Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Preuzmite planer i olakšajte si predblagdansko čišćenje

Preuzmite planer i olakšajte si predblagdansko čišćenje
3

Iglice će manje padati ako drvo pri dnu omotate vlažnom krpom, vosak od bora lako se uklanja mlijekom, a svaka vrsta mrlja može nestati ako se odgovarajuće očisti

VIDEO

U bržem i lakšem čišćenju pomoći će PREDBLAGDANSKI ORGANIZATOR (download)

Tjedan uoči Božića često je ispunjen stresom jer nas očekuje kupovina darova, priprema jela i slastica te kićenje božićnog drvca, a uz pomoću jednostavnih naputaka svaki dom može zablistati u kratkom roku. Prije čišćenja dobro je provjetriti kuću i ostaviti po neki prozor otvoren kako bi prašina mogla izlaziti van iz prostorije dok čistimo. 

Prije postavljanja ukrasa, potrebno je očistiti dom s malo više truda nego inače. Prostorije u kojima se provodi najviše vremena prve su na listi. Iz njih treba ukloniti ukrasne predmete koje bi mali nećak mogao prevrnuti, a knjige i časopise koje ove godine sigurno nećemo čitati mogu se odložiti u ostavu. Tako će ostati više mjesta za tanjure s kolačićima i blagdanske čestitke. Krpice od mikrofibre najlakše će ukloniti prašinu s polica i ormara, a ona se neće tako brzo vratiti kao kod brisanja s običnom krpom.

Nakon brisanja prašine, na red dolazi usisivač. Što bolje usišemo ostat će manje prljavštine kod pranja podova. Skoro najvažnije je detaljno čišćenje kupaonice jer je to mjesto gdje će svaki gost barem jednom otići, pa je pranje školjke, umivaonika i poda obavezno. Posložite i predmete u ormarićima, kako bi u slučaju znatiželjnih gostiju, doista ostavili dojam urednosti.

Gosti će cijeniti male znakove pažnje

Ako imate sobu viška, vjerojatno vam služi kao ostava za suvišne stvari. Gosti koji bi nakon koje čašice poželjeli ostati kod vas da ne voze po zaleđenim cestama neće zamjeriti ako nije savršeno uredna, no obavezno ju provjetrite i usišite, a stvari složite na jednu hrpu te stavite čistu posteljinu.

Viška deka na krevetu lijep je znak pažnje prema gostima, kao i ručnik za umivanje i tuširanje odložen na krevetu. Ako želite impresionirati goste, postavite vazu sa svježim cvijećem na ormarić pokraj kreveta. Ukoliko gostima prepuštate svoju spavaću sobu, a vi se žrtvujete na kauču, posteljinu odložite na skriveno mjesto kako gosti ne bi osjećali krivnju, ali i da vama ne smeta u dnevnim aktivnostima.

U bržem i lakšem čišćenju pomoći će PREDBLAGDANSKI ORGANIZATOR (download)

Detalje ne treba zaboraviti

Obratite pozornost na ona kuhinjska pomagala i posuđe koje rijetko koristite jer je na njima vjerojatno debeli sloj prašine. Prije posluživanja jela, obrišite svečano posuđe i pribor za jelo koji niste dugo koristili, kako ne bi goste iznenadili s prašinom i mrljama na njemu. Prigušena svjetla i upaljene svijeće doprinose romantičnom ugođaju blagdana, no mogu naglasiti mrlje od masti ili kamenca na čašama za piće. Prije no što gosti dođu operite ih sa sredstvom za sjaj te dodatno ispolirajte suhom krpom. Porculan je najbolje prati ručno, dok obično staklo slobodno stavite u perilicu za suđe. Posude od nehrđajućega čelika ne smije se istovremeno prati s posrebrenim priborom za jelo u perilici jer će u suprotnom pribor "pokupiti" crnu boju.

Prašinu s kuglica najbolje čisti kist

Otvaranje kutija s božićnim ukrasima zabavan je ritual, no oni s alergijama na prašinu ga ipak trebaju izbjegavati. Mnoge dekoracije su vrlo delikatne, pa kako bi izbjegli nezgode oslobodite najmlađe članove obitelji te dužnosti. Njima dajte zadatak da uređuju drvce manje osjetljivim kuglicama. S kuglica će se prašina bolje ukloniti kistom za prašinu nego krpom. Plastično drvce oslobodite prašine tako da preko cijevi usisavača stavite stare tajice ili čarape te lagano prelazite po granama. Ako vam vosak od svijeća padne na stolnjak ili namještaj, prvo ga stvrdnite tako da ga ohladite kockom leda te zatim sastružete tupim nožem.

U bržem i lakšem čišćenju pomoći će PREDBLAGDANSKI ORGANIZATOR (download)

Za svaku mrlju postoji rješenje

Dok je zabava u punom jeku teško je spriječiti sve vrste tekućina da ne završe po stolicama, kauču,tepihu, zidovima ili novom stolnjaku. Pri ruci neka vam budu mali kuhinjski ručnici kojima ćete odmah upiti višak tekućine. Postoje pet glavnih vrsta mrlja : proteinske (tjelesne tekućine, mlijeko, jaja, blato, trava), uljne (masnoće, maslac, šminka, majoneza), taninske (kava, čaj, pivo, vino i parfem), bojane (mrlje od voća, boje za kosu, laka za nokte) te kombinacije ulja i boje (vosak svijeće, ruž, krema za cipele).

Što duže mrlja stoji bit će je teže ukloniti pa treba reagirati na vrijeme. Na proteinske mrlje treba staviti deterdženta i izribati hladnom vodom, a nakon što uklonite mrlju, isprati toplom vodom. Uljne mrlje najlakše se uklanjaju topom vodom i sapunom, a ako je mrlja velika poželjno je prvo nanijeti sredstvo za uklanjanje mrlja. Na taninske mrlje se ne smije stavljati sapun, već ih treba isprati s puno hladne vode i zatim oprati toplom vodom i deterdžentom za rublje. Kombinacijske mrlje treba prvo sastrugati te zatim namočiti u hladnoj vodi i deteržentu, a mrlje od boje se čiste isključivo hladnom vodom i deterdžentom.

Lak za kosu sprečava opadanje iglica

Pravi bor ili jelka doprinose ljepoti božićnog ugođaja, no iglice koje neumorno padaju mogu iritirati. Uzmite živo drvo u tegli koje kasnije možete posaditi u prirodi. Svoje odrezano drvce odmah nakon kupovine ostavite na hladnom mjestu (poput balkona) i umetnute u kantu vode. Prije postavljanja odrežite nekoliko centimetara s dna, a dno obložite vlažnom krpom koju možete mijenjati. Grane slobodno posprejajte lakom za kosu kako bi smanjili ispadanje iglica te pazite da drvo nije suviše blizu izvorima topline poput radijatora. Smolu od drveta s ruku i namještaja uklonite krpicom namočenom u mlijeko.

U bržem i lakšem čišćenju pomoći će PREDBLAGDANSKI ORGANIZATOR (download)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith