rak, ali treba znati da pretilost povećava rizik od raka.

Prema Cancer Research UK, pretilost je poznati čimbenik rizika za 13 tipova karcinoma- dojke, debelog crijeva, gušterače, jednjaka, jetre, bubrega, želuca, žučnog mjehura, maternice, jajnika, štitnjače, meningiom i multipli mijelom.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message